VARME HILSENER: Kondolanseprotokollen i Malvik rådhus er fylt med hilsener fra folk som minnes ordfører Ingrid Aune. Foto: Andrea Rognstrand, VG / Arbeiderpartiet

Folk strømmer til Malvik rådhus for å minnes ordfører Ingrid Aune

HOMMELVIK (VG) Sorg, tomhet og sjokk: Familie, venner og kolleger minnet Ingrid Aune med kjærlighet i Malvik rådhus fredag.

  • Andrea Rognstrand

I en vakker morgen i Malvik kommune samles venner, familie, ordførerkolleger, partikolleger, lokalpolitikere og stortingsrepresentanter i minne om Ingrid Aune, som døde torsdag etter en båtulykke.

I Rådhuset er det satt opp et bord med hvit duk, røde roser, tente lys og et bilde av den unge, men erfarne, politikeren.

I protokollen er det skrevet hilsener der både enkeltpersoner og organisasjoner takker Aune for hennes engasjement og innsats. Flere skriver at hun vil bli dypt savnet.

les også

Malvik-ordfører Ingrid Aune (33) er død: Inspirerte unge jenter

– Tung og tragisk beskjed

Anslagsvis mellom 60 og 70 personer sto i rådhusets foajé mens varaordfører Ole Herman Sveian (Sp) uttrykte sorg for tapet på vegne av kommunen.

– Det var en tung og tragisk beskjed for mange, sa han til de oppmøtte.

Det ble avholdt ett minutts stillhet for Aune.

Stemningen var tydelig preget av alvoret. Hos noen rant det tårer, andre måtte snu seg bort. Flere klemte hverandre og viste sin medfølelse med hennes nærmeste.

– Hun var en ordfører for hele Malvik, sa Sveian.

Han fortalte at protokollen vil bli liggende fram til begravelsen. Deretter blir den overlevert til familien.

SIGNERTE PROTOKOLLEN: Trondheim-ordfører Rita Ottervik (til høyre) takket Ingrid Aune for gode samtaler da hun skrev i protokollen. Foto: Andrea Rognstrand, VG

Trondheim-ordfører: Ikke alderen som teller

En av dem som skrev i protokollen var Trondheim-ordfører Rita Ottervik (Ap).

– Vi er utrolig mange som har kjent Ingrid og som er glad i henne. Det er ikke bare her i Malvik, men i hele Trøndelag og mange steder i landet, sier hun til VG etter samlingen inne i rådhuset.

Hun sier det føles godt å få komme til rådhuset å hedre vennen og partifellen.

– Jeg takket for alle de gode samtalene og de vanskelige spørsmålene, for hun var en politiker som var opptatt av å forstå sammenhengene og skjønne hva ting handlet om, sier hun.

Ottervik har sittet som ordfører i Trondheim siden 2003 og har hatt god kontakt med Aune, som debuterte i stillingen i 2015, som 29-åring.

– Jeg fikk gleden av å hjelpe henne i starten. Det ledet til mange gode diskusjoner og samtaler, og ikke minst mye latter, minnes hun.

Hun trekker fram både iherdighet og godt humør som kvaliteter hun vil huske hos Aune.

– Hun var ung da hun begynte som ordfører. Hvordan var det å få inn en så ung kollega på laget?

– Det er ikke bestandig tallet på når du er født som avgjør hvordan det går, for hun hadde betydelig politisk erfaring, sier Ottervik, og supplerer med at Aune hadde en hardnakket vilje og evne til å sette seg inn i saker og få orden.

SAVNER INGRID: Trondheim-ordfører Rita Ottervik på vei ut fra Malvik rådhus etter å ha deltatt på samlingen etter Malvik-ordfører Ingrid Aunes dødsfall. Foto: Andrea Rognstrand, VG

– Virker så meningsløst

Ottervik betegner dødfallet som et «forferdelig slag» for Trøndelag Ap.

– Vi er litt i sjokk alle sammen. Selvfølgelig sorg, men også litt tomhet, for det virker så meningsløst.

På onsdag møttes de kvinnelige Ap-ordførerene. Før sommeren hadde Aune meldt avbud til møtet fordi hun måtte endre ferieplanene.

– Vi satt jo og savnet henne da, og nå savner vi henne helt ufattelig. En ting er politikeren, men det er jo dette mennesket man har blitt fryktelig glad i.

– Det er et slags svart hull som har oppstått. Ingrid utgjorde mye for mange.

les også

Støre: - Dette skal bli en valgkamp i Ingrids ånd

BLOMSTERHILSENER: Det er kommet mange blomsterbuketter til Malvik rådhus fredag. Noen er signert politiske partier og andre organisasjoner. Foto: Andrea Rognstrand, VG

Preger kommunen

I flere timer etter at rådhuset åpnet dørene fredag morgen og la fram protokollen har det strømmet på folk som har skrevet inn en hilsen.

Noen av dem i dress, noen i arbeidstøy og noen leiende på små barn. Flere slår av en prat med sambygdingene i rådhusets inngangsparti.

Men også på kafeer og restauranter er dødsfallet noe folk bryr seg om. Flere har tatt nyheten med sorg og omtaler ordføreren i positive ordelag.

SKREV OM VENNSKAPET: Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol trakk fram Ingrid Aunes energi da hun skrev i protokollen. Foto: Andrea Rognstrand, VG

– Skiltes aldri uten klem og ny avtale

Også stortingspolitiker Ingvild Kjerkol (Ap) var i Malvik rådhus fredag morgen og signerte protokollen.

– Jeg skrev at vi alltid møttes med Ingrids energi og at vi aldri gikk fra hverandre uten en klem og en ny avtale, sier hun til VG.

Kjerkhol er selv helsepolitiker og har samarbeidet tett med Aune i flere prosjekter. Hun trekker fram innsatsen Aune gjorde for deltidsansatte i helse- og omsorgssektoren.

– Det tar jeg veldig forpliktende med meg videre, konstaterer hun.

Hun sier partiet er opptatt av å støtte opp om familien.

– Det er viktig for oss nå å være sammen og ta vare på hverandre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder