Se ambassadørens egne bilder

KAOTISK: Dette bildet ble tatt av en norsk student kort tid etter bo0mbeeksplosjonen i Bangkok mandag kveld. Foto: PRIVAT,

Norges ambassadør: - Anspent stemning i Bangkok

OSLO/BANGKOK (VG) – Den jevne innbygger i Bangkok er bekymret for hva som kan skje etter mandagens eksplosjon, sier fungerende Thailand-ambassadør Vegard Holmelid til VG.

  • Frank Haugsbø

Artikkelen er over fire år gammel

I dag ettermiddag lokal tid var han på stedet der den kraftige bomben gikk av mandag kveld, sammen med ambassadens faste sjåfør.

– Det var mange som hadde kommet for å se stedet. Flere sto og ba foran det hinduiske monumentet, som var dekket med blomster, og noen tente røkelsespinner som de satte ned i medbrakte lamper. Mange turister var der også. Jeg vil si det var en rolig og fin stemning der, sier Holmelid.

22 mennesker er rapportert omkommet og 125 skadet etter bombeeksplosjonen i sentrum av Bangkok mandag kveld. Ifølge en liste thailandsk politi har utarbeidet, er dødsofrene fra Malaysia, Kina, Hong Kong, Singapore og Thailand.

PÅ BOMBE-STEDET: Vegard Holmelid er fungerende ambassadør i Thailand. Foto:PRIVAT,

Åtte av dødsofrene er fortsatt ikke er identifisert, og nasjonaliteten deres er derfor heller ikke kjent, sier Holmelid.

– Dette betyr at vi ikke kan utelukke at nordmenn er rammet. Men ingen nordmenn er savnet i Bangkok de siste dagene, sier Holmelid.

Les også: Her er tegningen av den etterlyste bombemannen

Innkalt til møte i thailandsk UD

Tirsdag ettermiddag ble den norske ambassadøren innkalt til et møte i thailandsk UD, sammen med ambassadører fra en rekke land og representanter for flere internasjonale organisasjoner.

På møtet ga thailandske tjenestemenn en orientering om situasjonen etter terroraksjonen.

– Vi fikk ikke vite så mye nytt, men vi fikk bekreftet en del opplysninger om antall drepte og skadde og deres identitet, som var veldig viktig for oss å få avklart.

STERKE KREFTER: Metallgjerdet rundt den hinduistiske helligdommen i sentrum av Bangklok fikk hard medfart i eksplosjonen. Foto:VEGARD HOLMELID,

Holmelid sier at thailandske myndigheter var veldig opptatt av at de nå ikke kan si hvem som utførte den forferdelige handlingen.

– Det er vanskelig å komme med noen analyse av det som har skjedd, siden det ikke er kjent hvem som sto bak eksplosjonen, eller hva motivet var.

Ber nordmenn være årvåkne

– Foreløpig er situasjonen uavklart og uoversiktlig. Vår oppfordring er at nordmenn som oppholder seg i Bangkok er årvåkne, og lytter til lokale myndigheter sine råd og anbefalinger.

Ambassadøren oppfordrer også nordmenn som oppholder seg i den thailandske hovedstaden om å registrere seg på Utenriksdepartementets reiseregistreringssider.

– Det kan gi en trygghet om noe skulle skje, og det gir også ambassaden en bedre oversikt om hvem som til enhver tid oppholder seg i Thailand.

Nordmann i Bangkok: – Som en bombe var sluppet ned fra himmelen

– Vil du si at Bangkok er en by som er på alerten?

BA FOR OFRENE: Bomben gikk av i et av de mest trafikerte områdene i sentrum av Bangkok. Onsdag var en rekke thaier på stedet for å be og tenne røkelsespinner. Foto:VEGARD HOLMELID,

Nervøst og anspent

– Ja, det vil jeg si. Man merker en viss anspenthet, men dagliglivet går likevel videre her som før. Et slikt angrep vi har sett nå, har ikke skjedd i Thailands moderne historie. Det kom svært overraskende. Den jevne bangkokianer har nok en følelse av å være bekymret for hva som har skjedd.

Holmelid sier at thailandske myndigheter på tirsdagens møte ga uttrykk for at de er veldig opptatt at det ikke spres falske og udokumenterte rykter, blant annet på sosiale medier.

– Myndighetene er også opptatt av at det ikke deles bilder i sosiale medier som er lite respektfulle for dem som er rammet. De manet til ro, slik at de får etterforske hendelsen.

Bakgrunn:Tronskifte sentralt i den blodige Thailand-konflikten

DEKKET AV BLOMSTER: Bomben gikk av like ved denne hinduistiske heligdommen i sentrum av Bangkok mandag. Foto:VEGARD HOLMELID,

Helt normal pågang

Ifølge ambassadøren har ambassaden hatt en helt normal pågang fra nordmenn som oppholder seg i Bangkok etter at bomben gikk av mandag.

– Det har nok sammenheng med at mange nordmenn som oppholder seg i Bangkok er vant til uro, slik situasjonen har vært i landet de siste ti årene. De vet hvordan de skal oppføre seg, sier han.

Les også

Mer om

  1. Thailand

Flere artikler

  1. Har ringt rundt til sykehus i Bangkok: Ingen nordmenn meldt savnet hittil

  2. Bombeeksplosjon i Bangkok

  3. Norske Anders (32) var like ved eksplosjonsstedet: - Så ut som en bombe var
    sluppet ned fra himmelen

  4. Politiet: Tror han er en del av et nettverk: Her er tegningen av den etterlyste bombemannen

  5. Tre personer pågrepet for Bangkok-bombe

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder