GÅR GRØNT: Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas ble med på å gå ut på plenen foran Telenors hovedkontor på Fornebu i går, men 33 grader i skyggen og godt over 40 i solen, gjorde at vi foretrakk aircondisjonert inne-intervju..

GÅR GRØNT: Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas ble med på å gå ut på plenen foran Telenors hovedkontor på Fornebu i går, men 33 grader i skyggen og godt over 40 i solen, gjorde at vi foretrakk aircondisjonert inne-intervju.. Foto:Nils Bjåland,VG

Telenor-sjef: Ber Norge satse på miljø etter oljen

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har vært med på å bygge en norsk teknologi-gigant. Han peker meget overraskende på miljø, som området Norge bør satse på etter oljen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Jeg vil ikke peke på hvor pengene skal tas fra, men vi har som følge av oljen bygget opp en betydelig formue. Jeg mener noe av bør brukes på å utvikle et nytt norsk industriområde som kan bli ledende i verden. Jeg tror klima og klimateknologi kan være det beste området for en slik satsning, sier Baksaas.

Ingen annen norsk næringslivsleder i de store norske selskapene har sittet lenger: Baksaas har vært Telenor-sjef i 12 år og har bygget det fra å være et stort norsk selskap, til å bli et ledende telekom-selskap i verden.

– Vi har evnet å utvikle ny teknologi og nye løsninger. Det er nøkkelen til at vi skal lykkes i Norge og jeg mener sterkt at politikerne bør bruke deler av fellesformuen for å sikre at vi greier å bygge en ny næring hvor vi skal bli verdensledende, sier Baksaas.

- Gyllen mulighet for Norge

– Miljø- og miljøteknologi er et slikt område, som jeg tror vil være storindustri om 10-15 år. Klimautfordringen som følge av CO2-utslippene er så store at det vil tvinge frem politiske vedtak om kutt. Det vil skape grunnlag for en ny stor industri, hvor jeg mener Norge har gode forutsetninger for å ta en ledende rolle.

Baksaas tror teknologiutviklingen innen olje og gass kan utnyttes for å utvikle teknologier som kan hjelpe Norge til å få ned CO2-utslippene.

Han mener norske politikere må gripe denne sjansen.

– Først og fremst fordi det er en gyllen mulighet hvor Norge har et fortrinn. Men i tillegg er altså ikke så rent lite vår olje har bidratt med av utslipp, så slik kan vi også bidra til kutt.

Han peker på at klimautfordringene er mer enn luftproblemene.

– Jeg har vært på Svalbard i vår og sett at det ikke var is i Isfjorden, men i stedet en finnhval som ikke burde være der, men som var det fordi vannet er blitt så varmt.

- Tiden for olje og gass ikke over

– Nordpolen er i ferd med å smelte. Det er ikke nødvendigvis noen katastrofe for kloden, men det er stor sjanse for at det kan påvirke utviklingen i havet. Det kan gi endringer som vil få dramatiske konsekvenser for livet i havet – og ikke minst fisken som er en gigantnæring. Innenfor det marine, ligger vi også langt fremme og der vil vi også kunne ligge langt fremme i teknologiutviklingen.

– Hvor stor klimautfordringen er, er omstridt?

– Ja, krisen kan være kortvarig, men skal vi risikere ikke å være føre var? Jeg tror ikke det og jeg tror politikerne kommer til å enes om avtale på møtet i Paris neste år, som i større grad vil gi rammer og som gjør at enkelt land vil forplikte seg til kutt. Det vil kunne gi industrien den langsiktigheten de trenger for å satse på å utvikle nye teknologier, sier han og legger til:

– Miljøteknologi er mer komplisert: olje dreier seg om å hente opp et fat med olje, som kan selges. CO2-utfordringene er mye mer kompleks.

Han anbefaler norske politikere å gå foran for å finne løsninger på de internasjonale miljøutfordringene.

– Tiden for olje og gass er ikke over. Det vil vi ha glede av i mange tiår. Men når produksjonen er på vei ned, vil det ramme sterke norske bransjer som leverer teknologi og produkter til oljeindustrien. Det vil ikke ta så mange år, så vi bør snart handle. Det er vanskelig å skape politisk konsensus om slikt, men jeg tror vi bør ta denne debatten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder