STÅR PÅ SITT: I en Twitter-melding fredag morgen skriver SVs Heikki Holmås at han ikke vil trekke tilbake uttalelsen om at Frp er et høyrepopulistisk parti. Foto: KRISTER SØRBØ/NTB SCANPIX/SKJERMDUMP

SV-Heikki nekter å be om unnskyldning for Frp-tweet

Forsetter krangelen på sosiale medier

Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås (SV) vil ikke innfri Erna Solbergs krav om at han må be om unnskyldning for å ha sagt at Frp er et høyrepopulistisk parti.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Erna Solberg mener jeg burde sagt unnskyld for at jeg kaller Frp for høyrepopulistisk. Sier hun det samme til Store Norske og Forskerne?, skriver Holmås på Twitter fredag morgen.

Meldingen er et svar på Høyre-leder Erna Solbergs uttalelser om at hun synes Holmås er er ufin og at han må beklage.

- Jeg tenker at Heikki burde holdt seg for god for det. Heikki er en liten friskus, men han passer av og til ikke munnen sin for å si det rett ut. Han burde vite mye bedre enn dette, sa hun.

- Heikki Eidsvoll Holmås burde unnskylde seg.

Kontroversiell tweet

Det var onsdag kveld at utviklingsministeren tvitret følgende:
«Det er helt naturlig at utlandet oppfatter @frp_no som Norges høyrepopulistiske parti, som Dansk Folkeparti og Sverigedemokratene».

KASTET SEG INN I DEBATTEN: Etter å ha blitt intervjuet på Skavlan torsdag sa Erna Solberg at Holmås bør be om unnskyldning. Foto: NTB SCANPIX


Meldingen kom etter at flere utenlandske medier omtalte Frp som Anders Behring Breiviks gamle parti og som høyreekstremt og ultranasjonalistisk.

Holmås har fått kritikk fra flere leirer for definisjonen av Fremskrittspartiet.

- Nå fremstår du bare som en bitter, gammel mann. Litt anstendighet og saklighet hadde ikke skadet, skrev nestleder Ketil Solvik-Olsen på Twitter onsdag kveld.

I en pressemelding torsdag skrev Frp at de er skuffet over utviklingsministeren.

- Det er klart det er vanskelig å få utenlandske medier til å skrive fakta om FrP når statsråder løper rundt og sprer slik. Det er trist, sa FpU-leder Himanshu Gulati.

Viser til leksikon

Men Holmås vil altså ikke be om unnskyldning slik Solberg krever.

- Jeg ber ikke om unnskyldning for noe som er sant. Fremskrittspartiet bærer alle de vesentlige trekkene ved å være et høyrepopulistisk parti, sier Holmås på NRKs Politisk kvarter fredag morgen.

I artikkelen han lener seg på fra Store norske leksikon heter det at «Fremskrittspartiets ideologi er en blanding av høyrepopulisme og mer tradisjonell økonomisk liberalisme».

Han får støtte fra tidligere Ap-politiker Anne Holt.

- For FrP å bli bestyrtet over å bli kalt høyrepopulistisk er som for meg å gneldre iltert og vonbråten mot badevekta, skriver hun på Twitter fredag morgen.

Lignende Støre-utsagn

Holmås er ikke den eneste norske politikeren som har kalt Fremskrittspartiet høyrepopulister.

I forrige måned sa helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) at Høyre blir det første konservative partiet i Europa som vil regjere med et høyrepopulistisk parti, skriver NTB.

- Historisk og ideologisk skriver Frp seg inn i en europeisk tradisjon av høyrepopulistiske partier. Det er forskjell på partiene etter nasjonal ramme og historisk kontekst, men det er også noen veldig tydelige fellestrekk, sa Støre til Dagsavisen.

@erna_solberg mener jeg burde sagt unnskyld fordi jeg kaller @frp_no for høyrepopulistisk. Sier hun det samme til Store Norske og forskerne?
— Heikki E Holmås (@SVHeikki) September 13, 2013

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder