SIKTET: Helt siden slutten av 1980-tallet har Henning Holstad vært blant Fremskrittspartiets mest fremtredende politikere i Oslo. Foto:TROND SØRÅS,VG

Henning Holstad (63) utpekt av tidligere regnskapsfører

Sentralt i etterforskningen mot Henning Holstad (63) er
forklaringer fra hans tidligere regnskapsfører, får VG opplyst.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den profilerte Frp-politikeren og forretningsmannens tidligere regnskapsfører har avgitt en rekke forklaringer til politiet og fortalt om flere forhold, får VG opplyst.

På bakgrunn av informasjonen innledet politiet en etterforskning som resulterte i pågripelsen av politikeren og Imran Saber (37) tirsdag denne uken.

- Jeg kan dessverre ikke kommentere hva som eventuelt er en del av etterforskningen, sier politiadvokat Asmund Riegels ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt. til VG

VET DU NOE OM DENNE SAKEN?TIPS OSS!

Saber har siden 2007 og helt frem til i dag vært ansatt i to selskaper som eies av Holstad. De to er nå siktet for grovt heleri fra 2005 og frem til i dag.

Ble varetektsfengslet

Som VG tidligere har skrevet er politiets hovedteori at pengene, som ifølge siktelsen skal ha blitt hvitvasket av politikeren og Imran Saber, stammer fra Nokas-ranet i Stavanger 5. april 2004.

Da Saber ble pågrepet tirsdag, ransaket politiet samtidig hjemmet hans i Oslo. Politiet hadde på forhånd fått Oslo tingretts tillatelse til ransaking hos politikeren.

I den koordinerte aksjonen slo politiet også til mot Holstad.

REPRESENTERER PARTENE: Henning Holstads advokat Tom H. Glosimot (t.v.) og politiadvokat Asmund Riegels ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt i retten fredag. Foto:Helge Mikalsen,VG

Imran Saber alias «Onkel Skrue» ble løslatt onsdag kveld, mens Holstad ble varetektsfengslet i fire uker fredag.

- Ingen kommentar

Politikerens forsvarer, advokat Tom Glosimot, ønsker ikke å kommentere opplysningene VG sitter på om den tidligere regnskapsførerens betydning i forkant av politiets pågripelse.

- Dokumentene i saken er klausulerte, så dette har jeg ingen kommentar til.

Politiets begjæring om varetektsfengsling av Holstad var begrunnet med at det er bevisforspillelsesfare dersom han blir løslatt.

Holstad: - Ikke tenkt å bli med på politiets spill

Retten støttet politiets vurdering av at Holstad med skjellig grunn kan mistenkes for grovt bedrageri.

Ifølge NTB holdt politikeren et følelsesladd innlegg om hvorfor han nekter å forklare seg i saken, og hvorfor han mente det ville være feil å fengsle ham.

– Jeg har ikke tenkt å bli med på politiets spill. Jeg har ingen mulighet til å gjøre noe med bevisene. Jeg kan ikke gjøre noe med det som ligger i Brønnøysund, sa politikeren i retten, ifølge forsvareren, skriver NTB.

Vil sikre bevis

Tingrettsdommer Edvard Os la vekt på bevisforspillelsfaren samt at politiet er i den innledende fasen av etterforskningen.

At Holstad har nektet å forklare seg for politiet, noe han har rett til, hadde også betydning for rettens beslutning, sa dommeren under opplesingen av kjennelsen.

- Vi er tilfreds med at retten deler vår vurdering av skjellig grunn til mistanke og at det er grunnlag for å varetektsfengsle siktede. Det gir oss muligheten til å etterforske saken videre og det gjør at muligheten for bevisforspillelse svekkes, slik at vi kan sikre bevis videre, sa politiadvokaten til VG etter kjennelsen var avsagt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder