Professor: – Bemerkelsesverdig. Domstoladministrasjonen: – Trodde toppen var nådd

TILLIT TIL RETTEN: Oslo tingrett, i likhet med de øvrige 65 tingrettene, fem lagmannsretter og Høyesterett, opplever at folk stoler mer på dem enn før.Foto: Trond Solberg Foto: ,

Rekordhøy tiltro til domstolene

Domstoladministrasjonen trodde toppen var nådd, men tok grundig feil: Aldri tidligere har så mange borgere hatt større tillit til norske domstoler enn i dag.

 • Terje Helsingeng

Artikkelen er over fem år gammel

Nær ni av ti sier nå at de har svært stor eller ganske stor tiltro til domstolene, viser tiltroundersøkelsen, som ble utført av Ipsos/MMI i midten av november.

– En bemerkelsesverdig høy tillit, sier professor Peggy Brønn ved Bis institutt for kommunikasjon og kultur til magasinet Rett på sak.

32 prosent av de spurte oppgir at de har svært høy tiltro til domstolene. 56 prosent svarer at de har ganske høy tiltro, hvilket gir den største andelen med domstolstillit som noensinne er målt.

Selv om det nå er en prosent mindre som sier de har svært stor tiltro er det en økning med hele fem prosent med ganske stor tiltro. Andelen med liten tiltro eller ingen tiltro er nå nede på ni respektive en prosent.

Til VG sier seniorrådgiver Iwar Arnstad i Domstoladministrasjonen:

SENIORRÅDGIVER: Iwar Arnstad i Domstoladministrasjonen.Foto: DA Foto: ,

– Ærlig talt så trodde vi tiltroen til norske domstoler nå var så høyt at det ville være umulig å øke den. Men vi tok feil. Årets undersøkelse viser at nesten ni av ti innbyggere har ganske stor eller svær stor tiltro til domstolene. Det er ekstremt verdifullt for hele samfunnet at vi har tiltro til domstolene. Selv om de fleste av oss sjelden er i retten vet vi at den dag behovet er der så finnes det velfungerende domstoler som kan avgjøre tvisten mellom parter i næringslivet, mellom naboer eller i straffesaker.

Undersøkelsen viser at det ikke er noen større forskjeller mellom unge og eldre i synet på domstoler. Tidligere har Oslos befolkning hatt en betydelig større tillit til domstolene enn øvrige landet. I årets undersøkelse er det mindre regionale forskjeller. Fortsatt er det imidlertid de med høyest inntekt og høyest utdanning som også har høyest tiltro til domstolene.

Med unntak for velgerne til Fremskrittspartiet og Miljøpartiet De Grønne har samtlige andre over 90 prosent tiltro til domstolene.

Mer om

 1. Domstolene

Flere artikler

 1. KrF-velgere har størst tro på domstolen

 2. Forskere fant store forskjeller i tingrettene

 3. Folkets dom: Nå stoler vi på politiet

 4. Justispolitikere reagerer på VG-avsløring: – Helt avgjørende for tilliten at dommerne følger loven

 5. Dommere må følge loven

Fra andre aviser

 1. Rekordhøy tiltro til norske domstoler

  Fædrelandsvennen
 2. Etter streiken kan NRK glede seg over befolkningens tiltro til medier som dem. Men kanskje også bekymre seg...

  Aftenposten
 3. Nær 200 rettssaker utsatt i Bergen: Trange korridorer og små rettssaler får skylden

  Bergens Tidende
 4. Aftenposten mener: Politiet tåler ikke tillitssvikt

  Aftenposten
 5. Debatt: – Har domstolkommisjonen fått med seg aksjonsgruppen Bunadsgeriljaen?

  Bergens Tidende
 6. Domstolene skal ivareta rettssikkerhet og forhindre maktovergrep

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no