BILDET: Jarle Andhøy la i retten torsdag fram dette bildet av skuta Berserk. Bildet skal tatt dagen før forliset og skal angivelig vise at Berserk lå nær land i et verneområde ved Backdoor Bay dagen før båten seilte ut og forliste i en varslet orkan. Andhøy vil ikke oppgi hvor han har fått bildet fra, men hevder det er tatt av Newzealandske myndigheter. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Foto:Jan-morten Bjørnbakk,NTB scanpix

Jarle Andhøy la frem nytt bildebevisBerserk-skipper Jarle Andhøy forsøkte i retten torsdag å sannsynliggjøre at Berserk fikk beskjed om å forlate et verneområde i Antarktis dagen før båten forliste i en orkan.

Artikkelen er over fem år gammel

Under andre dag i Hålogaland lagmannsrett la Andhøy fram et bilde der Berserk ligger nær land i verneområdet Backdoor Bay dagen før seilbåten la ut på Rosshavet og forliste i en varslet orkan.

– Bildet viser at det er blitt dokumentert at Berserk var i en såkalt vernesone om morgenen dagen før forliset, og at dette ble dokumentert av newzealandske myndigheter, sier Andhøys medforsvarer Gunnar Nerdrum Aagaard til NTB.

Dersom bildet er tatt i verneområdet, slik Andhøy hevder, kan det underbygge antydninger om at Berserk kan ha fått beskjed om å forlate området.

Tre menn omkom i forliset.

Berserk-skipper Jarle Andhøy vil ikke betale en bot Norsk Polarinstitutt har ilagt ham og kommer med sterke anklager mot norske polarmyndigheter. Han krever flere svar fra myndighetene om kontakten om og med båten Berserk før den forliste i Sørishavet i februar 2011. Foto:Jan-morten Bjørnbakk,NTB scanpix

Bildet er tatt på et tidspunkt da Norsk Polarinstitutt sier de ikke har noen dokumentasjon på hva Berserk foretok seg. Andhøy og hans forsvarer mener det er merkelig at Norsk Polarinstitutt ikke har fått denne informasjonen fra newzealandske myndigheter.

– Ingen menneskerett

Jarle Andhøy er i retten fordi han anket boten han fikk av Norsk Polarinstitutt for ulovlig seiling i Antarktis i 2012, da han reiste dit for å lete etter spor fra forliset i 2011.

I retten har han prøvd å dreie saken til å handle om forliset. Men motparten holder fast på at saken handler om bøtegrunnlaget, og førstestatsadvokat Lars Fause la torsdag ned påstand om at tingrettens bot på 45.000 kroner må bli stående.

– Det er ingen menneskerett å seile til Antarktis. Hvis du ikke kan oppfylle kravene om konsekvensutredning og forsikring, må du la være å dra, sa Fause.

Springende punkt

Statsadvokaten ville ta hånd om Andhøys datamaskinen fordi han fikk mistanke om at den inneholdt bilder som viser at Andhøy var på land i Antarktis i 2012.

– Har du bilder på maskinen som er tatt på land? I så fall har jeg myndighet til å beslaglegge den her og nå, sa Fause etter at Andhøy hadde vist en film i retten.

Dersom det kan dokumenteres at Andhøy gikk i land for å søke etter depotene fra Berserk-ferden, vil det ikke herske tvil om at regelverket for ferdsel i Antarktis er brutt.

Kritisk periode

I retten nektet Andhøy å si hvem han har fått bildet av. Han antydet at Polarinsituttet kan ha fått det fra New Zealand.

Men seksjonsleder Birgit Njaastad, som var saksbehandler i Norsk Polarinstitutt for Andhøys to søknader om ekspedisjoner til Antarktis, hadde aldri sett bildet.

Njåstad forklarte også at hun ikke utvekslet noen informasjon om saken mellom 14. februar, da hun i en epost ber om å få all informasjon fra amerikanerne for å kunne håndtere «etterspillet», og 23. februar, dagen etter forliset.

Instituttets direktør Jan-Gunnar Winther har i retten sagt at instituttet har gitt fra seg alle dokumentene om saken – over 100 sider dokumenter som viser kontakten med amerikanske og newzealandske myndigheter. Men i materialet finnes det ingenting fra 14. til 23. februar 2011.

Andhøys forsvarere har vanskelig for å tro at det ikke var kontakt i disse avgjørende dagene.

Fredag fortsetter rettssaken med prosedyrer fra partene.

Les også

 1. «Berserk»-mysteriet: – Vi har ikke holdt tilbake informasjon

  TROMSØ (VG) Direktør Jan-Gunnar Winther avviser at Norsk Polarinstitutt har holdt tilbake informasjon som kan kaste nytt…
 2. Jarle Andhøy: - Dommen vil bli anket

  Eventyreren Jarle Andhøy er i Nord-Troms tingrett dømt til å betale en bot på 45.
 3. Må møte i retten igjen – hevder norske myndigheter tilbakeholder informasjon: Andhøy krever flere Berserk-svar

  TROMSØ (VG) Jarle Andhøy krever at Norsk Polarinstitutt legger frem all kommunikasjon med amerikanske og newzealandske…
 4. Vil øke boten for Andhøy

  TROMSØ (VG) Påtalemyndigheten mener Jarle Andhøy (36) må betale 50 000 kroner i bot for Antarktis-reisen.
 5. Eventyreren i retten igjen – krever flere svar om «Berserk»: Jarle Andhøy: – Jeg gir meg aldri

  TROMSØ (VG) – Jeg gir meg aldri før jeg har fått all informasjon som de offisielle partene besitter om korrespondansen…

Flere artikler

 1. Eventyreren i retten igjen – krever flere svar om «Berserk»: Jarle Andhøy: – Jeg gir meg aldri

 2. Må møte i retten igjen – hevder norske myndigheter tilbakeholder informasjon: Andhøy krever flere Berserk-svar

 3. Andhøy ble dømt i retten : - Dommen vil ankes til Høyesterett

 4. «Berserk»-mysteriet: – Vi har ikke holdt tilbake informasjon

 5. Her trosser Jarle Andhøy norske myndigheter for tredje gang

 6. «Berserk» forsøkt stanset av britisk fartøy

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder