SPRER MIKROBER: Flått lever av å suge blod fra pattedyr, fugler og smågnagere. Den kan dermed være mellomvert for flere mikrober, og kan spre en rekke sykdommer til både mennesker og dyr. Foto: Jan Petter Lynau

Nå bør du sjekke deg for flått

Det varme været gjør at årets flåttsesong starter tidligere enn før. Flåttsenteret ber folk om å sjekke seg grundig.

NTB

– Mange tror at flått er noe som kommer om sommeren, men så lenge det er mer enn fem grader ute, kan flåtten være aktiv, sier biolog Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret.

les også

Flåttforskning: Ikke flere helseplager i flåttområder

Aktiv i mars

Flåttsenteret ved Sørlandet sykehus veileder både helsepersonell og privatpersoner, og opplever stor pågang året rundt. Offisielt varer sesongen fra april til november, men i år opplevde de en økning i antall henvendelser fra tidlig mars.

Se også: Sjekk den kjempeflåtten!

– Sesongen begynte tidlig i år på grunn av varmen, og det er derfor viktig å sjekke seg på kvelden dersom man har vært ute i et område med mye flått. Det er ikke alltid like enkelt å unngå flåttbitt selv om man har kledd godt på seg, sier biologen.

les også

Kjempeflåtten funnet i Norge

Alvorlig sykdom

I Norge er skogflåtten en gjenganger i kystområdene i Sør-Norge og nordover opp til Helgeland. Aller vanligst er den på Sørlandet.

– Generelt sett er det ganske mye flått langs kysten av Norge, men det er viktig å sjekke seg så lenge man ferdes på steder med høyt gress og skog, sier Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret.

Les også: Fant ny flåttsykdom

Mange frykter flåtten fordi den kan spre sykdommer til både mennesker og dyr. Spesielt stor er frykten for Borrelia-bakterien og skogflåttcefalitt, eller TBE-viruset som den også kalles. Mange får ingen eller milde symptomer, men både borreliose og TBE kan potensielt gi svært alvorlig sykdom.

– I fjor var det økning i antall TBE-tilfeller i Norge, spesielt i Vestfold og Telemark. Fra 16 tilfeller i 2017, til 26 i fjor. Det er vanligvis en sjelden sykdom, og det er foreløpig for tidlig å si hvorfor det var en økning, sier Kerlefsen.

les også

Sykelig trøtt ... eller bare sykt trøtt? Slik vet du om trøttheten din er en sykdom

Pluss content

Vurder vaksine

Ifølge Folkehelsesinstituttet regnes skogflåtten som den verste smittesprederen blant blodsugere i de nordlige delene av Europa. Ikke alle som blir bitt, blir syke, men eldre personer med lavt immunforsvar er spesielt utsatt.

Mest alvorlig er det sjeldne TBE-viruset som i verste fall kan gi betennelse i hjerne og ryggmarg. Viruset har blitt påvist over hele landet, men det er kun i enkelte fylker at mennesker har blitt syke.

– Alle sykdomstilfellene har vært i enten Vest-Agder, Aust-Agder, Buskerud, Telemark eller Vestfold, sier biolog Yvonne Kerlefsen.

Mens borreliainfeksjon kan behandles med antibiotika, finnes det ingen behandling mot TBE. Mange velger derfor å vaksinere seg.

– Anbefalingen fra Folkehelseinstituttet er at folk som er mye ute i disse områdene, og som blir bitt av flått ofte, kan vurdere å vaksinere seg, råder Kerlefsen ved Flåttsenteret.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder