FNs klimasjef til VG: Aldri vært mer optimistisk

KLIMA-OPTIMIST: Solen skinner på FNs klimasjef Christiana Figueres, som møtte utenriksminister Børge Brende (H) på operataket i Oslo onsdag morgen. Foto: Alf Bjarne Johnsen , VG

Varsler soloppgang over FNs klimakonferanse

Her er status foran FNs klimatoppmøte i desember: 151 land har nå meldt inn sine utslippsmål, og FNs klimasjef Christiana Figueres ser nå solen stå opp over klimaforhandlingene.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

– Nå ser jeg solen stå opp, etter en lang og kald natt hvor vi har fokusert på problemene, på kostnadene, på utfordringene og på vanskelighetene. Nå er det soloppgang, og vi ser på dette gjennom en helt ny linse, sier Figueres.

Nyheten fra den mektige kvinnen som skal lede FNs klimatoppmøte i Paris, er at så å si alle land nå innser at de har mer å vinne enn å tape på å redusere egne utslipp.

Ifølge klimaminister Tine Sundtoft (H) kommer det til å bli pinlig å komme til Paris uten forpliktende utslippsmål.

Les mer: Slik vil Obama redde klimaet

Alltid optimistisk

– Jeg har alltid vært optimistisk foran Paris, men min optimisme er nå bekreftet av at den politiske viljen til å være med er økende i alle land. De forstår at det er i deres nasjonale interesse å nå klimamålene. Og at tiltakene som vil hjelpe dem til et bedre klima, samtidig understøtter deres nasjonale mål om vekst, sier Figueres til VG onsdag morgen.

– Så da er klimamålet så godt som i boks?

– Jeg vil ikke si at vi ikke har utfordringer. Hadde vi ikke det, så kunne vi heller dra på seiltur i norske fjorder, sier Figueres til VGs reporter.

– Men det generelle bildet ser mye bedre ut enn det gjorde for fem-seks år siden, legger hun til.

Christiana Figueres har vært FNs klimasjef siden 2010. Diplomaten og politikeren fra Costa Rica leder prosessen fram mot klomakonferansen i Paris som åpner i slutten av november.

Seks og en halv uke

– Hva er de største utfordringene som kan hindre en global klimaavtale nå?

– Det er seks og en halv uke igjen til Paris. Vi snakker om 194 helt ulike og unike land, med ulike forutsetninger og ulike måter å bruke energi på. Det er fortsatt behov for å snakke sammen for å nå et felles mål. Men det er forståelig og en del av prosessen.

– Hva er det beste man kan oppnå i Paris?

– Paris, oppsummert i en setning, handler om dette: Vi skal frikoble økonomisk vekst og brutto nasjonalprodukt fra utslipp av klimagasser. Vi skal få på plass mekanismer som legger til rette for vekst, men uten å bruke fossilt drivstoff som slipper ut klimagasser, sier Figueres.

VG mener: Globale problemer krever internasjonalt samarbeid

– Vi trenger et rammeverk som gjør at temperaturøkningen ikke overstiger to grader. Mange land mener at også to grader er for mye, at målet må være 1,5 grader. Men avtalen må være å forbli under to grander. Det klarer vi ikke i Paris, men Paris må bygge veien dit slik at vi gjennom noen tiår kommer under togradersmålet, legger hun til.

Partnerskap

I soloppgangen over operataket i Oslo onsdag morgen, presenterte Bellona og forskningsstiftelsen Cicero et nytt partnerskap: Sammen med regjeringen og industrikonsernet Yara skal de bringe fram løsninger og dele kunnskap rundt klimautfordringene på veien mot Paris.

Oppdater deg: Slik kan Norge nå klimamål uten oljekutt

Christiana Figueres sier at slike partnerskap er viktige fordi forskningsmiljøene må bringe fram mer kunnskap, og næringslivet må bidra med innovasjon for å finne flere og kostnadseffektive alternativer til fossilt drivstoff for å produsere energi.

151 land har meldt inn

Klima og miljøminister Tine Sundtoft (H) sier til VG at hun dro til et klimatoppmøte i Marokko tidligere i uken med 149 land som har meldt inn utslippsmål – og landet i Oslo tirsdag kveld med 151 land om bord:

– De dekker om lag 90 prosent av verdens utslipp. Til sammenligning var det 90 land som leverte før toppmøtet i København for seks år siden. Landene leverer, og forståelsen om at alle må bidra, har vært viktig. Nå kommer Kina og India, nå står vi i samme båt. Av de 20 største økonomiene i verden, mangler vi bare Saudi-Arabia. Hva vi kan gjøre sammen er så uendelig mer enn det vi kan gjøre hver for oss. Men det må bli åpenhet rundt hva landene gjør.

– Blir det pinlig å komme til Paris uten egne klimamål?

– Ja. Det å komme til Paris uten å ha rapportert sine egne utslippsmål, kommer ikke til å være veldig hyggelig, sier Sundtoft.

Les også

 1. Pave Frans talte til verdensledere i FN

  Pave Frans taler i FNs generalforsamling i New York for aller første gang, hvor han slår an tonen foran toppmøtet hvor…
 2. Obama om klimaendringene: – Ikke én nasjon som ikke vil bli påvirket

  ANCHORAGE (VG) Mer ekstremvær, flere flyktninger og mer konflikt. Det er noen av konsekvensene klimaendringer vil skape…
 3. Stoltenberg: Bo tett og reis kollektivt

  Bo tett. Reis kollektivt. og still krav til bygningene. Ifølge Jens Stoltenberg vil klodens byplanleggerne være…

Mer om

 1. Miljøvern
 2. Politikk
 3. FN

Flere artikler

 1. Dette må du vite om klimatoppmøtet i Paris

 2. Ny temperaturrekord i oktober

 3. Klimatoppmøtet: Norge gir etter i Paris

 4. Her er Sundtofts klimaavtale

 5. Håp om gjennombrudd på klimamøtet i Paris

Fra andre aviser

 1. Forsker: - Klimamål framstilles for positivt

  Fædrelandsvennen
 2. FNs klimasjef tror ikke på bindende Paris-avtale

  Aftenposten
 3. FN: Klimaløftene vil bremse oppvarmingen

  Aftenposten
 4. Når det blir frivillig å redde kloden

  Aftenposten
 5. FNs klimasjef Christiana Figueres: - Fiasko i Paris kommer ikke på tale

  Aftenposten
 6. Pragmatisk superoptimist med tårer i øynene

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder