Regjeringens budskap til barn: – Det skal gå bra

Statsminister Erna Solberg holdt mandag formiddag en tale for barn. Hun sier det er lov å være redd, men understreker at barn stort sett bare blir litt syke.

 • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over 120 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– På grunn av coronaviruset er det blitt en veldig annerledes hverdag både for voksne og for barn. Alle som kan holde seg hjemme, bør gjøre det hele tiden, begynner statsministeren talen med.

les også

120 TV-tips i coronakrisen

– Jeg vet at mange barn synes det er skummelt. Det er lov å bli litt redd når det skjer så mange store ting på én gang. Det er lov å bli litt redd for å bli smittet av coronaviruset, men for de aller, aller fleste av oss er coronaviruset ufarlig. Barn som får coronaviruset blir vanligvis bare bittegrann syke som en helt vanlig forkjølelse, understreker Solberg og legger til:

– Og mange blir ikke smittet i det hele tatt.

Statsministeren forklarer at selv om hele skolen skulle bli smittet, ville det gått bra med nesten alle sammen.

– Voksne med friske kropper, blir ikke veldig syke. Men coronaviruset er farlig for folk som har alvorlig sykdom, de som er syke av en annen grunn fra før. Også kan det være farlig for dem som er gamle. Det er derfor vi må gjøre alt vi kan for å passe på at ikke de blir smittet, sier hun.

Flinke leger og sykepleiere

Solberg roser dem som jobber med de som blir syke.

– Vi har kjempeflinke sykepleiere og leger som passer på oss og som hjelper. Men det er best at flest mulig ikke blir smittet i det hele tatt, og det er derfor det er så mye som er stengt og avlyst. For om vi ikke møter hverandre, kommer vi heller ikke til å smitte hverandre, sier hun.

Erna sier også at hun forstår at det er dumt å måtte avlyse bursdager og ikke få leke med alle vennene sine.

– Men ved å være hjemme fra skolen og fritidsaktivitetene, så hjelper du til med at folk som ikke skal bli smittet, ikke blir smittet eller syke, understreker hun.

MINISTER: Guri Melby er nettopp blitt kunnskapsminister. Bildet med barnet hennes er tatt i 2018. Foto: Trond Solberg/VG

Også kunnskapsminister Guri Melby som er sjef for skolene ville snakke til barna på pressekonferansen:

– Takk for at dere holder dere hjemme! Dere er veldig flinke. Jeg vet det kan være kjedelig å holde seg borte fra skoler, barnehage, venner og trening. Men nå som coronaviruset er kommet til Norge, må vi ta vare på hverandre ved å ikke ta på hverandre. Jeg har selv tre unger hjemme, og jeg vet at de kjeder seg allerede, forteller skoleministeren.

Hun er også opptatt av at barn ikke kan samles i grupper.

– Det er mange som lurer på hvor lenge skolene skal være stengt. Det vet vi ikke sikkert ennå. Foreløpig har vi stengt alt i to uker, men det kan bli lenger. Men: Det vil åpne igjen, sier Melby.

– Det skal gå bra

Barneminister Kjell Ingolf Ropstad mener det er viktig å tenke på at det ikke er så lurt å besøke besteforeldre akkurat nå, men at man gjerne kan ringe dem.

– Vi er inne i en annerledes tid, men det skal gå bra - og det er viktig å huske på! Om det er noe du lurer på akkurat nå, så snakk med en voksen du er trygg på om det.

Han sier barn kan være ute og leke med én eller to om de føler at de må, men at de må holde avstand til hverandre.

– Vær kreativ

– Du kan lese bøker, du kan ringe venner, eller kanskje spille spill over Facetime. Når du ikke kan samle vennene dine til bursdag, hva med å feire bursdagen din på Minecraft? Det er tid for å være kreativ, sier han.

les også

Corona-krisepakken: Permitterte får full lønn i 20 dager

Barneministeren sa også at regjeringen bruker masse penger for å sikre at foreldre har jobber å gå til når krisen er over. Han sa også at barn må si i fra om de ikke er trygge:

– De aller fleste har det bra hjemme, men så vet vi at det er noen som ikke har det fint eller som rett og slett er redde. Om du opplever noe du synes er vanskelig, så ta kontakt med voksne du er trygg på, eller ring de ulike alarmtelefonene vi har.

Spørsmål fra barn

Ministrene svarte også på flere spørsmål fra barn:

– Kan det spre seg til dyr?

– Vi vet ikke alt om dette viruset ennå, men vi tror ikke det smitter til dyr, sier statsministeren.

– Kan nasjonaldagen bli avlyst?

– Det skjønner jeg at mange er bekymret for. 17. mai er både viktig og gøy. Det kommer an på hvor lenge vi må være forsiktig med å møte andre mennesker. Jeg håper vi uansett får til en markering av nasjonaldagen, selv om det kanskje blir annerledes enn det pleier, sier skoleministeren.

les også

Nye råd til folk som er forkjølet

– Hvor lang tid tar det å lage en vaksine?

– Vi vet ikke hvor lang tid det tar. Vi har ikke vaksine så langt, men det er noen som ser om det er mulig å prøve ut noen vaksiner. Det er veldig mange flinke forskere som jobber med dette over hele verden. De jobber både med vaksine og med medisiner som kan hjelpe i behandlingen. Det vil komme en vaksine – kanskje om et år, kanskje litt tidligere. Men det kan også ta flere år, sier statsministeren.

les også

Butikkansatte har krav på skoletilbud til barn for å kunne gå på jobb – men Marie fikk nei

– Hvorfor får jeg ikke ferie bursdagen min i helgen?

– Det er fordi man ikke skal være så mange samlet, Fordi vi må begrense smitten. Du kan i prinsippet feire med den ene vennen du er sammen med i denne perioden, eller du kan være litt ekstra kreativ og prøve å feire over Facetime eller finne på andre ting, eller utsette det. Da har man en ekstra god grunn til å ta seg en kjempefest når dette er over, sier barneministeren.

Alle får vitnemål

– Blir sommerferien kortere?

– Nei, sommerferie blir det uansett, men det kan hende innholdet blir litt annerledes enn man har planlagt, fordi man ikke kan reise alle steder man pleier å reise, sier skoleministeren og legger til:

– Jeg vil også si til dem som går ut fra ungdomsskolen og er redd for at de ikke får eksamen og vitnemål, at det kommer til å gå bra. Dere skal få vitnemål alle sammen, uansett hva som skjer nå.

– Erna: Er du redd for å bli syk av coronaviruset? Og hvis du blir syk, hvem blir da vikar for deg?

–Jeg er ikke så redd for å bli syk, men vi må alle være forberedt på at vi kan bli syke. Om jeg blir syk vil jeg være i statsministerboligen og bare være sammen med Sindre. Så vil jeg forsøke å styre via Skype og telefonen og holde alt i gang. Om jeg blir så syk at jeg ikke kan gjøre det, så blir det den som er nummer to i regjeringen, og for øyeblikket er det Iselin Nybø som er næringsminister. Nummer tre er Kjell Ingolf, og vi har en lang rekke. Så vi har planlagt for at om noe skjer, så er det alltid noen som kan passe på og styre landet, sier statsministeren.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Barn

Flere artikler

 1. Barn stiller de beste spørsmålene

 2. Regjeringen: Vil åpne skoler og barnehager for utsatte barn i påsken

 3. Ber regjeringen vurdere stengte skoler til over påske

 4. Vi skal ta hverdagen tilbake 

 5. Lærer-leder: Ingen fullverdig skole elevene kommer tilbake til

Fra andre aviser

 1. Når åpner skolene igjen? Regjeringen svarte på barnas korona-spørsmål

  Aftenposten
 2. Barna spurte statsministeren om håndvask, bursdagsfeiring og sommerferie

  Fædrelandsvennen
 3. Melby varsler skoleplan neste uke

  Fædrelandsvennen
 4. Statsministeren holder pressekonferanse for barn

  Bergens Tidende
 5. Foreldre slipper å betale for koronastengte barnehager og SFO

  Aftenposten
 6. Barnehager og småskolen åpner i slutten av april: Slik er endringene i tiltakene

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder