SAUEJEGER: Kriminaletterforsker Tom Johnsen ved siden av hannbjørnen som ble skutt på ei seter i Strandbygda i Elverum natt til mandag. Foto: Britt M. Solberg, Østlendingen

- Skjøt i nødverge

(VG Nett) Sauebonden som natt til mandag skjøt og drepte en bjørn som angrep sauene hans i Letjerndalen i Elverum kommune hevder han skjøt i nødverge.

  • Julie Hæhre

Artikkelen er over 14 år gammel

Foreløpig vil politiet gi få detaljer om hva de tror har skjedd.

- Mannen sitter nå i avhør. Jeg kan ikke gå ut med detaljer fra avhøret, men vi vil sjekke det han sier i avhør mot tekniske funn på stedet for å finne ut om mannen handlet i nødverge, sier kriminaltekniker ved Elverum Politistasjon,Tom Johnsen, til VG Nett.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 1.22 natt til mandag. Sauebonden ringte selv umiddelbart etter at han hadde felt bjørnen på et beiteområde i Letjerndalen i Strandbygda nord for Elverum sentrum.

Bjørnen skal ikke ha drept sau, men skadet et lam så kraftig at det måtte avlives.

Bjørnen var merket, men det var mandag formiddag ikke kjent om dyret var radiomerket eller om det var en annen type merking.

Handlet i nødverge

For snaue 14 dager siden ble en hannbjørn skutt i Engerdal i Hedmark etter at den hadde angrepet sauene til stortingsrepresentant Ola D. Gløtvold (Sp).

Mannen i 30-årene som skal ha skutt bjørnen, fikk medhold i at han handlet i nødverge, og ble ikke siktet.

Bjørnen som ble skutt skal ikke ha drept sau den natta den ble skutt, men hadde trolig drept en sau et par dager i forveien.

For lett å bruke våpen

Arnodd Håpnes, rådgiver i World Wildlife Foundation Norge mener det er alt for lett å ta til våpen i situasjoner hvor rovdyr truer.

- Nå kjenner jeg ikke nattens tilfelle godt nok og vet hva som har skjedd, men generelt virker det som man altfor lett bruker våpen i slike situasjoner, sier han til VG Nett.

- Det er klart at for en som sitter der og ser bjørnen komme mot saueflokken sin vil føle at det må handles og opplever situasjonen som svært skremmende. Det vil alltid være lettere å skyte først og heller få tilgivelse etterpå, men det bør sitte dypere å drepe et fredet rovdyr.

Han understreker at dette er ikke bare noe vi ser på bjørn, men også når det gjelder andre fredede rovdyr som jerv, gaupe og ulv.

- Kanskje bør man se på lovgivingen, i alle fall praktiseringen av den. Det er uheldig at det blir for mye - skyt først og spør etterpå, mener han.

- Hell i uhell

Håpnes er allikvel glad at det i begge tilfellene har vært en hannbjørn som har blitt skutt.

- Det må vel nesten betegnes som et hell i uhell. Det er klart at når vi prøver å bygge opp bestanden av bjørn så er det binnene som er de viktigste dyrene og i så måte er det jo heldig at det er to hannbjørner som er skutt her, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder