TATT: Amerikaneren Greg Johnson er pågrepet av politiet. Han beskrives som en høyreekstrem aktør av PST. Foto: Liblog82, Wikimedia / CC-BY-SA-4.0

PST om pågrepet amerikaner: Frykter påvirkning til voldshandlinger

Den høyreekstreme profilen Greg Johnson fra USA er pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Bakgrunnen for pågripelsen er frykten for at amerikaneren kan påvirke andre til å utøve vold.

 • Bjørnar Tommelstad
 • Ingvild Silseth
 • Emil Mogård
 • Stig Øystein Schmidt
 • Benedicte Bratås

En amerikansk borger ble 10.50 lørdag pågrepet av PST i Oslo, med hjemmel i utledingslovens paragraf 106. Han ble satt i politiets varetekt i påvente av bortvisning.

Kilder bekreftet overfor VG at det var den høyreekstreme profilen Greg Johnson som var pågrepet.

Seniorrådgiver i PST Martin Bernsen bekreftet at den pågrepne var aktør som forfekter og formidler høyreekstrem ideologi.

VG har vært i kontakt med PST søndag, som opplyser at Johnson fortsatt er i landet, og at det jobbes med å sende ham ut. Dette bekrefter også hans advokat John Christian Elden til VG.

– Politiet har bortvist ham. Vi har klaget på vedtaket, men samtidig akseptert at han straks skal reise ut av Norge. Han har er arrangement han skal på i Lisboa i morgen, og politiet har ikke rett til å frihetsberøve han i Norge for å hindre at han forlater landet slik han vil, sier Elden.

Men det er ikke fritt valg av reisedestinasjon ifølge PST.

– Regelverket tilsier at han skal sendes til hjemlandet sitt eller det land han har oppholdstillatelse i, så det er ikke slik at han kan ønske seg land å reise til, sier Bernsen i PST.

VGTV: Politiet anholder motdemonstranter

Frykter påvirkning til voldshandlinger

Ifølge PST er det er ideologien som den amerikanske mannen forfekter og faren for at han kan påvirke andre til å utøve voldelige handlinger som er bakgrunnen for pågripelsen.

Han skal være en tidligere filosofiprofessor fra Seattle i USA, som knyttes til et nettverk av høyreekstreme skribenter og foredragsholdere, ifølge Filter Nyheter.

– Vi har gjort en vurdering etter lovverket. Det som ligger til grunn er tidligere ytringer fra vedkommende og hvilke radikaliserende effekter det kan ha. Politiets sikkerhetstjeneste oppgave er blant annet å forebygge radikalisering, sier Bernsen.

På spørsmål om når amerikaneren skal sendes ut av Norge, svarer PST:

– Så fort som mulig.

Lørdag kveld opplyste amerikanerens forsvarer John Christian Elden at klienten hans motsetter seg utvisning.

– Han bestrider å ha voldelige preferanser, men har klare meninger. Man behøver hverken å like dem eller å høre på ham, men å fysisk hindre ham å komme med lovlige utsagn, er drøyt av politiet, svarer Elden når VG fremlegger PSTs beskrivelse av Johnson.

Uttalelse: Avviser støtte til politisk vold

I forkant av arrangementet Scandza Forum på Sinsen i Oslo, skrev Filter Nyheter en artikkel om tidligere uttalelser amerikaneren skal ha kommet med. Blant annet skal han i en tekst ha referert til 22. juli-terroren som nødvendig.

I en uttalelse til VG fra Scandza Forum, som nettverket hevder kommer fra Johnson selv, avviser han å ha støttet bruk av vold som politisk virkemiddel. Dette med henvisning til Filter Nyheters artikkel.

I uttalelsen står det også at 22. juli-teksten – ifølge Johnson – er tatt ut av sammenheng.

FORSVARER: Advokat John Christian Elden Foto: Gisle Oddstad

Vurderer ambassade-hjelp

Johnsen kommer til å kjempe mot utvisning fra Norge, ifølge forsvareren.

– Han har lovlig opphold i EØS området inkludert Norge, og motsetter seg å bli sensurert, skriver Elden i en e-post til VG.

Nå har amerikaneren bedt seg løslatt.

– Enten skjer det, eller han sendes hjem, men da får vi vurdere å be den amerikanske ambassaden om hjelp mot Norge, skriver Elden.

Johnson skal etter planen delta på et arrangement i Portugal på mandag, ifølge forsvareren.

– Han ønsker å reise videre snarest. Han ser ingen grunn til å bli sendt til Ungarn eller USA, slik politiet truer med, skriver Elden.

Lovlig arrangement

PST sier til VG at mannen var en del av det lovlige arrangementet til nettverket Scandza Forum, som ble holdt i Hans Nielsen Hauges gate.

Arrangementet ble holdt i lokalene til Nordre Aasen bo- og habiliteringssenter på Sinsen i Oslo. I et Facebook-innlegg beklager de, og tar sterk avstand fra ideologien nettverket presenterer.

POLITIOPPBUD: Politiet er på plass på Sinsen i Oslo, hvor Scandza Forum har et arrangement lørdag. Foto: Kyrre Lien

På sosiale medier forteller organisasjonen at temaet for arrangementet blant annet er rase. Nettverket, som har holdt arrangementer i Norge, Sverige og Danmark, skulle holde en hemmelig konferanse i Oslo, med høyreekstreme talere fra flere land, skriver NTB.

Det har hele lørdag vært spent stemning utenfor lokalene på Sinsen, men politiet sier de har tilstrekkelig ressurser til å håndtere det.

Ved 16-tiden lørdag ble et 20-talls personer som demonstrerte mot arrangementet anholdt av politiet. Motdemonstrantene skal ha brutt politiets sperringer på utsiden av lokalet – og ble anholdt som følge av dette.

TATT: Flere motdemonstranter ble anholdt av politiet ved 16-tiden lørdag. Foto: Alfred Lindbæk Nortvedt

– Det er to politiske motpoler på stedet, det man vil omtale som høyre- og venstresiden. Det har vært noen utfordringer da motdemonstrantene utenfor har hatt vanskeligheter med å etterkomme våre anmodninger, sier innsatsleder Brian Skotnes i Oslo politidistrikt.

Innsatslederen ønsker ikke si noe om noe om nøyaktig tidspunkt for arrangementets avslutning, men presiserer at de vil holde på utover ettermiddagen.

Oslo-politiets operasjonsleder opplyste følgende til VG lørdag formiddag: «Politiet er på stedet for å passe på at ytringsfriheten blir ivaretatt.»

– Trussel mot ytrings- og møtefriheten

VG har vært i kontakt med Hans Jørgen Lysglimt Johansen, som deltar på konferansen.

– Dette er en fredelig, akademisk konferanse med 100 deltagere fra hele verden. Greg Johnson var en av hovedtalerne her. Til alles store overraskelse ble han pågrepet rett før foredraget han skulle holde. Det er en trussel mot ytrings- og møtefriheten, sier Lysglimt Johansen.

– Han er kanskje høyreradikal, men han er fredelig, så det blir helt feil å kalle han for høyreekstremist. Han oppmuntrer aldri til vold.

Det samme sier arrangør Frodi Midjord.

– Hadde han støttet vold som politisk metode, hadde han aldri vært velkommen på dette arrangementet. Greg Johnson har aldri støttet terrorisme. Han har i flere artikler og arrangement forklart tydelig at han forakter politisk vold, sier Midjord, som mener pågripelsen var politisk motivert.

Mer om

 1. PST
 2. Oslo

Flere artikler

 1. Amerikansk høyreekstremist blir i Norge til mandag

 2. PEIL FORKLARER: Amerikaner pågrepet i Oslo

 3. Spent stemning etter velgermøte i Oklahoma: – Vi ble angrepet av Trump-supportere

 4. Protester i Irak

 5. Universiteter, høgskoler og fagskoler åpner igjen

Fra andre aviser

 1. Amerikansk høyreekstremist pågrepet på arrangement i Oslo – motsetter seg bortvisning

  Fædrelandsvennen
 2. Amerikansk høyreekstremist blir sendt til Ungarn mandag

  Aftenposten
 3. Amerikansk høyreekstremist sendt ut av Norge mandag formiddag

  Aftenposten
 4. PST ville hindre sårbare i å høre på høyreekstremistisk amerikaner

  Aftenposten
 5. Aftenposten mener: Man bør ikke arrestere folk fordi de kanskje skal gjøre noe galt

  Aftenposten
 6. Han begynte å dope seg da han var 12 år gammel. Tirsdag dundret han gjennom Oslos gater med en kapret ambulanse.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no