MANNEPARTI: Liberalistene i Kristiansand ved noen av dem som står på den 22 mann sterke kommunevalglisten. Til og med den lilla maskoten «Libertinius» er en mann. Fra venstre: Emil Christopher Solli Melar, Harald Dreier, Marcus H. Langnes, Steinar Fredriksen, Sebastian Damgaard, maskoten Libertinius, Øystein Hygge Li, Christian Johannessen og listetopp Kenneth Tolås - helt til høyre. Foto: Liberalistene

Her kan du bare stemme på menn

Nei, de rene mannelistene er ikke døde. Liberalistene i Kristiansand mønstrer 22 menn og ikke en eneste dame til kommunevalget. 29 valglister er helt uten kvinner.

 • Frank Ertesvåg
 • Oda Leraan Skjetne
 • Jari Bakken

Han er ikke spesielt stolt av kvinneandelen på kommunevalg-listen i Kristiansand, listetopp og primus motor for Liberalistene i Agder, Kenneth Tolås (33).

Mannen fra Mosby topper det som kan se ut som medlemslisten for et stort mannskor. Men nei, det er faktisk Liberalistene som stiller til valg i Kristiansand. 22 navn. 22 menn.

Spurte damer

– Vi skulle gjerne hatt damer på listen. En betydelig andel av våre medlemmer er menn. Slik er det også i Kristiansand. Vi har spurt en del damer om å stille på listen. Men ingen ønsket å stille, sier Kenneth Tolås til VG.

FØRSTEMANN: Kenneth Tolås (33) kan trygt kalle seg førstemann på Liberalistenes valgliste i Kristiansand. Foto: Privat

– Hvor mange damer spurte dere?

– Vi spurte vel et par.

– Dere spurte to damer?

– Ja, vi spurte de to kvinnelige medlemmene vi har, men ingen ville stille, svarer Tolås.

– Litt flaut å stille bare med menn?

– Flaut? Vel, vi gjorde en innsats for å få de som er aktuelle til å stille. Men det er selvsagt opp til den enkelte om vedkommende vil stille.

22 MENN: Den skal lete godt den som finner et kvinnenavn blant Liberalistenes kommunestyre-kandidater i Kristiansand.

– Kunne dere ha anstrengt dere mer for å få flere kvinner på listen?

– Ja, det kunne jeg helt sikkert ha gjort. Vi må nok bestrebe oss hardere før stortingsvalget om to år, svarer Tolås.

Han er på ingen måte den eneste med bare haner i kurven.

43 prosent av dem som stiller til valg på mandag er kvinner.

Liberalistene er verstingen med hensyn til kvinnerepresentasjon, tett fulgt av Frp. Ni Liberalist-lister består bare av menn, mens syv Frp-lister er uten kvinner.

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V), er slett ikke fornøyd med mannsdominansen.

– Det er et demokratisk problem at kommunestyrene ikke gjenspeiler befolkningen. Det er over hundre år siden kvinner fikk stemmerett ved lokalvalg, men fremdeles er vi dessverre langt unna en god kjønnsbalanse i lokalpolitikken. Vi må få inn flere kvinner, og beholde dem vi har, ifølge Grande.

Regjeringspartiet Frp er blant partiene som kunne ha hatt en høyere kvinneandel. Syv Frp-lister er rene mannelister.

Forgubbing på Hardangervidda

Listetopp for Nore og Uvdal Fremskrittsparti, Morten Rudi Sommer (35), er ikke stolt av en kvinneandel på nullpunktet. For Nore og Uvdal kommune rommer ikke bare store deler av Hardangervidda, men også en av Frps syv mannsdominerte lister. 

les også

Konservative gamlinger vinner valget

– Er dette noe dere har tenkt noe på?

– Vi har tenkt og tenkt, absolutt. Vi prøver å rekruttere flest mulig, både yngre og damer. Vi har noen som er med, men det er vanskelig å rekruttere, sier Sommer til VG.

KVINNELØS: Morten Rudi Sommer (35) topper en liste helt uten kvinner, for Frp i skikommunen Nore og Uvdal i Buskerud (Viken fra 2020). Foto: Lynn Zschiegner

10 menn står på rekke og rad på Frp-lista. Også i Hægebostad, Sokndal, Sigdal, Midtre Gauldal og Vindafjord består Frps lister bare av menn.

– Vi er langt ute på landet. Der det vanskelig å stille lister her ute, folk renner ikke ned dørene for å stille til kommunevalg, sier Sommer. 

les også

Terje Søviknes (50) klar for comeback som nestleder - nå får han tid til familien

- Har du noen tanker om hvorfor dere ikke har lyktes i å rekruttere kvinner?

- Ja, jeg tror det gjenspeiler seg i at det er forgubbet fra før av. Det er nesten bare meg på den lista som er ganske ung, de andre er godt oppi pensjonsalderen, nesten. Det er ikke positivt når du skal få med flere. 

For ordens skyld: Han har fått med seg to yngre karer (født på slutten av 80-tallet) på lista, men snittalderen på resten av kandidatene er 70 år.

Frp-nestleder og ordfører i Os, Terje Søviknes, avviser at Frp er et parti mest for menn.

BILUTSTILLING: Frp-nestleder Terje Søviknes tror ikke Frp har noe omdømme-problem som et manneparti. Her beundrer han en Ford Mustang på partiets bilutstilling utenfor landsmøtehotellet i mai. Foto: Frode Hansen, VG

– Vi har i flere år drevet et bevisst og langsiktig arbeid for å rekruttere flere kvinner. Blant annet har vi egne kvinnenettverk og flere toppkandidater, ordførerkandidater og ledere som er kvinner, sier Søviknes til VG. Selv er han ordførerkandidat i nye, sammenslåtte Bjørnafjorden kommune. På Frp-listen der er 14 av 41 kandidater kvinner (34 prosent).

les også

Dømt for bedragerier og skyldte penger til lokalbefolkning – stiller som ordførerkandidat

– I noen av de minste kommunene er det få som vil stille på liste. Da kan det gå litt fort i svingene med kvinnerepresentasjonen før listene skal være klare, forklarer Søviknes.

Likestillingsstatsråd Skei Grande vil ikke be Frp skjerpe seg, men sier:

– Vi har fri nominasjon her i landet, og det er opp til partiene å bestemme hvilke kandidater de vil sette på listene, men det er ikke bra for demokratiet og partiene som mister de resursene disse kvinnene ville representert. 

– Kan det bli aktuelt å lovfeste en viss kjønnsrepresentasjon på valglistene for å sikre en bedre likestilling?

– Først og fremst vil jeg oppfordre kvinner som blir spurt om å stå på liste til å si «ja», men det er svært få som er selvrekrutterte. Her kan partiene med hell gå litt i seg selv, og spørre flere kvinner. Oppmerksomhet for å skape bevissthet om temaet er viktig, svarer Trine Skei Grande.

 • Finnes det da lister med bare kvinner? Svaret er nei. Nærmest kommer Venstre i Porsanger, som stiller med åtte kvinner og én enslig mann. MDG i Rakkestad har syv kvinner og én mann.

PSST!

SV har flest kvinnelige listetopper, 47 prosent av partiets toppkandidater er kvinner. I Ap er prosent kvinner. Frp har lavest andel kvinnelige listetopper (17,6 prosent) blant de større partiene, skriver NTB.

Mer om

 1. Kommunevalg 2019
 2. Politikk

Flere artikler

 1. Ingen løsning på bompengekrisen: Frp sier ja, Venstre blånekter

 2. Dagens viktigste nyheter

 3. Siv Jensens valg-appell: Et sterkt Frp betyr noe

 4. Måtte stemme på toalett: – Skal selvfølgelig ikke være sånn

 5. Frp- Siv vil bli tøffere: - Ser gjerne at vi får tydeligere seire

Fra andre aviser

 1. Får ikke delta i skoledebatt: – Et demokratisk problem

  Fædrelandsvennen
 2. Kvinneandelen står på stedet hvil. Norsk lokalpolitikk er en mannsbastion.

  Aftenposten
 3. 54.254 stiller til valg: Dette er partiene med de rikeste, eldste og mest uvanlige kandidatene

  Aftenposten
 4. Valgets historie: 119 år siden sist egdene gikk til valg sammen

  Fædrelandsvennen
 5. Kvinnene styrer Sørlandet

  Fædrelandsvennen
 6. Regjeringen vil kutte ytterligere i eiendomsskatten

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder