LUFTHANSA: Her forlater passasjerer et Lufthansa-fly som har tatt dem fra New Zealand til Frankfurt i begynnelsen av april. Foto: Boris Roessler / dpa

SAS-passasjerer må bruke munnbind

Skal du fly med SAS fra og med 18. mai, må du bruke munnbind.

 • Stella Bugge
 • Hanna Ghaderi/E24

Det opplyser selskapet i en pressemelding.

– Det er obligatorisk med ansiktsmaske for passasjerer fra seks år og oppover på alle flyginger med SAS fra 18. mai til 31. august, heter det.

Ta med eget munnbind

Det blir heller ingen matservering om bord for å begrense kontakten mellom passasjerer og mannskapet. Og du må sørge for munnbindet selv.

– Passasjerene må ha med egne munnbind, sier John Eckhoff, informasjonsdirektør i SAS, til VG.

les også

Covid-19 og en europeisk helseunion

Internt i Norge flyr SAS med tomme midtseter, slik som smitteveilederen fra myndighetene sier man skal. Internasjonalt er det derimot andre rutiner.

– For SAS sin del gjelder de tomme midtsetene innenriksflyginger. Dette på grunn av hvordan luftfarten er internasjonalt, det ville vært urimelig om SAS måtte gjort det mens alle konkurrerende kom til Norge med fulle fly, utdyper Eckhoff til E24.

les også

Slik vil EU gjenåpne for turisme

I pressemeldingen heter det:

– Mange land krever beskyttende ansiktsmaske på flyplasser og offentlig transport, så reisende bør sørge for at de har nok ansiktsmasker for hele turen.

I tillegg skal nye boardingrutiner hos SAS skal sikre best mulig avstand om bord.

Passasjerer med sete bakerst boarder flyet først for å unngå forbipassering. Dessuten er alle ikke-essensielle løse gjenstander fjernet fra flyene, for eksempel lesestoff i setelommen, puter, tepper og brett. Dette også for å unngå smitte.

Bare en håndbagasje

Håndbagasje er begrenset til ett kolli per passasjer.

– Gode rutiner for smittevern og tørr, ren luft om bord gjør at fly er en sikker måte å forflytte seg på. Mange mennesker i Skandinavia er helt avhengige av SAS og av flyet for transport. De kan være helt trygge på at vi tar alle forhold rundt helse og sikkerhet på ytterste alvor, sier Vice president Safety & Security Mattias Hedrén i SAS i pressemeldingen.

Flyselskapet melder at de følger utviklingen nøye og jobber tett med nasjonale og internasjonale myndigheter og eksperter for å sikre en best mulig overgang fra coronakrisen til en mer normal situasjon.

les også

Norge letter på coronatiltak: EØS-borgere kan igjen besøke familie i Norge

– SAS gjør justeringer i takt med utviklingen, og det er ventet at det kommer en harmonisering av myndighetsbestemte regler for internasjonal luftfart. I mellomtiden følger SAS bransjestandarden, parallelt med egne tiltak som er i tråd med lokale myndigheters regler og retningslinjer, skriver SAS.

Reuters meldte tidligere onsdag at EU-kommisjonen i dag vil anbefale at det blir påbudt med munnbind på fly, men at flyselskapene ikke trenger å la midtsetene stå tomme.

les også

SAS gjør endringer: – Før helgen vil de fleste fly ha blokkert midtsete

 Meldingen kommer kort tid før kommisjonen presenterer sine retningslinjer for en gradvis gjenåpning reiseliv og grenser mellom EU-landene. Flere medier har omtalt hvilke råd som vil komme. Les mer om det her.

Nye rengjøringsrutiner

– Alle fly blir rengjort og desinfisert i henhold til nye rutiner som er tilpasset den ekstraordinære situasjonen, skriver SAS.

Selskapet skriver at reiserestriksjonene vil fortsatt påvirke luftfarten i stor grad, men SAS er forberedt på at flere og flere behøver å fly.

les også

Fortsatt fulle fly hos SAS: – Kan være en full avgang på fredag om 14 dager

De oppfordrer passasjerene til å ta med desinfiserende håndrens og minner om at god håndhygiene er viktig for å hindre smittespredning.

– Syke eller personer med symptomer på smitte kan ikke reise med fly og
vil bli avvist ved boarding.

Så du denne? USAs president Donald Trump besøkte en munnbindfabrikk i USA. Her har han fått oppmerksomhet for to bommerter, et av de sitt eget smittevernsråd:

Mer om

 1. Munnbind
 2. Flyselskaper
 3. EU
 4. Luftfart
 5. Scandinavian Airlines (SAS)

Flere artikler

 1. Norwegian dropper munnbindkrav på flyene sine inntil videre

 2. SAS gjør endringer: – Før helgen vil de fleste fly ha blokkert midtsete

 3. Flyselskapene kan fylle opp setene – trosser råd fra FHI

 4. Innfører maskeplikt i hele Tyskland – brudd kan gi over 100.000 kroner i bot

 5. Widerøe om avstand på fly: – To meter klarer vi ikke

Fra andre aviser

 1. SAS og Norwegian-passasjerer må bruke munnbind

  Bergens Tidende
 2. Norge vurderer munnbind på fly og fjerning av kravet om tomme midtseter

  Bergens Tidende
 3. Umulig å se, men ingen sure miner da SAS-passasjerene tok på munnbind

  Aftenposten
 4. Analytiker etter EU-plan: – Norge kan ikke fortsette med et eget regime

  Bergens Tidende
 5. Norske flyselskaper vil ha munnbind på alle om bord

  Bergens Tidende
 6. FN med helseråd for flyselskaper

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder