I AVHØR: Den pågrepne mannen skal i avhør tirsdag. Foto: Gisle Oddstad, VG

Polsk statsborger siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane

SOGN OG FJORDANE (VG) Mellom 30 og 40 polske sesongarbeidere kan ha blitt utnyttet.

Den polske statsborgeren ble pågrepet med bakgrunn i mistanke om menneskehandel, bekrefter politiadvokat Bernt Dahlsveen i Vest politidistrikt til VG.

Mannen har nå status som siktet i saken. Han erkjenner ikke straffskyld.

– Han skal avhøres i løpet av formiddagen. Vi er nå i en fase der vi samler inn informasjon, og etter at vi har fått avhørt ham vil vi kunne vurdere hva som skal skje videre, sier Dahlsveen.

Vet du noe om denne saken? Tips VG her.

Leier ut polsk arbeidskraft

Den siktede mannens forsvarer sier til VG at det ikke ble gjennomført et fullstendig avhør tirsdag.

Det var mandag ettermiddag at mannen ble pågrepet, i forbindelse med et tilsyn gjennomført av Arbeidstilsynet på mannens arbeidsplass.

Den siktede er innehaver av et foretak som leier ut arbeidskraft av blant annet sesongarbeidere til bærplukking på norske gårder.

– Det er i egenskap av denne rollen han er siktet for overtredelse av menneskehandelbestemmelsen, sier Dahlsveen.

Opptil 40 involverte

Mellom 30 og 40 polske sesongarbeidere i Norge kan være ofre i saken, og politiet skal avhøre flere av dem i dag, opplyser politiadvokaten.

Han sier videre at det nå er naturlig for politiet å samarbeide videre med Arbeidstilsynet i saken.

Til Bergens Tidende sier Dahlsveen at det er mistanke om at arbeiderne har så dårlig lønn, og så lang arbeidstid og dårlig innkvartering, at det rammes av bestemmelsene i menneskehandellovgivningen.

– Ganske alvorlig

Den lokale lensmannen i Sogn og Fjordane opplyser til VG at det er Arbeidstilsynet og Vest politidistrikt i Bergen som har drevet frem saken.

– Siktede sitter i avhør i Bergen, mens vi bistår med å innhente mest mulig opplysninger fra de polske arbeiderne som har vært involvert, sier lensmannen.

Han karakteriserer siktelsen for menneskehandel som «ganske alvorlig».

Politiadvokat Dahlsveen sier at det foreløpig er for tidlig å si noe om hvorvidt de også vil etterforske de norske bøndene som har kjøpt arbeidskraft fra de aktuelle arbeiderne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder