75 evakuert etter trailerbrann i Gudvangatunnelen

Flere titalls personer var fanget i Gudvangatunnelen på E16 i Sogn og Fjordane mandag ettermiddag, etter at det brøt ut brann i en trailer.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Totalt 75 personer er evakuert fra tunnelen, opplyser politiet.

Politiadvokat Jørn Lasse Refsnes ved Sogn og Fjordane politidistrikt opplyste til VG klokken 14.30 at det ble gjennomført finsøk i tunnelen etter personer som fortsatt kunne være innesperret.

Ved 16-tiden var søket ferdig. Ingen personer utover dem som er evekuert ble funnet.

Flere til sykehus

Tidligere opplyste Refsnes at to personer er sendt til sykehuset i Voss med luftambulanse, og to er sendt til sykehuset i Lærdal med ambulanse. Ved 16-tiden opplyser han at 73 av de evakuerte er fraktet til sykehus.

Politiet har ikke opplysninger om skadeomfanget på de som er sendt avgårde.

Gudvangatunnelen er Norges nest lengste landtunnel med sine 11,4 kilometer.

SVART RØYK: Brannen i traileren har ført til stor røykutvikling i tunnelen. Bildet er tatt ved den vestlige utgangen av Gudvangtunnelen. Foto: 2200-TIPSER

Politiet fikk melding om brannen klokken 12.04. En time senere hadde nødetatene ennå ikke fått kontroll over personene som befinner seg i tunnelen.

- Vi har fått beskjed om at det er flere inne i tunnelen som står fast på grunn av røykutvikling. Vi har ikke oversikt over hvor mange det gjelder, sier operasjonsleder Odd Arve Solvåg ved Sogn og Fjordane politidistrikt.

Klokken 13.00 opplyser politiet at røykdykkere forsøker å ta seg inn i tunnelen.

- Mange folk der inne

Det er foreløpig ikke meldt om noen personskader.

- Situasjonen er forholdsvis uoversiktlig, sier Solvåg.

Ifølge politiet tok traileren fyr 3,5 kilometer fra den vestlige åpningen i Gudvangtunnelen.

Vaktkommandør Torkjell Helle ved 110-sentralen i Hordaland karakteriserer situasjonen som uoversiktlig og dramatisk.

STORAKSJON: Her er nødetatene på plass utenfor Gudvangtunnelen i Sogn og Fjordane. Foto: ARNE VEUM


- Brannen er i hovedsak slukket, men det er røyken som nå er problemet. Det er mange folk der inne, både busslast, bobiler og personbiler, sier Helle.

Han forteller at det er sendt brannmenn fra Bergen og Voss med helikopter, som i hovedsak skal jobbe fra Gudvangen-siden. Ifølge Helle skal det være røykfritt fra skadestedet og oppover i tunnelen, men det er fortsatt røyk åtte kilometer nedover.

- Vi får krysse fingrene, sier Helle.

Overfor NRK opplyser brannvesenets alarmsentral at minst 20 personer befinner seg inne i tunnelen.

- Herregud!

Monika Blikås satt i en bil rett bak den brennende traileren.

- Det var forferdelig - en fryktelig skremmende opplevelse, sier Blikås til VG.

Hun forteller at bilistene ble varslet om brannen inne i tunnelen, men at den var vasnkelig å få øye på fordi de kjørte i oppoverbakke.

OPPLEVDE BRANNEN: Monika Blikås var redd for at traileren skulle eksplodere. Foto: Privat

- Det stod en lastebil foran meg, som jeg så at det brant i. Jeg tenkte: «Her må jeg komme meg ut med en gang - tenk om den eksploderer. Herregud!», sier Blikås.

- Full fyr

Stian Tillung var på vei inn i tunnelen da det kom en person og stoppet bilen hans.

- Seks, syv kilometer inn i tunnelen kom det flere biler mot oss. Den første av dem stoppet alle bilene på vei innover og sa at vi måtte snu fordi en trailer sto i full fyr. Da rygget vi og snudde, sier Tillung.

Personen fortalte til bilistene at det var kraftig røykutvikling videre inn i tunnelen.

- Vi kom oss heldigvis ut. Både røykdykkere med ATV, tre brannbiler og to ambulanser kom i mot oss da vi kjørte ut, sier Tillung.

- Nytteløst

Dennis Kristoffer Dale opplevde branndramet på nært hold. Til Bergensavisen sier Dale at trailersjåføren forsøkte å slukke brannen selv.

- Føreren av traileren kom bak til oss og ba oss ringe brannvesenet. Han prøvde å slukke med litt vann, men det var nytteløst. Han spurte også om vi hadde brannslukkingsutstyr, sier Dale til avisen.

Dale kom seg senere ut av tunnelen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder