PÅ NETTET: Andrea Emilie Marhaug er redd for at bildene av henne kan brukes mot henne i framtiden. Foto: Tom Benjaminsen/ iTromsø
PÅ NETTET: Andrea Emilie Marhaug er redd for at bildene av henne kan brukes mot henne i framtiden. Foto: Tom Benjaminsen/ iTromsø

Andrea (19) henges ut på pornonettside

Slettmeg: Bilder på nett er vår tids folkesykdom

INNENRIKS

(iTromsø/VG) Andrea Emilie Marhaug (19) fikk sine private bilder spredt på internett. Nå advarer hun andre i samme situasjon.

Publisert: Oppdatert: 19.02.16 12:01

Av: Renate Pettersen og Kristine Hellem Aanstad

19-åringen har sammen med flere andre Tromsø-jenter opplevd at bilder av dem er ufrivillig lagt ut på et nettsted.

- Det er to tråder fra Tromsø på dette nettstedet, og jeg har funnet 14-15 jenter jeg kjenner allerede, sier Marhaug til iTromsø.

Hun er selv avbildet på to steder, og bildene er stjålet fra Facebook-kontoen hennes.

- Det er skikkelig ekkelt å finne bildene sine på denne måten. Det betyr jo noe helt annet når de ligger på en nettside som dette. Jeg tenker med gru på hvilket inntrykk det kan gi en eventuell fremtidig arbeidsgiver som kunne finne på å google meg, sier hun.

Stor etterspørsel

Netthjelpen slettmeg.no 600 henvendelser i måneden, og over 40 prosent av dem handler om bilder som er på avveie.

- Stort sett er det jenter som kontakter oss, og ofte er nakenhet med i bildet. Flere opplever at private bilder, som enten er sendt i fortrolighet eller lagt ut på private kontoer har blitt tatt og plassert på helt andre nettsider, sier Hans Marius Tessem, ansvarlig for slettmeg.no ved Norsk Senter for Informasjonssikring.

Han forteller at det er en økende etterspørsel etter «autentiske» bilder. Det kan man også lese ut fra meldingene på nettstedet.

- Private bilder på nettet er vår tids folkesykdom. Det ligger så mye personopplysninger i et bilde og for mange kan dette få alvorlige konsekvenser, sier Tessem.

Lurt å anmelde

Marhaug har selv anmeldt forholdet, og oppfordrer andre i samme situasjon til å gjøre det samme.

- Jeg kommer ikke til å finne meg i at politiet avfeier dette, så jo flere som anmelder, dess bedre, mener hun.

Tessem sier at de oppfordrer alle som opplever at noen stjeler bildet deres til å anmelde dem til politiet.

- Men selv om vi anbefaler det, så har vi ikke store forventinger til at noe skal skje. Det er på grunn av at mye skjer over landegrenser, så det er vanskelig å få tak i bakmennene.

Han mener derfor at det er lurt å tenke seg om flere ganger før man legger ut bilder.

- Det er ikke noe angrefrist på nettet. Med en gang du legger ut et bilde, selv om lovverket står bak deg, så har du nesten gitt det fra deg. Det er tungt å innrømme det, men i praksis er det slik. Selv om et bilde virker artig i dag, er det kanskje ikke like gøy etter noen år.

Her kan du lese mer om