TAUSE: Styreleder Svein Aaser og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas møtte i Næringsdepartementet i november, etter Vimpelcom-avsløringene. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Stortinget frykter mer hemmelighold fra Telenor-Baksaas

Trøbbel for Vimpelcom-høringen i neste uke

Telenor-toppene Jon Fredrik Baksaas og styreleder Svein Aaser har varslet Stortinget om at de ikke vil bryte taushetsløftet når skal redegjøre for Vimpelcom-affæren i Kontrollkomiteens åpne høring i neste uke.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Komiteen har innkalt til åpen høring om korrupsjonspåstandene om mobilselskapet Vimpelcom, hvor Telenor er deler, etter avsløringene om at Vimpelcom skal ha betalt 600 millioner kroner for å oppnå mobillisenser i Usbekistan.

Også næringsminister Monica Mæland (H) skal møte til Telenor-høringen på onsdag.

Men nå spørs det om Stortinget vil kunne få nok informasjon til å bekrefte eller avkrefte hovedspørsmålet: Om halvstatlige Telenor har vært innblandet i korrupsjon, direkte eller indirekte.

– Jeg har mottatt Telenors brev, og innkalt komiteen til et ekstraordinært møte mandag ettermiddag. Ut over det har jeg ingen kommentar til brevet nå, sier komitéleder Martin Kolberg (Ap) til VG.

Taushetsplikt

Telenor mener at selskapets interne taushetsplikt går foran Stortingets rett til å få informasjon om et deleid statlig selskap, og at taushetsplikten gjelder all informasjon i Vimpelcom som ikke er offentliggjort.

«Taushetsplikten vil gjelde også om høringen er lukket for publikum og presse», skriver Telenor-toppene i brevet i Stortinget.

– Det de i realiteten sier, er at de vil uttale seg svært påholdent. Så får vi se hvor langt vi kommer i den åpne høringen, sier Michael Tetzschner (H), nestleder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, til VG.

Komiteen vil nå måtte vurdere om det er vits i å avholde en høring, når de viktigste aktørene vil nekte å forklare seg for Stortinget.

Kan bli ny høring

Tetzschner sier at han for sin del kan gjennomføre høringen:

– Nå som den er berammet, kan vi ha det møtet, men jeg har hele tiden sett for meg en ny høring når den internasjonale etterforskningen mot Vimpelcom er avsluttet. Uansett vil det være vanskelig for komiteen å konkludere før vi kjenner konklusjonene fra etterforskningen, sier han.

Kontrollkomiteen har ingen virkemidler for å avkreve informasjon fra personer som blir innkalt til høring. Komiteen kan tvinge tidligere og nåværende statsråder til å møte til høring, men kan ikke tvinge andre til å komme.

Telenor presiserer i brevet at de kommer til høringen, og at den gjerne må gå for åpne dører.

– Telenor vil gi en grundig redegjørelse for sakens fakta, men Telenor har ikke full oversikt over alle fakta som Vimpelcom måtte ha i denne saken, presiserer kommunikasjonssjef Glenn Mandelid i Telenor overfor VG.

– Så Telenor vil besvare alle komiteens spørsmål?

– Vi vil redegjøre for den informasjonen som vi har. Brevet til Stortinget var et svar på om høringen kunne gå for åpne dører, sier Mandelid.

Tidligere har næringsminister Monica Mæland svart på skriftlige spørsmål fra Stortinget om Vimpelcom-affæren.

PS! Etter at denne saken ble publisert, er tittelen endret fra at Telenor nekter å svare til at Stortinget er bekymret for hemmelighold. Telenor ønsker å legge til følgende kommentar:

Telenor er en mindretallseier i Vimpelcom, og har derfor kun tilgang til den samme informasjon som er offentlig tilgjengelig for alle aksjonærer i Vimpelcom. Konfidensiell informasjon i VimpelCom har Telenor ikke tilgang til, og vi kan derfor ikke redegjøre for dette for komiteen.

Telenor er positive til at høringen er åpen og tilgjengelig for publikum, og at har til hensikt å opplyse saken så godt vi kan ut fra den kunnskap vi besitter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder