LYKKELIGE: Her er Nora med trillingene hun fødte i 2012.
LYKKELIGE: Her er Nora med trillingene hun fødte i 2012. Foto:Arne Nævra,

Bjørnemor fikk nyttårsunge

  • Håvar Bremer
Publisert: Oppdatert: 04.01.15 09:52
INNENRIKS

Første nyttårsdag oppdaget dyrepasserne i Bjørneparken i Flå at binna Nora (11) hadde fått tvillinger.

Det var knyttet stor spenning til binnas fødsel: Skulle det bli trillinger igjen, som i 2012? Eller var hun ikke drektig i det hele tatt? Bjørnen hadde nemlig ikke latt seg teste etter hyrdestunden med mannen Rugg i sommer.

- Vi fikk ikke tatt prøver av henne, det gikk hun ikke med på, sier naturfotograf og filmprodusent Arne Nævra. Han er tilknyttet Bjørneparken Rovdyrsenter i Flå og har mye kunnskap om bjørner.

Før termin

Termin var rundt 10. januar, men bjørnungene var utålmodige etter å komme ut.

- Nora er i godt hold etter at hun har spist seg godt opp i høst og lagt på seg mye - akkurat som de ville bjørnene gjør. Hun fødte en uke tidligere enn «termin», men det kan være helt normalt. Når ungene fødes ute i naturen er de på størrelse med ekorn.

De er ikke så mye større i fangenskap heller, selv om moren nok er større enn de fleste ville bjørnebinner, sier Nævra.

Nå vil ikke de ansatte i parken forstyrre bjørnemor, og de tar heller ikke sjansen på å avbilde den lille bjørnefamilien ennå. Men etter planen skal VG sende direkte videobilder fra «bjørnehiet» fra midten av januar.

Da kan alle følge med i ungenes utvikling, og se hvordan de gradvis blir mer lekne.

Planen er at de skal slippes ut i innhegningen rundt 1. april. Da kan alle komme og se på «bjørneslippet».

Som ute i vill tilstand vil bjørnene være døsige og søvnige i flere måneder, og de tar ikke til seg noe mat før de kommer ut til våren. Men moren vil amme barna inne i hiet, sier Nævra.

Får væske

Det er hannbjørnen Rugg som er faren, men han holder seg i en annet hi. Både Nora og Rugg har i høst feitet seg opp med næringsrik mat, og lagt på seg kanskje 40 prosent siden våren. De skal ikke spise igjen før etter påske, men litt væske får de plassert inn.

Her kan du lese mer om