SAVNET: Katten Kjell er savnet fra Dagali Hotell. Vitner forteller at han ble kidnappet av to mennesker på lørdag morgen. Foto: Privat

SAVNET: Katten Kjell er savnet fra Dagali Hotell. Vitner forteller at han ble kidnappet av to mennesker på lørdag morgen. Foto: Privat Foto:Privat,

Katteekspert: - Katten Kjell vil prøve å komme seg hjem

Skal ha blitt bortført på høylys dag

Veterinær: - Kan i verste fall utløse en sjokktilstand

Katteekspert mener den kosete hannkatten Kjell (16) trolig vil forsøke å vende snuten mot familiehotellet på Dagali - dersom han får muligheten.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den svarte og hvite 16-åringen skal lørdag morgen ha blitt bortført på brutalt vis av to personer fra parkeringsplassen utenfor familiehotellet, sør for Geilo.

En mann og en kvinne skal ha forsøkt å lokke 16-åringen til seg, før de tok ham med makt inn i bilen og kjørte av gårde.

Matmor Randi Halland (41) beskriver skogskatten Kjell som en snill, lat, kjælen og folkekjær katt som er ved god helse tross sin høye alder.

Stressende situasjon

VG har spurt en rekke katteeksperter om hvordan Kjell opplevde den dramatiske hendelsen - og om fremtidsutsiktene for den gamle hannkatten.

JENNY-LINN LOHNE, SIRI EGGEN og HEIDI ØSTHUS ERIKSSEN. Foto: Roger Neumann Foto: ,

– Det å ha kontroll på en stor hannkatt som ikke er spesielt glad i å kjøre bil er krevende, og man risikerer både kloring og biting. Jeg tror de som tok katten ville få problemer med å hindre den fra å stikke av dersom de stoppet for en pause, sier atferdsekspert Bjarne O. Braastad ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Har du sett Kjell? Tips VGs journalister her.

Veterinær Per Christian Bye ved Vestmar dyreklinikk i Kragerø sier at katters stresstoleranse er avhengig av en rekke forhold, som andre sykdommer, hvor ofte den er hos veterinær og alder.

- Men det er liten tvil om at denne situasjonen er veldig stressende for dyret. Katter er vanedyr, og når de blir tatt ut fra sin vante setting kan de føle ubehag, sier Bye til VG.

– Med alder får man også en dårligere evne til å takle nye ting. Blir den for eksempel tilbudt helt annen mat og vann enn den er vant med, kan den gå inn i full sultestreik, sier veterinæren.

BORTE: Kjell (16) forsvant fra denne parkeringsplassen utenfor Dagali hotell i 08.30-tiden på lørdag. Foto: ,

Dyrlege Leon Cantas ved Allvet dyresykehus understreker at han ikke kjenner Kjells helsetilstand og derfor kommenterer saken på generelt grunnlag.

- Eldre katter tåler mindre stress. En kidnapping kan i verste fall utløse en sjokktilstand som kan føre til økte stresshormoner i kroppen og gi en langtidsvarende effekt, sier Cantas.

- Katten har trolig allerede et redusert immunforsvar på grunn av sin høye alder, og høye stressnivåer kan redusere immunforsvaret ytterligere. Det kan føre til at katten lettere kan få ulike betennelsestilstander i kroppen, sier han.

- God orienteringsevne

Familien til Kjell er fortvilet, og håper i det lengste at den 16 år gamle hannkatten kommer til rette. Det er ikke umulig, ifølge katteekspert Braastad.

- Dersom katten er vant til å være ute er det større sannsynlighet for at han vil forsøke å finne veien hjem på egenhånd, sier han.

Katteeksperten viser til at voksne hannkatter er de som oftest finner veien hjem.

– Fordi de gjerne er mye ute i naturen på jakt etter brunstige hunnkatter har de ofte god orienteringsevne. Sannsynligheten for at Kjell vil forsøke å rømme hvis han får muligheten er derfor stor, sier Braastad, som har skrevet et eget kapittel om dette i boken «Katten. Atferd og velferd».

Han understreker at det er vanskelig å anslå hvor stor avstanden kan være før Kjell ikke lenger er i stand til å finne veien hjem til Dagali.

SOSIAL: Savnede Kjell (16) blir beskrevet som en kjælen, sosial, snill og tunghørt katt. Foto: Privat Foto: ,

– Det er flere historier om katter som har gått mange mil og funnet hjem, men det er også katter som ikke har den nødvendige orienteringsevnen.

Katter som blir sluppet ut på nye steder vil som regel holde seg innenfor en radius på 2-300 meter de første dagene, ifølge Braastad.

– Derfor er det alltid lurt å lete etter katten på det stedet hvor den sist ble observert. De gjemmer seg gjerne i kratt og busker om dagen, så det kan være en fordel å lete i grålysningen da de er mer synlige, sier han.

- Veldig uvanlig

Han er usikker på om Kjell vil slå seg til ro hos de som skal ha kidnappet ham.

– Det avhenger av hvor sosial og tilpasningsdyktig han er, men det vil ta tid fordi han er såpass gammel, sier han.

Han sier at det tilhører sjeldenhetene at en godt voksen skogskatt blir bortført på dette viset.

– Vi hører av og til om at katter blir bortført, men da er det stort sett snakk om rasekatter, sier Braastad.

Også veterinær Per Christian Bye forteller at kidnapping av katter er ekstremt uvanlig.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder