Var på utvidet oppdrag

- Ingenting tilsa spesielle forhold

PRESSEKONFERANSE: Syver Leivestad¸ administrerende direktør i Norsk Luftambulanse AS, avholdt tirsdag formiddag en pressekonferanse om helikopterstyrten der to personer er bekreftet omkommet. Til høyre står Erik Kreyberg Normann, generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, og til venstre for direktøren står Erik Normann, flygesjef i Norsk luftambulanse. Foto: HARALD HENDEN

Luftambulansedirektøren: - En tragisk hendelse

DRØBAK (VG) To personer er bekreftet omkommet og en 51 år gammel mann er alvorlig skadet etter et helikopter fra Norsk luftambulanse styrtet i Buskerud tirsdag formiddag.

  • Kristine Hellem Aanstad
  • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over seks år gammel

- Dette er en veldig tragisk hendelse, og en hard belastning på vårt miljø, sa Syver Leivestad, administrerende direktør i Norsk Luftambulanse under en pressekonferanse i luftambulansens lokaler på Drøbak tirsdag klokken 14.

- Dessverre har vi mistet to gode kolleger, og en er hardt skadet, sa Leivestad.

- Vi fikk flere tragiske meldinger om at et av helikoptrene våre hadde hatt et uhell på Solli. Senere viste det seg at det var et alvorlig uhell.

De pårørende er varslet, ifølge direktøren. Han forteller også at det kun var de tre om bord i helikopteret.

ER DU I NÆRHETEN? HAR DU BILDER ELLER VIDEO?2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || TLF: 22000000

Havarikommisjonen på plass

Han opplyste om at Havarikommisjonen er på ulykkesstedet, og at representanter fra Norsk luftambulanse deltar i arbeidet sammen med politiet.

I tilleg har Norsk luftambulanse fått på plass en krisestab.

Var erfarne

Leievstad fortalte at mange omstendigheter fremdeles er uklare, men at de vet følgende på nåværende tidspunkt:

- Vi vet at crewet hadde siste oppdrag i går klokken åtte og dette var et utvidet oppdrag. Vi vet at det var snøvær, informerte han.

Direktøren betgenet mannskapet som var om bord i helikopteret som svært erfarent, og at de har fløyet i «mange timer».

- De er blant våre mest erfarne. De var stasjonert i Lørenskog, sa Leivestad.

STYRTET: En maskin fra Norsk Luftambulanse gikk ned på Sollihøgda i Buskerud tirsdag formiddag. Foto: ESPEN BRAATA

- Fikk problemer

- Helikopteret har vært ved Sønsterudtunnelen på E16 i forbindelse med lastebilulykke. Det skal da ha fått problemer, og styrtet i området, fortalte operatør Knut Nyhus i Nordre Buskerud politidistrikt like etter ulykken.

Etter styrten lå maskinen på siden utenfor autovernet langs E16, med betydelige skader. Ambulansehelikopteret er av typen Eurocopter EC 135, og er stasjonert på Lørenskog.

VG DIREKTE: Få siste nytt om helikopterstyrten her

Får gå av vakt

- Vi har to maskiner på Lørenskog, hvor dette var det ene. Det andre fløy opp og hentet personen som var hardt skadd og som nå ligger på sykehus i Oslo med alvorlige skader, men som nå har stabile forhold, sier Syver Leivestad til VG.

Han forteller at de øvrige basene til luftambulansen er operative, og at staben har fått anledning til å gå av vakt og bli erstattet av annet personell.

INFORMERTE: Syver Leivestad¸ administrerende direktør i Norsk Luftambulanse AS, avholdt tirsdag formiddag en pressekonferanse om helikopterstyrten der to personer er bekreftet omkommet. Til venstre står generalsekretær Erik Kreyberg Normann og til høyre for direktøren står flygesjef Erik Normann. Foto: HARALD HENDEN

- Ingenting tilsa at dette var spesielt

- Hva gjør dere for kollegene i denne vanskelige situasjonen?

- Først tok vi hensyn til de pårørende og så har vi hjulpet kollegaen, både her og i de helseforetakene som var berørt. Vi har vært i dialog med familiene og vi har et støtteapparat fra oss som er hjemme hos de pårørende i noen tilfeller. Vi har også dialog med politiet, produsenten og havarikommisjonen.

- Hva vet dere om for utløpet til ulykken?

- Ingenting. Dette var egentlig et oppdrag som var helt normalt - og som vi har over 7000 av i året. Det var ingenting som tilsa at dette var noe spesielt. Værforholdene og landingssted var ting som vi er vant med.

- Dette var en EC 135 som vi benytter stort sett på alle våre baser. Vi har en som er litt større på Lørenskog, svarer Leivestad.

Mye brukt luftambulanse

- Har denne vært involvert i ulykke før?

- Noen små og noen større. Dette er en maskin som er produsert i over tusen eksemplarer og som brukes overalt som luftambulanse. Vi har krevende oppdrag hele tiden, så fra tid til annen er de utsatt for hendelser, men ingen seriehendelser.

Leivestad forteller at helikopteret er av samme type som helikopteret som var involvert i en ulykke i Glasgow før jul. Det finnes noen variasjoner hva gjelder instrumentering og motor, men utover dette er maskinene identiske.

- Hvordan tilstand var helikopteret i?

- Ved siste inspeksjon i forrige uke, var det i den stand som vi har pålagt oss selv, og som produsent og tilsyn har omtalt.

Mer om

  1. Helikopterstyrten på Sollihøgda
  2. Luftfart

Flere artikler

  1. Bjørn (52) og Anders (38) omkom i helikopterulykken

  2. Produsenten sendte ut sikkerhetsadvarsel i desember

  3. Politiet: Prøvde å advare piloten om høyspentledninger - fikk ikke kontakt

  4. Helikopterulykken på Sollihøgda: Lastebilsjåføren (44) ligger alvorlig skadet på Ullevål

  5. Helikopterulykken på Sollihøgda: - Vi ropte nei, nei, nei. Så styrtet helikopteret

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder