I RETTEN: Mannen i 40-årene er den første som ble tiltalt etter at de mange overgrepssakene i Tysfjord kommune i Nordland ble rullet opp for halvannet år siden. Totalt har om lag 120 overgrepssaker blitt etterforsket. Foto: Odin Jæger VG

NRK: Mener «sjaman»-tiltalt er lettere psykisk utviklingshemmet

En sakkyndigrapport slår fast at den overgrepstiltalte Tysfjord-mannen er lettere psykisk utviklingshemmet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Psykologspesialist Andrine Kvammen og psykiater Tony Thørring Bakkejord har på oppdrag fra retten utarbeidet rapporten der de konkluderer med at diagnosen er medfødt, melder NRK.

Rettssaken der mannen er tiltalt for seksuelle overgrep mot totalt seks fornærmede kvinner startet i Salten tingrett 2. oktober. Ifølge tiltalen skal mannen ha misbrukt sitt tillitsforhold til de fornærmede for å skaffe seg seksuell omgang.

Utga seg for å være sjaman

– Lettere psykisk utviklingshemming er en varig diagnose og den kan påvirke han fremover, sa psykiater Tony Thørring Bakkejord, på spørsmål om det er risiko for gjentagelse, ifølge statskanalen.

Tysfjord-mannen er også tiltalt for å ha skaffet seg seksuell omgang ved å utnytte noens psykiske utviklingshemming.

Den fornærmede kvinnen har forklart at mannen utga seg for å være sjaman, og at han hevdet seksuell omgang ville hjelpe ham med å komme i kontakt med hennes avdøde far.

Tysfjord-tiltalt om egne SMS-er: – Helt avskyelig

Nekter straffskyld

En eldre kvinne som også er fornærmet i saken har forklart at hun ble seksuelt misbrukt av tiltalte under et hjemmebesøk som kom i stand etter at hun svarte på en annonse som mannen hadde satt inn i avisen. Kvinnen i 80-årene forklart blant annet at tiltalte hadde presentert seg som «sjaman og healer».

Ifølge NRK har han forklart i retten at han har endret livsførsel og i dag lever et stabilt liv. Blant annet skal han ha sluttet «å lese folk» og han har sagt at han aldri lenger kjører bil alene sammen med jenter.

Mannen nekter straffskyld for alle tiltalepunktene. For noen av tiltalepunktene har han erkjent å ha hatt sex med de fornærmede, men han mener dette har skjedd frivillig.

Les også: Etterforsker over 120 overgrepssaker i Tysfjord

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder