• Høyre vil ha billigere øl og vin

  Coronakrisen har gjort at Høyres programkomité enstemmig går inn for å redusere særavgiftene på alkohol og sukker. Målet er å få bukt med grensehandelen.

  Publisert 30. august, kl. 21:09

 • – Vi har vært veldig restriktive på dette i Høyre, men jeg mener situasjonen nå er så annerledes, og veier man arbeidsplasser opp mot andre spørsmål, så veier jobber tyngst, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Helleland, som også leder Høyres programkomité.

 • Programkomitéen som i disse dager meisler ut partiets politikk for neste stortingsperiode, ønsker å kutte særavgifter på produkter som hvert år lokker hundretusenvis av nordmenn over grensen til Sverige.

  Det har tidligere vært Frp som har ropt høyest når det kommer til justering av særavgiftene som både gir staten store inntekter, men som også forsvares ved at dyre sukkerprodukter og alkohol holder nordmenn sunnere.

 • For Høyre dreier forslaget seg i første omgang om øl, vin og sukkervarer, men ikke tobakk.

  Det har lenge vært bekymring for grensehandelen på Stortinget, men lite har blitt gjort med særavgiftene, spesielt på alkohol, som har vært uendret siden 2013.

 • I tillegg har regjeringen fått kritikk fra næringsmiddelindustrien for å ha økt sukkeravgiften kraftig i 2018, noe Frp fikk gjennomslag for å reversere i forrige budsjettrunde.

  Helleland sier coronakrisen har gjort at hun og Høyres programkomité ser situasjonen med nye øyne.

 • Ferske tall denne uken viste at grensehandelen av naturlige årsaker har krympet med 99 prosent i andre kvartal sammenlignet med 2019, og at antall kroner brukt i Sverige har falt fra 4,1 milliarder til skarve 28 millioner kroner.

 • Helleland peker spesielt på tapte arbeidsplasser i reiselivsbransjen, hvor det jobber mange ufaglærte, unge og folk med minoritetsbakgrunn som kunne fått nye arbeidsoppgaver i varehandelen.

Artikkelen er over ett år gammel

Flere artikler

 1. Reagerer på Høyres alkohol-forslag: – Umusikalsk

 2. Hvorfor skal vi «sponse» svenske arbeidsplasser?

 3. Høyre vil ha lengre alkohol-åpningstider

 4. Avgiftsforskjeller skaper grensehandel

 5. LO-topp kritiserer Ap og Sp: Tafatte i kampen mot grensehandel