HELLIGE KRIGERE: Her går militante islamister fra terrorgruppen Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) i byen Raqqa i Syria. Ifølge Dagbladet, var den terrorsiktede norsk-pakistaneren tilknyttet gruppa. Foto: AP

Norsk-pakistaner (22) siktet for terror i Syria - faren dømt for æresdrap i Norge

Familien: Vi er i sjokk

Risikerer inntil seks års fengsel

Faren til norsk-pakistaneren som er siktet for terrorisme i Syria ble selv dømt for æresdrap i Norge i 1994.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Tilbake i en liten kommune på Østlandet sitter den øvrige familien i sjokk. De kan ikke forstå at den 22 år gamle norsk-pakistaneren knyttes til drap og terror i det borgerkrigsherjede landet.

- Vi visste ingenting. Dette kom svært overraskende på oss, sier et familiemedlem til VG.

Den 22 år gamle nordmannen pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) da han ankom Gardermoen sist fredag.

Dagbladet: Terrorsiktet skutt i beinet

Ifølge Dagbladet, var 22-åringen såret etter å ha blitt skutt i beinet i Syria og derfor innlagt på et sykehus på Østlandet for behandling. Det aktuelle sykehuset ønsker ikke å kommentere tilstanden hans overfor VG.

- Vi har aldri blitt informert om at noen fra vår familie har dratt til Syria for å delta i noen krig, sier familiemedlemmet.

PST mener 22-åringen har deltatt i militære aksjoner, drap og grove voldshandlinger i Syria siden han dro fra Norge i september i fjor, skriver Dagbladet. 22-åringen nekter straffskyld.

Skal ha vært en del av terrorgrupper i Syria

Det er første gang de hemmelige tjenestene tar ut en siktelse mot en norsk statsborger for å ha deltatt i terrorhandlinger i Syria.

Ifølge avisa, skal norsk-pakistaneren ha vært en del av de ytterliggående islamistgruppene Jabath al Nusra og Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL). Begge grupperingene er oppført på FNs liste over terrororganisasjoner.

- Jeg kan bekrefte at en person er siktet for straffelovens § 147 d. Ut over det har jeg ingen kommentar, sier kommunikasjonsrådgiver Siv Alsén ved PST til VG.

§ 147 d.: «Med fengsel inntil 6 år straffes den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.»

22-åringen er ikke straffedømt tidligere.

Etter det VG får opplyst, har norsk-pakistaneren drevet et helsestudio på hjemplassen inntil 2012. I tillegg har han jobbet som lagermedarbeider i en periode frem til til mars i fjor.

Faren dømt til 10 års fengsel

I 1994 ble 22-åringens far dømt til 10 års fengsel for medvirkning til et æresdrap på en kioskeier i Ås utenfor Oslo. I samme sak ble en kamerat av faren dømt til 15 års fengsel.

Begge mennene nektet straffskyld og forklarte under rettsforhandlingene at de ble presset av familien i Pakistan til å begå drapet.

- Mine besteforeldre og onkler i Pakistan presset meg til å skyte mannen som hadde drept min far, forklarte farens kamerat i retten, og viste til at avdøde hadde stukket i hjel faren hans ti år tidligere.

- Fra min familie hadde jeg fått beskjed om å skade ham, ikke å drepe ham. Meningen var å skade ham for livet, enten i benet eller i armen.

Den 22 år gamle norsk-pakistanerens far forsøkte imidlertid å påta seg ansvaret for drapet i retten, ifølge VGs dekning av saken i 1994.

- Ingen kommentar

- Jeg sa at det var jeg som hadde skutt bare for å tøffe meg. Jeg ville ha et rykte på meg, fordi det var masse folk i Fredrikstad som skyldte meg penger, sa faren.

Den terrorsiktede 22-åringens far ønsker ikke å kommentere saken overfor VG. Et medlem av familien sier til VG at dommen ikke har noe med siktelsen mot 22-åringen å gjøre.

Lagmannsretten la den gangen til grunn at det forelå et press, og at familieæren ut fra pakistansk tradisjon har krevd hevn.

Retten sa ikke noe om hva slags hevn, og den fant ikke å kunne vektlegge det som et formildende element i straffeutmålingen.

Advokat John Christian Elden var i 1994 forsvarer for faren til 22-åringen som nå er siktet for terrorisme i Syria, og han ble denne uka oppnevnt som forsvarer for sønnen til sin tidligere klient.

Elden har ikke besvart VGs henvendelser torsdag.

PST frykter terror fra Syria-farere

I fjor sommer uttrykte PST bekymring over at nærmere 40 personer har reist fra Norge til Syria, og at flere av disse har knyttet seg til brigader styrt av al-Qaida.

De hemmelige tjenestene frykter at flere personer som har reist ned for å støtte opprørsgruppene i det borgerkrigsherjede landet kan komme hjem med ønsker om å utføre terroraksjoner i vestlige land.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder