ÆRESTRIBUNEN: Kong Harald (til venstre), statsminister Erna Solberg, utenriksminister Sergei Lavrov og Russlands ambassadør til Norge Teimuraz Ramishvili deltok i minnemarkeringen for frigjøringen av Finnmark i Kirkenes fredag. Foto: Gisle Oddstad

Lavrov i Finnmark: Vil ha norsk hjelp til bedre sikkerhet i Europa

KIRKENES (VG) Russland tilbyr Norge en lederrolle i å lage nye ordninger for sikkerhet og samarbeid i Europa. Men statsminister Erna Solberg (H) takker nei og sier at Norge er komfortabel i NATO.

Sergei Lavrov, den russiske utenriksministeren, hadde åpenbart et svært hyggelig og vellykket døgn i Kirkenes. Fredag var han æresgjest under markeringen av 75-årsminnet for frigjøringen av Finnmark.

På slutten av besøket, før retur til Russland, kom Lavrov med en overraskende invitasjon til Norge:

– Jeg ser ingen grunn til at Norge ikke kan ta initiativ til normalisering av forholdet mellom NATO og Russland , slik at det kan skje på grunnlag av likhet, og det grunnleggende prinsippet om sikkerhet for begge parter, la Lavrov til.

les også

Lavrov i Kirkenes: Frode Berg har søkt om benåding. Svaret kommer snart.

Lovet snarlig svar

Tidligere på dagen hadde Lavrov lovet et snarlig svar på søknaden om benåding fra Kirkenes-mannen Frode Berg, som er spiondømt i Russland og sitter i fengsel i Moskva.

Helt siden Berg ble arrestert i Moskva, har Frode Bergs støttespillere sørget for et banner på Samfunnshuset i Kirkenes, med teksten «Hjelp Frode Berg hjem».

Banneret var godt synlig fra seremonien på torget midt på dagen fredag. Kirkenes-mannen som ble dømt til 14 års fengsel for spionasje i Russland tidligere i år.

MARKERING: Plakaten med budskapet fra Frode Bergs støttespillere var gode synlig for de som deltok i 75-årsminnet for frigjøringen av Finnmark fredag. Foto: Gisle Oddstad

les også

VGs Astrid Meland: Det er kommunistene Norge må takke

Fredsmegler

I lunsj-talen sa Lavrov at jubileet i Kirkenes er med på å styrke forholdet mellom nabolandene.

Han roste Norges rolle som fredsmegler i Palestina, Haiti, Sudan og Filippinene, og mente at Norge også kunne spille en rolle mellom Russland og NATO:

– Når de europeiske landene blir klare til å bygge en ny sikkerhet, tror vi at Norge kan være et land som står i første linje i en ny politikk, sa Lavrov, da han talte på regjeringens offisielle lunsj med kong Harald til stede.

les også

Russland reagerer foran fredsmarkering: Hevder Norge utvikler anti-russisk forsvar

MINNESTUND: Ine Eriksen Søreide og Sergei Lavrov markerte respekt for de falne under frigjøringen av Finnmark i 1944. Foto: Gisle Oddstad

Bekymret over NATO

Den russiske utenriksministeren hadde et halvannen time langt møte med sin norske kollega Ine Eriksen Søreide (H), med klar tale om uenighetene mellom landene - men også erklæringer om det gode naboskapet.

Lavrov var misfornøyd med norsk forsvarspolitikk, at allierte NATO-land trener i Norge «nær Russlands grenser», og at Norge øker forsvarsbudsjettene.

– Vi ser med bekymring på hvordan NATO styrker sin posisjon, sa han.

– Det gjelder både moderniseringen av norske flyplasser for å ta imot NATO-fly, men også moderniseringen av havner som kan motta amerikanske atomubåter, la den russiske utenriksministeren til.

les også

75 år siden frigjøringen av Finnmark: Viktig å takke russerne

Overraskende for den norske siden i møtet, var at Lavrov inviterte Norge til samtaler med Russland om menneskerettigheter over nyttår. Det har vært et erklært ikke-tema mellom landene i de fem siste årene.

les også

VG PLUSS: Alf (91) var trolig Norges siste barnesoldat

Pluss content

Holder på NATO

Etter lunsjen svarte statsminister Erna Solberg (H) nokså avvisende på Lavrovs invitasjon til å lage nye ordninger for sikkerhet i Europa:

– NATO-medlemskapet vårt er sterkt. og er basert på vår langt kyst. USA er en utrolig viktig sikkerhetsgaranti for oss. Vi ser for oss et sterkere Europa i form av en bedre byrdefordeling. Men vi ser ikke for oss en sikkerhets-arkitektur hvor NATO ikke er hovedkjernen, sa Solberg til VG.

les også

Forsvarets operative sjef: Kan ikke forsvare Norge til alliert hjelp kommer

VARMT MØTE: Utenriksminister Sergei Lavrov hilser på statsminister Erna Solberg før de skal spise lunsj sammen i Kirkenes. I midten står Rune Resaland, Norges ambassadør i Moskva. Foto: Gisle Oddstad

Vil ha mer innflytelse

– Hvordan tolker du den russiske invitasjonen?

– Russerne vil alltid forsøke seg på endringer. Men alliansen styrke er at vi står sammen og har felles forpliktelser. Jeg opplever dette som en vennlig måte å fremheve Russlands syn på verden: At Russland skal ha mer innflytelse og at USA og NATO bør ha mindre innflytelse, sa Erna Solberg.

– Hvordan vil dere ta opp menneskerettigheter med Russland?

– Det er vanskeligere for oss å ta regningen for folk til folk-samarbeid i nord når de som mottar støtte blir listet for å være agenter for vesten eller for Norge. Vi mener at Russland har noen utfordringer, blant annet et system som ikke verner aktivister godt nok, sa statsministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder