Ny smittevern-veileder: Slik blir den nye barnehagehverdagen

Onsdag la myndighetene fram de nye veiledende rådene for barnehagene som skal åpne til uken. Det viktigste tiltaket er at syke barn og ansatte holder seg hjemme.

 • Frank Ertesvåg
 • Ingvill Dybfest Dahl
 • Hilde Kristine Misje
 • Oline Birgitte Nave

Artikkelen er over 162 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Det er trygt å åpne barnehagene, og det er viktig for barna våre, sier kunnskapsminister Guri Melby på regjeringens pressekonferanse onsdag.

Hun påpeker at åpningen av barnehagene er basert på faglige råd og tall om coronasmitte blant barn i blant annet Sverige.

– De viser at det ikke har vært noen utbrudd i skoler og barnehager, sier Melby.

Hun forteller veilederen er basert på en rekke kilder med god kompetanse på barn og smitte.

NYE ANBEFALINGER: Kunnskapsminister Guri Melby legger frem den nye smittevernveilederen for barnehagene på en pressekonferanse 15. april. Foto: Håkon Mosvold Larsen/ NTB Scanpix

Disse kan møte i barnehagen

I veilederen som ligger på Utdanningsdirektoratets nettsider, står det helt klart at syke barn ikke skal være i barnehagen.

I tillegg fremholdes god håndhygiene og mindre menneskelig kontakt som viktig.

Barn kan altså komme i barnehagen når de ikke har noen symptomer på sykdom.

Barn og ansatte med milde luftveissymptomer og sykdomsfølelse skal ikke møte i barnehagen. De skal holde seg hjemme til de har vært symptomfrie i 1 døgn.

VIKTIG SONE: God og hyppig åndvask blir viktigere enn noen gang i norske barnehager, som her i Barnebo barnehage i Narvik. Foto: Jørgen Braastad, VG

– Hensynet til helse kommer først - også når vi skal gjenåpne barnehagene kommende mandag, sier Melby.

– Foreldre, barn og ansatte skal være trygge på at gjenåpningen skjer på en forsvarlig måte. Den nasjonale veilederen er tydelig på hvordan barnehagene kan forebygge smitte. Det er viktig at barnehagene får tiltakene på plass før åpning, fortsetter hun.

Disse skal ikke i barnehagen

Barn eller ansatte som har bekreftet covid-19 skal være i isolasjon. Om barnet eller den ansatte er i nærkontakt med eller i husstand med en person som har bekreftet covid-19, skal være i karantene.

les også

10 spørsmål og svar om gjenåpning av skoler og barnehager

Barnet eller den ansatte kan likevel møte i barnehagen om en i husstanden deres er syk, så lenge personen ikke har bekreftet covid-19.

Foresatte som har luftveissymptomer, er i karantene eller isolasjon skal ikke følge eller hente barna i barnehagen.

les også

Barneombudet til coronabekymrede foreldre: – La dere styre av fakta, ikke frykt

Må ha økt avstand

I sjekklisten til barnehagene går det blant annet frem at de «skal unngå større samlinger av barn» og det foreslås tre barn per voksen for småbarn (under 3 år) og seks barn per voksen for de eldre barnehagebarna.

Innen gruppene kan barna omgås som normalt, men gruppene bør ikke blande seg med hverandre. Sammensetningen av gruppen kan endres ved behov, men ikke oftere enn ukentlig. Endring skal skje etter en helg, slik at det er minst to dager uten kontakt mellom barn og ansatte.

«På den måten blir det færrest mulig nærkontakter ved påvist sykdom hos et barn eller en ansatt. Det er en fordel at barna ikke omgås mange øvrige barn på fritiden», heter det i veilederen som ble lagt ut på Utdanningsdirektoratets nettside onsdag.

Avstanden mellom personer skal også økes. Ansatte skal holde minst én meters avstand til kolleger i andre grupper, såkalte «kohorter».

Det skal også arrangeres færre møter og samlinger.

For barnehagebarn hvor det er vanskelig å regulere avstand til andre, blir det viktigste tiltaket å begrense antall nærkontakter til hvert barn og ansatte.

Veilederen sier også at man skal unngå at foresatte blir med inn i barnehagen «hvis ikke det er nødvendig».

Forsterket renhold

Siden grundig og hyppig renhold er viktig for å forebygge smitte, skal utsatte områder ha forsterket renhold, ifølge veilederen. Rutiner og lokale renholdsplaner skal gås gjennom, og tilpasses. Det er ikke nødvendig å bruke desinfeksjon rutinemessig i barnehagen.

Noen av de forsterkede renholdsreglene går på at leker eller tekstiler som ikke kan vaskes på 60 grader bør ryddes bort. Veilederen anbefaler også at antall leker blir redusert, slik at renhold er gjennomførbart. Leker, sportsutstyr, nettbrett, datamaskiner og tastaturer må vaskes av minimum daglig.

les også

Raymond Johansen: Ikke alle Oslo-barnehager åpner 20. april

Vaske hender etter trøsting

Både de ansatte og barnehagebarna må få god opplæring i håndvask. Håndvask for barn skal som hovedregel skje med voksen tilstede. Veilederen anbefaler å lage håndvaskrutiner som barna synes er gøy å gjennomføre.

De ansatte trenger ikke å bruke munnbind, men bør benytte tøy som kan vaskes ved 60°C. Ved bleieskift skal det brukes engangshansker.

Det står også at ansatte bør vaske hender etter kos og trøsting, men at barnas behov for nærhet og omsorg må ivaretas.

Vil lytte til tilbakemeldinger

Det kan komme endringer basert på tilbakemeldinger fra ansatte og foreldre. Kunnskapsministeren sier hun har forståelse for foreldre som er urolige:

– Vi tar foreldre og ansatte sin uro på alvor, om de opplever situasjonen som utrygg, sier hun, og oppfordrer til å lytte til helsefaglige råd.

Melby understreker at når det kommer til åpning av barnehager og skoler, har de fulgt en mer gradvis og forsiktig linje enn ekspertene anbefaler - for å gi barnehagene tid til å forberede seg slik at de skal være klare til å åpne.

Mette Nord leder nær 400.00 medlemmer i Fagforbundet, en stor aktør i barnehagesektoren.

– Veilederen er et utgangspunkt, men vil ikke gi svar på alle utfordringer. Vi forventer at myndighetene raskt svarer på de spørsmålene som vil komme framover, sier Nord.

– KS stoler på de vurderingene som Folkehelseinstituttet har gjort, og kommunene vil gjøre sitt beste med å følge opp de rådene som er gitt. Så er det viktig at nasjonale myndigheter kommuniserer tydelig grunnlaget for vedtaket om en gradvis åpning, slik at både foreldre, ansatte og barn opplever det trygt å gå i barnehagen, sier styreleder i KS, Bjørn Arild Gram.

Utdanningsforbundet: – Regner med redusert oppholdstid

Leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal mener det er bra at veilederen er klar, og at den er en er et godt utgangspunkt.

– Men den vil ikke gi svar på alle utfordringene i barnehagene, sier Handal.

Særlig den delen som handler om hvordan barnegruppene kan organiseres, er det mange som har vært spent på, ifølge ham.

– Vi regner med at barnehageeierne vil ta i bruk redusert oppholdstid for barna, og sørge for vikarer ved sykdom blant de ansatte for å nå intensjonene sier Handal.

Han er sikker på at det vil oppstå mange spørsmål etter hvert som veilederen tas i bruk.

– Vårt oppdrag er nå å gjenåpne, skape trygghet og forebygge smitte. Den jobben skal vi nå i gang med. Utdanningsforbundet skal gjøre alt vi kan for å støtte våre medlemmer i arbeidet med å gi alle barn hverdagen tilbake, understreker Handal.

Saken oppdateres.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Barnehage

Flere artikler

 1. Barnehagepedagoger skeptiske til åpning mandag: – Vi er også redde for smitte

 2. Guri Melby: Vil ha lengre åpningstid i flere barnehager

 3. Melby endrer forskrift på kort varsel: OK med kortere åpningstid i barnehager

 4. Utdanningsforbundet om smittetiltak: Tror på kortere barnehagedag

 5. Slik blir den nye hverdagen i barnehagen og skolen

Fra andre aviser

 1. Veileder for barne­hager: Anbe­faler faste grupper med tre barn per voksen for de yngste

  Fædrelandsvennen
 2. Slik er smittevernveilederen for barnehagene

  Aftenposten
 3. Slik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie

  Aftenposten
 4. Barnehagene gjør seg klare for barna

  Bergens Tidende
 5. Dette er de nye reglene for barnehagene

  Bergens Tidende
 6. Barnehageveilederen fikk kritisk forelder til å endre mening: – Vi har godt av en litt mer normal hverdag

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no