LIVSFARLIG: 85 år gamle Torleif Johan Eidem fra Sauda mistet livet i en trafikkulykke på fylkevei 46 i Vikedal da bilen med far og sønn kjørte av veien og falt 7,5 meter ned på Skjøljavatnet i mars 2010. Foto: Frank Waal, Haugesunds Avis

Minst 924 norske broer har skader som øker trafikkfaren

«Ikke trafikksikkert», «stygt», «Farlig rekkverk!» Vegvesenets bro-database er full av slike karakteristikker. Likevel blir mange broer stående i årevis.

 • Øyvind Engan
 • Mona Grivi Norman
 • Sondre Nilsen

Artikkelen er over to år gammel

– Det er jo egentlig bare én ting å gjøre med det, og det er å utbedre broene, sier Erik Eidem.

Sammen med faren var Erik Eidem på vei hjem etter en formiddagstur fra Ølmedal til Sauda i Rogaland en marsdag i 2010, da bilen fikk skrens på den glatte veien over broen ved Skjøljavatnet.

Da bilen skled over i motsatt kjørebane, så han en tankbil komme imot. For å rette opp bilen gjorde han en unnamanøver. Personbilen havnet over kanten ved den gamle broen, og falt 7,5 meter mot det islagte vannet.

Torleif Johan Eidem (85) omkom i ulykken. Erik Eidem overlevde.

Senere skulle ulykkesrapporten vise at den lave, nedslitte føringskanten inn mot broen hadde avgjørende betydning for at ulykken fikk så alvorlig utfall.

Sjåføren kunne ikke klandres.

Alvorlige skader

Onsdag avslørte VG hvordan de årlige inspeksjonene som skal sørge for at broene er sikre, blir droppet i over halvparten av tilfellene.

Nå kan VG avdekke at 924 broer hadde det Vegvesenet omtalte som store eller kritiske skader for trafikksikkerheten i deres eget registreringssystem Brutus.

Ifølge registeret har mange av disse skadene stått i årevis uten å ha blitt reparert.

Tallet er fra september i år.

Visste om mangelen

Nesten to år før ulykken på Skjølja bro var Vegvesenets broinspektører der for å sjekke tilstanden til broen.

16. mai 2008 ble inspektørenes konklusjon registrert i Brutus: «Mangler rekkverk». «MANGLENDE DRIFT/VEDLIKEHOLD». De ga mangelen den strengeste karakteren på skalaen for trafikksikkerhet – kritisk.

– Det er bare trist at man visste om manglene i forkant, uten at noe ble gjort. Det hadde ikke endret skrensen jeg fikk, men da det først skjedde, var det ingenting der som tok oss imot. Man kunne unngått at ulykken ble fatal, sier Erik Eidem.

Eidem sier han har forståelse for at Vegvesenet må prioritere mellom mange tiltak.

– Men det er viktig å prioritere de skadene man kjenner til, og de skadene man vet kan få alvorlige konsekvenser.

I dag er broen over Skjøljavatnet erstattet av en ny.

Les også: Samferdselsministeren kaller inn Vegdirektoratet

«Farlig rekkverk!»

De fleste av broene som er merket med alvorlig skade for trafikksikkerheten, har rekkverk som er nedslitt, skadet eller mangler helt.

I tillegg til de registrerte skadene finnes det mange eldre broer med rekkverk som ikke følger dagens sikkerhetskrav – og som Vegvesenet mener øker risikoen for at ulykker får dødelig utfall.

I rapportene har inspektørene notert hvorfor de mener skadene er alvorlige: «Ikke trafikksikkert», «egentlig ganske stygt..», «Farlig rekkverk!», «Lavt betongrekkverk! Må skje!». Men ifølge broregisteret står mange av broene i flere år uten at noe skjer.

– Husmorlaget maste

I Nordland er Tor Bjarne Alstad (36) oppvokst i huset som ligger rett ved siden av Utvik bro. Høsten 2011 – for seks år siden – noterte inspektører fra Vegvesenet: «alle rekkverkstolper løs nedstrøms», og noterte skaden på broen som kritisk for trafikksikkerheten.

NABOER: Tor Bjarne Alstad er oppvokst som nærmeste nabo til Utvik bro i Nordland. Her sammen med sønnen Markus Dølvik-Alstad (5). Foto: Jørgen Braastad VG

– Da jeg var liten, var det ikke rekkverk her i det hele tatt. Jeg kjørte skuter da rekkverket kom, så det må ha vært i 1997 eller 1998. Det var Husmorlaget som maste på Vegvesenet for å få satt det opp, forteller Alstad.

Og rekkverket har definitivt sett sine beste dager. På den ene siden er det bare to små bolter som holder det på plass. Rekkverket gynger faretruende hvis noen kommer borti.

– Det hender av og til at det kommer en Vegvesen-bil med noen som kikker på broen. Men jeg tror ikke de har gjort noe med den siden rekkverket kom opp. Den har stått sånn i tyve år, sier Alstad.

LØST: Det er bare så vidt rekkverket henger sammen med broplaten. Foto: Jørgen Braastad VG

Ifølge Statens vegvesen region nord er det lagt planer om å gjøre noe med rekkverket neste år:

– Broen er planlagt utbedret i 2018. Den har vært på prioriteringslisten for tiltak, men trafikkmengden over broen er lav, og den har ikke nådd opp hittil, sier avdelingsdirektør Marianne Eilertsen.

Regionene prioriterer

SVARER: Jane Bordal. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Vegdirektoratet opplyser at det er et vedlikeholdsetterslep på 15 milliarder på norske broer, og at det kan forklare hvordan såpass mange broer kan ha en alvorlig skade.

– Hvorfor kan alvorlige skader for trafikksikkerhet bli stående i årevis?

– Regionene prioriterer tiltakene og tar tak i de områdene som de mener er viktigst å ta tak i til enhver tid. Der har vi tillit til at flinke broforvaltere ute på regionalt nivå gjør den prioriteringen, og sørger for at vi får tatt tak i og får jobbet med de tingene som vi mener er viktigst til enhver tid, sier Jane Bordal, direktør for veg- og transportavdelingen.

Har byttet mange rekkverk

Trafikksikkerhetsdirektør Guro Ranes understreker at sikkerhetsstandarder endrer seg over tid, og dermed vil broer og veier som er bygget etter gammel standard, kunne ha feil og mangler sammenlignet med dagens krav.

I fjor presenterte Statens vegvesen en dybdeanalyse som konkluderer med at i 33 dødsulykker har feil eller mangler ved rekkverket ført til at ulykken fikk et dødelig utfall.

Ulykken der Torleif Johan Eidem omkom, var en av disse.


– Kunne noen av disse 33 dødsulykkene vært unngått dersom inspeksjoner hadde avdekket skadene i forkant?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Ulykkene kunne vi uansett ikke hindret, men spørsmålet er om rekkverkene kunne forebygget det alvorlige skadeomfanget, sier Guro Ranes.

– Når ulykkesgranskerne konkluderer med at feil og mangler på rekkverk sannsynligvis påvirket ulykken eller konsekvensen, så må vi ta med oss det videre for å unngå lignende ulykker i fremtiden.

Hun sier at Statens vegvesen jobber hver eneste dag for å redusere antall drepte og hardt skadde i trafikken, og at mange rekkverk er blitt utbedret de siste årene.

I dybdeanalysen skriver Vegvesenet at det fullstendige omfanget av rekkverksproblemer ikke er kjent. Første punkt på listen over tiltak er å skaffe seg oversikt over hvor mange broer dette gjelder.

Les også

 1. Broavsløringen: Solvik-Olsen kaller Vegdirektoratet inn på teppet

  Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sier det ikke er akseptabelt å bryte reglene på en eneste bro.

Mer om

 1. De forsømte broene
 2. Trafikkulykker

Flere artikler

 1. Tonje mistet pappa Jack (47): – En liten endring på broen kunne endret hele historien vår

 2. Sp om fiksing av farlige rekkverk: – Det kan ikke utsettes!

 3. Vegdirektøren etter hastemøte om broer: – Situasjonen er alvorlig

 4. Solvik-Olsens krav til Vegvesenet etter VG-avsløring: Fullstendig oppdatert innen februar

 5. Ulykkesbro skulle fått rekkverk i 2006

Fra andre aviser

 1. Planla å bygge rekkverk i 2006

  Fædrelandsvennen
 2. Slår tilbake mot VG-påstander: – Varoddbrua er ikke trafikkfarlig

  Fædrelandsvennen
 3. Droner skal avverge ulykker med norske broer

  Aftenposten
 4. Utfor­kjøringer blir dødsulykker på grunn av terrenget langs veiene

  Fædrelandsvennen
 5. Ba tre ganger om rekkverk langs veien

  Bergens Tidende
 6. Rekkverket er 80 centimeter lavere enn dagens standard

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder