HELLERUDSLETTA: Generalsekretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag, her fra Norsk hyttesenter. Foto: Leif-Magne Flemmen

Norsk Hyttelag ut mot ny lov: Krever endring til påske

Norsk Hyttelag mener hytteforbudet rammer urettferdig. La hyttekommunene bestemme selv, er beskjeden fra generalsekretær Audun Bringsvor.

  • Oda Ording

Artikkelen er over 76 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Torsdag kunngjorde helseminister Bent Høie at regjeringen kommer til å forby hytteopphold utenfor hjemkommunen, etter en anbefaling fra syv av ti fylkesmenn.

Samme kveld ble ordlyden i forskriften endret, slik at det likevel er lov til å reise på hytta – kun overnatting er forbudt.

Generalsekretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag sier han forstår at det er nødvendig med en inngripende forskrift, men mener den rammer urettferdig.

– For eksempel hytteeiere som ikke får komme til Bergen. Jeg tror helsevesenet klarer å håndtere dem. Et annet eksempel; hvis du blir syk på hytta i Kragerø, blir du sendt til sykehus i Skien. Men folk derfra kan ikke dra på hytta i Kragerø.

– Er det ikke for krevende å ta høyde for alt dette i en forskrift?

– Jo, absolutt, det er derfor vi nå er tydelige på at alle hytteeiere må respektere den. Problemet i dag er at de hytteeierne som kanskje kunne ha vært på fjellet, blir hjemme. Det betyr at de som ignorerer forskriften er på fjellet; en belønning av dem som ikke tar del i dugnaden, sier Bringsvor og tilføyer:

– Det må være mye bedre å ha en forskrift som treffer der den skal treffe.

Forskriften gjelder foreløpig frem til 3. april, men departementet har fått myndighet til å forlenge den.

les også

Raser mot hytteunntak: – Høie forstår ikke alvoret

Se helse-Norges hyllest til alle som bidrar til å begrense smitten av coronaviruset i videoen under:

Generalsekretæren mener det må skilles mellom små, sårbare hyttekommuner og bykommuner med stor helårsbefolkning og eget sykehus.

Han sier også at det kommunale helsevesenet må være tilpasset antall hytter, og mener det var noe kommunen påtok seg da de tegnet hyttene inn i sine reguleringsplaner.

– Risikoen ved å reise på hytta i påsken vil være lavere for flere av oss enn den var for bare en eller to uker siden. Svært mange av landets hyttekommuner vil være i god stand til å ta mot friske hyttegjester som kommer rett fra karantene, sier Bringsvor, som selv håper å kunne reise på hytta i Hallingdal.

Hytter ved Norefjell Skisenter i Krødsherad kommune i landskapet Buskerud i Viken. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

les også

Ordfører sjokkert over hyttefolks oppførsel: Krever tilbakebetalt vannavgift hvis de ikke får bli på hytta

– Liv og helse kommer først

Han mener dette kan løses ved at kommunene selv kan velge å oppheve forskriften for hele eller deler av sin kommune, og viser til at enkelte fylkesmenn mener hytteforbudet var unødvendig.

– Bekymringene er jo at hyttefolket skal bli syke og overbelaste helsevesenet i allerede sårbare kommuner?

– Det er det aller viktigste vi tenker på. Det skal vi absolutt ikke gjøre. Vi ønsker å endre forskriften, men hvis de finner ut at de ikke har kapasitet, blir jeg hjemme og venter med å dra på hytta til 2021. Liv og helse kommer først, sier Bringsvor.

– Det er jo ikke så lett å på forhånd vite hvor mange som kommer til å brekke noe i slalåmbakken eller bli syke i påsken?

– Det er ikke så vanskelig å anslå, vi har hatt påske i Norge i hundrevis av år.

HALLINGDAL: Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag, her fra hytta i 2015. Foto: Privat

– Men ikke samtidig som en pandemi. Skal man ta risikoen?

– De vet ganske nøyaktig hvor mange som vil trenge helsehjelp. Særlig kommuner med alpinanlegg har ganske god statistikk på hvor mange som skader seg i bakken. Da kan man for eksempel si at barnefamiliene med feber kan vi håndtere, men ikke alpinskader.

– Vi vet ikke hvordan omfanget av pandemien vil være i påsken, og hyttefolk kan bringe med seg smitte. Hvorfor kan man ikke bare vente til neste påske?

– Hvis det er nødvendig, så er det nødvendig. Men akkurat nå sitter det faktisk 10.000 hytteeiere på hyttene sine. Ikke de som har lavest smitterisiko, men de som har valgt å sette seg selv foran fellesskapet. Mens friske folk med lav risiko sitter hjemme. Det er det som blir feil.

Mer om

  1. Bent Høie
  2. Coronaviruset
  3. Påske
  4. Hytteforbud

Flere artikler

  1. Hytte-forbudet forlenges til over påske: – Blir helt meningsløst

  2. Ordfører i hyttekommune om forskriftsendring: – Oppriktig bekymret

  3. Geilo-folk om hytteforbudet: – Helt på sin plass

  4. Hytteforbudet oppheves: – Vi gleder oss!

  5. Tidligere FHI-forsker: Myk opp hytteforbudet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder