NRK: Støre har fond som investerer i privat eldreomsorg

Arbeiderpartiets valgkampsak er å stanse privatiseringen av norsk velferd. Nå viser det seg at partileder Jonas Gahr Støre har penger i et fond som investerer i private velferdskonsern.

12 dager før valget kan NRK avdekke at Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, har investert penger i et fond som via andre fond er på eiersiden av Norges største omsorgskonsern Stendi, som før het Aleris omsorg.

– Det DNB sier til meg er at det kan være snakk om noen hundrelapper. Det er veldig, veldig lite. Men det er nok for meg til at jeg nå sier jeg vil gå ut av det, sier Støre til NRK.

les også

Her er Støres hemmelige hedgefond

Dette er ikke den første valgkampen Støres plassering av sin formue blir tema: Under stortingsvalgkampen i 2017 ble det avdekket at Støre hadde investert i et hemmelig hedgefund og at han hadde penger i «ikke-etiske» fond.

Støre møter pressen på Stortinget i kveld. Partisekretær Kjersti Stenseng ønsker ikke å kommentere saken.

PROBLEMFOND: Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: HELGE MIKALSEN

Rykket ut mot Stendi

I januar i år ble Aleris-konsernet til Stendi, etter et oppkjøp fra Ambeas dagen før. Ifølge Fagbladet.no går hver fjerde norske krone kommunene bruker på å kjøpe omsorgstjenster, gjennom Stendi.

Dengang rykket Støre ut mot omsorgsselskapet, som han selv har investert i, og sa ifølge Fagbladet.no at det ikke var slik velferdsstaten var ment å fungere.

les også

Ap hyret advokat for å stoppe
NRK-sak om Støres vennetjenester

– Vi får inn aktører der eierne verken har tilhørighet eller lojalitet til det norske velferdssamfunnet. Et investeringsfond har som mål å tjene penger. Det ville være naivt å tro at utenlandske investeringsfond setter penger i norsk barnevern med mål om å løfte tilbudet til barnevernsbarna våre, sa Støre.

Ap-lederen har gjentatte ganger gått hardt ut mot private selskap som tjener penger på velferd. Under partilederdebatten på NRK langet Støre ut mot internasjonale oppkjøpsfond som investerer og tjener penger på norsk velferd.

– Private oppkjøpsfond fra Malta kan kanskje mye om Malta, men de kan ikke mye om å drive barnehager i Oslo. De tjener penger på lav løn og pensjon til ansatte, og jeg vil ikke at disse fondene skal tjene penger på det, sa Støre under debatten.

VALGKAMPSAK: Å stanse privatiseringen av velferdstjenester, er Aps hovedvalgkampsak. Her er Støre under et valgkamparrangement i Nord-Norge. Foto: Helge Mikalsen

DNB-fond

NRK har fått en oversikt over Ap-lederes fondsinvesteringer.

Støres familieselskap Femstø AS hadde ved årsskiftet 82 millioner kroner investert i fond hos bankene DNB og Danske Bank. Et av fondene er DNB Private Equity Retail B.

les også

Støre forsvarer byggeinvestering med Stein Erik Hagen

Dette fondet investerer i en rekke oppkjøpsfond, blant annet KKR som eier Ambea - som igjen eier Stendi, skriver NRK.

I dette fondet alene har Støre 1.334.000 kroner stående når han selger seg ut, og avkastningen oppgir Støres rådgiver til NRK å være på 288.000 kroner.

Ifølge NRK selger Støre seg ut av ett av de i alt elleve DNB-fondene han har investert i.

KRITISERER INVESTERING: Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Thomas Andreassen

– Ap-ledere kan ikke tjene penger på velferdsprofitører

Rødts leder Bjørnar Moxnes reagerer på nyheten om Støres investeringer.

– Arbeiderbevegelsens ledere kan ikke tjene penger på sosial dumping og på velferdsprofitt, sier Moxnes til VG.

– Dette handler ikke om personlig moral, men at det har blitt så lønnsomt å berike seg på velferd at investeringer går dit fremfor til privat næringsliv, fortsetter Moxnes.

Nestleder i Frp, Terje Søviknes, mener saken føyer seg inn i rekken hvor Støre, ifølge Søviknes, opererer med doble etiske standarder:

– Han har en for seg selv og en for andre. Nå har han vært involvert i både svart arbeid, sosial dumping i byggebransjen, investeringer i aksjefond som Oljefondet har svartelistet for manglende etiske retningslinjer, og nå dette, sier Søviknes og legger til:

– Det er jo bare ironisk at Støre har reist land og strand rundt og skjelt ut det han kaller velferdsprofitører og så har han selv indirekte investert i noen av selskapene, sier Søviknes.

FORSVARER JONAS: LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen. Foto: Henden, Harald

LO tar Støre i forsvar

LO-leder Hans -Christian Gabrielsen tar Støre i forsvar, og mener han gjør rett i å selge seg ut av fondene.

– Jonas har vært opptatt av å investere etisk riktig. Han gjør nå det helt rette, sier Gabrielsen til VG.

LO er også sterkt imot privatiseringen av velferd og LO-sjefen har flere ganger angrepet regjeringen for å svekke den offentlige velferden.

– Vårt standpunkt er at viktige velferdstjenester som helse og omsorg skal eies og drives av fellesskapet,
og at skattepenger kommer folk og brukere til gode, sier Gabrielsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder