RAPPORT: Forskerne Siri Thoresen og Ole Kristian Hjemdal gir justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP) den nye rapporten om vold og voldtekt. Undersøkelsen er gjennmført på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet. FOTO: Berit Roald/NTB Scanpix

Hver femte jente utsettes for overgrep før de er 18

En landsomfattende undersøkelse viser at rundt fire elever i hver klasse utsettes for seksuelle overgrep før de fyller 18 år.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Undersøkelsen er utført av Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress, og er den første store spørreundersøkelsen av sitt slag her i landet, skriver Aftenposten.

Ifølge rapporten sier 21 prosent av alle norske kvinner at de opplevde seksuelle overgrep før de fylte 18 år. Samtidig svarer syv prosent at de ble voldtatt før de fylte 18, eller hadde samleie med en person minst fem år eldre før de fylte 13 år.

Tallet for gutter er lavere, men åtte prosent svarer at de opplevde seksuelle overgrep før de ble 18 år.

At tallene er høye, overrasker ikke forskerne, som mener det er all grunn til å tro på resultatet av undersøkelsen.

- Det har vært gjort undersøkelser tidligere som har gitt lignende funn som våre. Folk blir overrasket hver gang de ser disse tallene. Vi har det med å glemme dette mellom hver undersøkelse, mener psykolog Siri Thoresen, som er en av forskerne som står bak rapporten.

Rådgiver Kaja Hegg i Redd Barna ønsker mer åpenhet om seksuelle overgrep mot barn og mener voksne må bli flinkere til å snakke med barn om temaet og ikke være redd for at dette skal skremme dem.

- Vi må informere barn om hva som ikke er greit, og hvordan de kan si ifra, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder