Likevel ikke E. coli i kylling hos Rema 1000

Rema 1000 trakk tilbake kyllingprodukter som er solgt over hele landet, etter at det torsdag kveld ble funnet E. coli-bakterier i ett parti.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Men nærmere undersøkelser viste lørdag at det likevel ikke var snakk om helsefarlige verdier.

Det var 9. mai at bakteriene ble funnet i prøver, opplyste matvarekjeden.

– Kontrollrutiner sent torsdag kveld viser funn av E.coli i rå og noen fryste kyllingprodukter i et parti fra Norsk Kylling, sier kvalitetssjef Martina Rabsch i en pressemelding.

Alle de aktuelle varene er produsert av Norsk Kylling for Solvinge og Prima.

Rabsch påpeker at E.coli-bakterien forsvinner ved varmebehandling, og E.coli-tarminfeksjon er i de fleste tilfeller ufarlig, men en sjelden gang kan infeksjonen gi alvorlig sykdom.

Fikk du med deg? 100 akutt magesyke på svensk luksushotell

– Vi ønsket å være på den sikre siden og varsle kundene og gå ut med dette så raskt vi fikk informasjon om det, sier kommunikasjonssjef i Rema 1000 Cathrine Fossum til VG.

Avventer prøvesvar

Fossum forteller at de har sendt inn flere prøver, og at de venter svar i løpet av ettermiddagen.

– Vi går bredt ut i førsteomgang, og har stanset all distribusjon og salg av produketene i påvente av prøvesvarene, sier Fossum.

Administerende direktør i Norsk Kylling AS, Kjell Stokbakken, opplyser til VG at de først i morgen vil ha oversikt over hele bildet.

– Noen av svarene vil komme i ettermiddag, men vi vil ikke ha full oversikt over omfang og type bakterie før i morgen ettersom det tar rundt 24 timer før vi har lesbare prøveresultat, sier Stokbakken.

Les også: Rema 1000-egg ble til kylling

Velger å ta hardt i

Stokbakken forteller at det dreier seg om rå kyllingprodukter, og at de har full kontroll på alle varene som er i risikosonen. For å være på den sikre siden er også noen av de fryste produktene fra Norsk Kylling trukket tilbake og sperret for salg.

– Disse bakteriene finnes jo over alt rundt oss, og det er derfor vi har strenge rutiner rundt behandling av rått kjøtt. Det er slett ikke sikkert at resultatene viser at det er noe farlig, men vi velger å ta hardt i når vi først har slike funn, forteller Stokbakken.

Matvarekjeden ba derfor kunder som har kjøpt produktene i perioden 4. til 10. mai i år om å kaste dem.

Men prøvene viste altså at det ikke dreide seg om helsefarlige verdier.

–Det er tatt en rekke prøver de siste dagene og resultatene viser verdier langt under grenseverdier og er ikke helsefarlige. Mattilsynet er orientert hele veien og tilbakemeldingen fra Mattilsynet er at Norsk Kylling har gjort gode og strenge vurderinger, heter det i en pressemelding fra Rema.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder