Solberg om fredsprisen: – Klar beskjed til Taliban

Malala Yousafzai (17) er tidenes yngste som er blitt tildelt
Nobels fredspris. Statsminister Erna Solberg er ikke redd for at presset blir for stort på prisvinneren.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Nå er dette en veldig moden 17-åring. Jeg traff henne i sommer og hun fremsto som reflektert og gjennomtenkt. Jeg tror hun og familien klarer å bære dette. Hun blir et større symbol for mange, særlig unge jenter. Hvis det er noen 17-åringer som kunne tatt imot en slik pris, så er det nettopp Malala, sier statsminister Erna Solberg til VG.

17-åringen mottar prisen sammen med indiske KailashSatyarthi. 60-åringen har jobbet for barns rettigheter gjennom mange år, og er blant annet kjent for sine mange demonstrasjoner i hjemlandet. Hans organisasjon Bachpan Bachao Andolan har befridd over 80.000 barn fra slavearbeid, skriver NTB.

LES OGSÅ: Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai tildelt Nobelsfredspris

På forhånd var det spekulert i om varsleren Edward Snowden eller menneskerettighetsaktivister i Russland kunne bli tildelt årets pris. Det ville i så fall kunne bydd på store problemer for den norske regjeringen.

Send dine gratulasjoner til vinnerne!

Etter at den kinesiske fredsaktivisten Liu Xiaobo fikk prisen i 2010, kuttet kinesiske myndigheter kontakten med Norge.

Men Solberg ville ikke innrømme at årets fredspris er en lettelse.

– Jeg mener vi skal tørre å stå opp for de menneskerettighetene vi tror på. Vi vil alltid kunne oppleve at prisgivingen er utfordrende for norske myndigheter, sier Solberg.

FORNØYD: Statsminister Erna Solberg kommenterte årets fredspristildeling i statsministerboligen fredag. Foto:Audun Braastad,NTB scanpix

– Det er mange menneskerettighetsaktivister i Russland, Aserbajdsjan og flere land i både Asia og Afrika som kunne ha fortjent en fredspris. Men jeg syns denne saken er viktig å gi støtte til, og det er to veldig verdige prisvinnere. Menneskerettigheter er også rettigheter for barn og unge. Arbeidet mot barnearbeid, tilbud til skole, er en basisrettighet som er utrolig viktig at vi får gjennomført.

Taliban har flere ganger direkte truet med å drepe Malala Yousefcai. Solberg tror ikke terrorfaren øker mot 17-åringen etter årets pris, men tror heller at dette er en viktig melding til slike terrororganisasjoner.

– Jeg tror ikke det øker noe terrorfare. Men det er en klar beskjed til for eksempel Taliban og Boko Haram som vil hindre jenters rett til utdanning. Det øker sympatien i hele verden for den saken hun jobber for, sier statsministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder