FLERE FORHOLD: Oslo-mannen i 60-årene må svare for to former for seksuell krenkende atferd og for overvåkningen når han møter i Oslo tingrett. Foto: Espen Sjølingstad Hoen

Tiltalt for å ha overvåket leieboere: – Utsatt for hevnaksjon

I en årrekke skal mannen ha fulgt med leieboerne via overvåkningskamera. Nå er en av leieboerne tiltalt etter at han skal begått grovt skadeverk med øks.

I seks år skal Oslo-mannen ha overvåket sin kvinnelige leieboer med skjulte kameraer og mikrofoner – og utført seksuelle handlinger med seg selv mens han så henne i lettkledde situasjoner.

Nå er Oslo-mannen i 60-årene tiltalt for «i handling å ha utvist seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd overfor noen som ikke har samtykket til det.»

Ifølge tiltalen, var det i årene fra 2012 til 2018 at den tiltalte utleieren skal ha leid ut en leilighet i hovedstaden til den fornærmede kvinnen.

«Det var blant annet plassert kamera på badet med vinkel mot dusjen og kamera og mikrofon over et boblebad. Det var også plassert kamera i stue og på soverommet til N.N. (den fornærmede kvinnen).», står det i tiltalen.

Utleieren skal også ha montert tilsvarende utstyr på et soverom, som ble brukt av leieboerens mindreårige datter.

Skal ha tatt minst ett bilde av fornærmet kvinne

Politiet mener at utleieren ved flere anledninger så og hørte på den kvinnelige leieboeren, i situasjoner hvor hun var lettkledd og naken. I tillegg mener de at han utførte seksuelle handlinger med seg selv, samtidig som han så og lyttet.

Ifølge tiltalen, tok utleieren minst ett bilde av leieboeren i en privat situasjon.

Leieboeren var ikke klar over at hun ble overvåket, ifølge politiet.

I tiltalen beskrives også en annen episode som involverer en mann i et badekar. Denne mannen skal ha bodd i utleieboligen en periode.

– Privat hevnaksjon

I begynnelsen av juli 2018 oppsøkte mannen i badekaret utleierens bopel med øks og hamret løs på bilen hans, ifølge en fersk tiltale. Bilen skal ha blitt påført skader for cirka 250.000 kroner.

Mannen fra badekaret skal deretter at brukt øksen til å ødelegge utleierens motorsykkel, samt rasert leiligheten hans.

– Jeg kan bekrefte at dette sees i sammenheng med tiltalen mot min klient. Han opplever det som en privat hevnaksjon, sier den tiltalte utleierens forsvarer, advokat Audun Beckstrøm, til VG.

– Det er ikke greit med denne typen private hevnaksjoner, men han har ikke krevd erstatning for hærverket, sier advokaten.

Tiltalen: Fornærmet byttet soverom – nytt kamera montert

I desember 2016 skal datteren til leieboeren ha byttet soverom. Da monterte utleieren i 60-årene kamera også i dette rommet, ifølge tiltalen.

Kameraet skal ha blitt brukt på samme måte som ellers, mener politiet.

Oslo-mannen er også tiltalt for seksuell krenkende atferd mot barn under 16 år, samt «for uberettiget og ved bruk av teknisk hjelpemiddel hemmelig å ha avlyttet kommunikasjon mellom andre som han selv ikke deltok i eller som han uberettiget skaffet seg tilgang til.»

VG har vært i kontakt med statsadvokat Irlin Irgens. Hun har ikke anledning til å kommentere saken.

Tiltaltes forsvarer, advokat Audun Beckstrøm, forteller til Dagbladet at klienten er lei seg for det som har skjedd og at han erkjenner straffskyld.

– Han har fra dag én lagt kortene på bordet, og er veldig lei seg for det han gjorde. Han angrer veldig på det som skjedde, og mente ikke å gjøre de fornærmede noe vondt, sier Beckstrøm.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder