TOPPER LISTEN: Det er ingen overraskelse at USA er landet med flest sivile våpen per innbygger. Her fra en våpenbutikk i Atlanta. Foto: Thomas Nilsson / VG

1,3 millioner sivile skytevåpen i Norge

Det finnes 1,3 millioner skytevåpen blant sivile i Norge. Det gjør at Norge er blant landene i verden med flest skytevåpen per innbygger.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det viser en database som er opprettet av University of Sydney. Den inneholder en oversikt over offisielle våpentall og statistikk for 179 land, melder NRK.

Ifølge nettstedet har totalt 484.000 personer i Norge våpentillatelse, og Norge havner dermed på 11. plass i databasen. Det er rundt 30 våpen per 100 innbygger her i landet.

- Jeg tror du grovt sett kan dele norsk våpenhold inn i tre grupper. Den ene er jaktvåpen, den andre er det som i utgangspunktet var sivile forsvarsvåpen og som dannet grunnlaget for et frivillig skyttervesen i Norge.

- Den tredje gruppen er de som har en eller annen form for våpeninteresse. Det kan være sportsskyting, eller for eksempel folk som er opptatt av gamle kruttvåpen, sier informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Av de andre skandinaviske landene ligger Sverige på 10. plass, mens Danmark er nede på 54. plass.

USA topper listen, etterfulgt av Jemen og Sveits.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder