Vil ha dødshjelp på resept

Hvis Levi Fragell får det som han vil, skal leger kunne skrive ut livsforkortende resept. Noen ganger er profesjonell hjelp til å sette punktum det eneste humane, sier Fragell.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Etter 30 år slutter Fragell i Human-Etisk Forbund. Nå vil han vie seg til organisasjonen Retten til en verdig død.

- Vi arbeider nå med å foreslå en lov som gir leger mulighet til å skrive en resept med livsforkortende middel. Forslaget ligner det som gjelder for delstaten Oregon i USA, og innebærer en begrenset rett til aktiv dødshjelp. To leger må uavhengig av hverandre konstatere at det er kort tid igjen av livet, og pasienten må ha gitt både muntlige og skriftlige erklæringer, undertegnet av vitner, sier Fragell til Aftenposten.

Han understreker at forslaget ikke er så vidtrekkende som praksisen i Nederland og Belgia, der aktiv dødshjelp på en ganske annen måte er akseptert i lovgivningen. Mens omkring 3.000 får aktiv dødshjelp i Nederland hvert år, ligger tallene for Oregon på mellom 20 og 30.

Legeforeningen vil ikke støtte at leger skal gi aktiv dødshjelp, sier Legeforeningens president Torunn Janbu.

- Vi jobber for å verne om livet. Pasienten skal ikke være i tvil om at legen kommer for å hjelpe. Det er ikke forenlig med å delta i noen form for aktiv dødshjelp, sier Janbu. (©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder