Politiet om moskéskytingen: – Forsøk på en terrorhandling

Politiet bekrefter at den 21 år gamle bærumsmannen avfyrte skudd i moskeen. Angrepet etterforskes nå som et forsøk på en terrorhandling.

21-åringen er siktet for drapsforsøk etter at han åpnet ild i al-Noor moskéen i Bærum lørdag ettermiddag. Han er også siktet for å ha drept sin egen lillesøster (17).

Hun ble funnet død i boligen hvor de begge hadde folkeregistrert adresse. Hun var adoptert til Norge fra Kina og de to var stesøsken.

Politiet sier det er for tidlig om motivet bak drapet er rasehatet som 21-åringen har skrevet om i nettinnlegg.

Etterforskes som forsøk på terrorhandling

– Vi står overfor et forsøk på en terrorhandling, sier fungerende leder Rune Skjold for Felles enhet for etterretning på en pressekonferanse søndag ettermiddag.

Politiet begrunner det blant annet med at det ble brukt våpen i en moské. De bekrefter også at det ble avfyrt flere skudd, men ønsker ikke å gå inn på hvor mange skudd som ble avfyrt.

– Den kartleggingen vi har gjort har vist at denne gjerningspersonen hadde ekstreme holdninger. Han har innvandringsfiendtlige holdninger. Han skapte frykt. Det gjør at vi nå ikke ennå konkluderer med at det er terror, men at vi etterforsker det som et forsøk på terror.

Bakgrunn:  21-åring siktet for drap og drapsforsøk

Skjold viser også til at siktede har uttrykt støtte til Vidkun Quisling. I natt forsøkte politiet å avhøre siktede, men han ønsket ikke å forklare seg. Det er derfor uklart hvordan han stiller seg til siktelsen.

Den siktede mannen blir begjært varetektfengslet i fire uker, opplyser politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby til VG. Politiet vil be om at fengslingsmøtet holdes for lukkede dører.

Politiet sier de skal forsøke nye avhør senere, og at de jobber tett med PST.

– Han er siktet for drapsforsøk, drap og vi tar løpende stilling til eventuelt å endre siktelsen til terrorhandling.

Politiet har fått tilbakemelding om at deres tilstedeværelse har vært positiv.

– Det er et klart mål for oss at de som deltar på id-feiringen skal føle seg trygge.

Feirer den muslimske høytiden: – Vi er bekymret for sikkerheten

Siktet for drap og drapsforsøk

Det var like etter klokken 16 lørdag at det ble meldt om skyting ved al-Noor Islamic Center i Bærum. En person ble lettere skadet og gjerningspersonen ble først holdt fast av noen som var i moskeen, frem til politiet kom og tok over.

Da politiet tok seg inn i boligen til mannen som er siktet i forbindelse skytingen, fant de en død kvinne. VG får bekreftet at dette er mannens adopterte lillesøster.

Siktede har i nettforum før angrepet på moskeen skrevet at han ønsket å «øke rasekrigen» og politiet ble på pressekonferansen spurt om drapet på lillesøsteren også kunne være en del av terrorhandlingen. Politiet opplyser at det er for tidlig å si noe om motivet for drapet.

Siktede nektet å forklare seg for politiet natt til søndag.

– Han har derfor ikke tatt stilling til siktelsen. Etterforskningen av hendelsen har pågått i hele natt og fortsetter i dag, sier Rune Skjold, fungerende enhetsleder.

Politiet ønsker ikke å uttale seg om dødsårsak eller om det er funnet våpen på åstedet i Eiksmarka. I moskeen ble det funnet to våpen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder