FÅR SPØRSMÅL: Erna Solberg får tirsdag tilsendt spørsmål fra kontrollkomiteen på Stortinget. Foto: Harald Henden

Kontrollkomiteen krever svar av Erna Solberg: - Hun har det overordnede ansvaret

Tirsdag sender kontrollkomiteen på stortinget ut en rekke nye spørsmål om NAV-skandalen. Fem av dem går fra SV til statsminister Erna Solberg (H).

 • Martha C. S. Holmes

– Statsministeren har det overordnede ansvaret for hvordan regjeringen har håndtert den største rettssikkerhetsskandalen i nyere norsk historie. Så er det viktig å få regjeringssjefen sine vurderinger av hva som har skjedd og hvorfor, sier Freddy Øvstegård, SV representant i kontrollkomiteen.

– Derfor tar vi nå statsministeren inn i kontrollprosessen, og vil også granske hva hun har gjort i denne saken.

Både SV og Arbeiderpartiet har varslet at de vil ha Erna Solberg inn på den åpne høringen om NAV-skandalen den 9 januar.

Kontrollkomiteens gransking av Nav-skandalen foregår parallelt med et granskingen til et eget utvalg som regjeringen har satt ned.

Minst 48 personer har blitt uskyldig dømt for trygdesvindel, fordi NAV har tolket EØS-reglene feil. Feilen rammer de som har gått på AAP, sykepenger eller pleiepenger og reist til andre EØS-land. NAV har forklart at feiltolkningen oppsto ved innføringen av nye EØS-regler i 2012, men ESA tror feilen kan gjelde fra 1994.

les også

Kreftsyke Fredrik forkortet ferien – hadde ikke råd til å miste NAV-ytelser

les også

SV mener NAV-brev viser at syv straffedommer kunne vært unngått: – Dypt alvorlig

– Gikk lang tid

Erna Solberg har tidligere sagt at hun ble informert om praksisendringen i NAV i Juni. Hun har også sagt til Aftenbladet at hun ble informert om alvoret i saken først den 19. oktober.

Det er halvannen måned etter at arbeidsminister Anniken Hauglie har sagt at den «store alarmen» om NAV-skandalen gikk i departementet den 30. august, da de fikk vite at feilen også kunne ha medført domfellelser.

– Det gikk lang tid etter at den store alarmen gikk før landets statsminister ble informert om den massive skandalen. Da lurer jeg på hvordan Erna Solberg egentlig kan være tilfreds med det. Jeg sliter med å forstå hvordan hun kan forsvare Hauglies tidsbruk i saken, sier Øvstegård.

– Der går det veldig sakte i regjeringens håndtering, og folk blir fengslet og kalt inn til soning etter at alarmen har gått. Det er knusende alvorlig for de menneskene som det gjelder.

SV stiller også spørsmål ved hvorfor Stortinget ikke ble informert om NAVs praksisendring i juni, og hva Solberg selv foretok seg da hun ble informert om dette.

les også

Slår full NAV-alarm: Alle departementer skal under lupen

– Politisk mål å stramme inn

Øvstegård viser også til at Stortinget senest i 2017 vedtok innstramminger for trygdeeksport. Det ble blant annet satt en maksgrense på utenlandsopphold på fire uker for de på arbeidsavklaringspenger.

– Stortinget må få vite om statsministeren har vurdert hva Norge kan vedta av egne regler, særlig på dette med reising og mottak av trygdeytelser, når denne regjeringen har fremmet den typen politikk.

Han sier man er nødt til å finne ut av hvilke politiske signaler som er sendt.

– Det har jo vært et politisk mål for denne regjeringen å stramme inn trygdeeksport.

Statsminister Erna Solberg skriver i en epost til VG at det er en svært alvorlig sak der mange er rammet, og at regjeringen jobber for å få alt frem i lyset og snu alle steiner.

Derfor har vi satt ned et eksternt uavhengig granskningsutvalg, Arbeids- og sosialministeren har redegjort for det vi så langt vet om saken for Stortinget, NAV er i gang med å følge opp dem som er berørt og vi svarer på alle spørsmål fra Stortinget, skriver hun.

– Jeg har ikke mottatt spørsmålene fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen som det vises til i saken. Når de kommer, vil Stortinget få svar på vanlig måte.

Les også

 1. Robert Eriksson angrer ikke på kampen mot trygdesnyltere: – NAV-saken handler ikke om politikk

  Da Robert Eriksson (Frp) var arbeidsminister, ville han gjøre livet surt for trygdeturister. Det står han fortsatt ved.

Mer om

 1. Nav-skandalen

Flere artikler

 1. Kontrollkomiteen krever bedre svar fra Hauglie

 2. Erna Solberg: Husker ikke hvordan hun ble informert

 3. SV mener departementet holder tilbake informasjon i NAV-saken

 4. NAV-sjefen går av i august

 5. Kontrollkomiteen krever nye svar: Trekker inn justisministeren

Fra andre aviser

 1. Nye NAV-svar fra Hauglie: Saken mer alvorlig for Hauglie nå, mener SV

  Aftenposten
 2. Skandaleofre får tilbakebetalt med renter

  Bergens Tidende
 3. SV og Ap: Hauglie kan ha brutt informasjonsplikten overfor Stortinget

  Aftenposten
 4. «Ekstremt vanskelig» å finne alle trygdeskandalens ofre

  Bergens Tidende
 5. Nav visste allerede i februar i år at trygdeskandalen omfattet straffesaker

  Bergens Tidende
 6. Hauglie sier hun ikke visste om Nav tillot opphold i EU eller ikke

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder