DRAMATISK VELKOMST: – Det kom en lege ombord og ba oss bli sittende. Det så ganske dramatisk ut. Så fikk vi utdelt munnbind, forteller en av passasjerene på flyet fra Bergamo ikveld. Foto: HELGE MIKALSEN

Her går smittelegen om bord på Italia-flyet

TORP (VG) Da flyet fra Bergamo landet på Torp ikveld, var det innført strenge smitteverntiltak. Ingen fikk forlate flyet før helsepersonell hadde sjekket dem.

 • Håkon F. Høydal
 • Helge Mikalsen (foto)
 • Frode Hansen (foto)

Artikkelen er over 151 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Det var en merkelig stemning på Torp flyplass da Ryanairs fly fra Bergamo i Lombardia-regionen landet i 1930-tiden ikveld. Etter at fly de siste dagene fikk lande uten at smitteverntiltak var innført, var saken i kveld en helt annen.

Flyet landet en drøy time etter helsedirektør Bjørn Guldvog opplyste på en pressekonferanse at de ikke lenger ønsker innreise fra områder med høy smitterisiko. Lombardia har i lenger tid vært definert som et område med vedvarende smitte av Folkehelseinstituttet (FHI).

Det var kommuneoverlege Ole Henrik Augestad som gikk først inn på flyet, iført fullt smittevernutstyr.

Da de omkring ti passasjerene fikk forlate flyet, hadde flere munnbind. Alle måtte hente sin egen bagasje og bære den inn på et rom i ankomsthallen, hvor hver og en ble sjekket for symptomer.

– Ingen ble vurdert som smittefarlige, forteller kommuneoverlege Augestad til VG.

Ble intervjuet om symptomer

Dette er det siste flyet fra Bergamo til Torp på en god stund. Flere potensielt smittede kan likevel ankomme Norge fra Nord-Italia.

– De som ønsker å komme seg til Norge, kan fly fra større flyplasser som for eksempel Frankfurt. Vi trenger at alle som flyr fra Italia, selv er ansvarlige og melder fra.

BESKYTTELSE: Helsepersonellet som møtte Ryanair-flyet tok temperaturen på de ankomne, og intervjuet dem om mulige symptomer. Foto: HELGE MIKALSEN

Også bakkemannskapet på Torp hadde på munnbind, og passasjerene fikk hjelp med bagasjen av helsepersonell i hvite beskyttelsesdrakter.

– Det kom en lege ombord og ba oss bli sittende. Det så ganske dramatisk ut. Så fikk vi utdelt munnbind og ledet inn i en sone hvor vi ble tatt temperaturen og intervjuet. De ville vite hvor vi hadde vært og om vi hadde symptomer, sier Knut Andersen (66).

Sammen med kona Beda Andersen har han vært i Piemonte. Nå venter 14 dager i hjemmekarantene.

I KARANTENE: - Vi tar våre fjorten dager, sier ekteparet Beda og Knut Andersen. Foto: Frode Hansen

– Jeg synes det var greit å bli tatt imot slik. Vi følte oss godt ivaretatt og at det blir tatt på alvor. Det gjør vi også, så vi tar våre 14 dager, sier han.

Rask endring i Italia

Etter 25 minutter på bakken var flyet igjen klart til avgang. Andersen kunne ikke renholdspersonell da han gikk ut av flyet, men forteller at innsiden av flyet virket ren.

– Det finnes internasjonale regler for vask av fly ved farlig sykdom. Det gjelder tydeligvis ikke nå, sier kommuneoverlege Augestad.

– Hadde mange av de ankomne vært smittefærende, hadde vi meldt til Ryanair om at de måtte ta en vask av flyet. Men her var det ingen. Og flyet skulle tilbake til et område med vedvarende smitte, sier han videre.

Blant dem som skulle tilbake til Italia var Federico di Dio (22) og kameraten Edoardo Baracca (30). De har vært på to ukers fotosafari fra Bodø til Nordkapp.

ALT FORANDRET SEG: Edoardo Baracca (t.v.) og Federico di Dio gledet seg til å komme tilbake til Milano. Foto: Frode Hansen

– Jeg er redd for de hjemme. For foreldrene mine og besteforeldrene, sier di Dio til VG.

Det er to uker siden han reiste til Norge.

– Da jeg kom hit, var situasjonen i Italia en helt annen. Så forandret alt seg veldig raskt.

Når han kommer hjem, har han fått beskjed fra myndighetene om å holde seg hjemme.

Støtter harde tiltak

– Vi må bare vente. Mat må vi kjøpe på nettet. Og penger... Jeg vet ikke. Jeg tror det blir en hard tid. Situasjonen er alvorlig. Økonomien blir vond.

KOMUNELEGE: Ingen av de ankomne ble vurdert som smittefarlige, forteller Ole Henrik Augestad Foto: Frode Hansen

Han jobber som fotograf for reklamebyråer, og er avhengig av en jevn strøm av oppdrag fra disse. I løpet av ukene han har vært i Norge har det tørket inn.

– Mange av mine klienter kan ikke jobbe selv nå. Da blir det mindre penger for meg. Det blir et helt nytt liv for mange av oss.

Etter lang ventetid på at flyet skulle tømmes for ankomne, gikk de to kameratene ombord, før flyet returnerte til Bergamo og et Italia som i praksis nesten er stengt.

– Jeg tror myndighetene gjør det riktige. Man må være veldig hard nå, for en middelvei er ikke godt nok i en situasjon som denne, sier han.

Mer om

 1. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Ingen smitteverntiltak da fly fra Bergamo landet på Torp

 2. Passasjerer tok offentlig transport hjem etter Italia-fly

 3. Ett av 3201 fly fra utlandet smittesjekket på Gardermoen siden mars

 4. Ikke helsepersonell ved ankomst Oslo torsdag: – Vi er måpende

 5. Ordføreren i Ullensaker ber militæret om corona-hjelp

Fra andre aviser

 1. Reisende fra Nord-Italia passerte uten virussjekk på Torp

  Bergens Tidende
 2. Ett av 3201 fly fra utlandet smittesjekket på Gardermoen siden mars

  Bergens Tidende
 3. Folk treng tydelegare korona-råd frå styresmaktene

  Bergens Tidende
 4. De er Italias to rikeste regioner. Den ene ble et helvete på jord. Den andre ble nesten smittefri.

  Aftenposten
 5. Legevaktsjefen: – Ikke kom hit om du tror du er koronasmittet

  Bergens Tidende
 6. Sjukepleiar frå Bergen i Italia: – Det tøffaste eg har stått i

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder