Øystein unnslapp granatangrep i siste liten: – Jeg hadde forsonet meg med at jeg var ferdig

GARDERMOEN (VG) Journalisten Øystein Windstad sier konen ga ham energien til å ikke legge seg ned og dø, da han ble angrepet av et tjuetalls maskerte menn i Nord-Kaukasus.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det har vært svært dramatiske dager for journalist Øystein Windstad. Onsdag ble minibussen han og følget hans med en rekke andre journalister og menneskerettighetsaktivister angrepet av et tjuetalls maskerte menn i den russiske delrepublikken Ingusjetia i Nord-Kaukasus.

Windstad ble mørbanket: han fikk slått inn tenner, påført kutt over hele kroppen og måttet gipse det ene benet. Fredag kveld var han hjemme på norsk jord - lappet sammen og på krykker.

Bakgrunn: Norsk journalist angrepet i Ingusjetia

Unnslapp granatangrep

Der ble han mottatt av et stort pressekorps, en rekke venner og familie og konen Wojoud Mejalli. Utmattet etter de siste dagers hendelser, kastet ekteparet seg i favnen på hverandre.

– Dette er et regime som har kidnappet og myrdet journalister som ikke kommer fra Tsjetsjenia. Det jeg tenkte først: på denne øde, mørke veien midt i Kaukasus. Nå er det over for deg, Øystein. Jeg hadde forsonet meg at jeg var ferdig, sier Windstad.

Men Windstad ga ikke opp.

– Så tenkte jeg på henne. Jeg ville ikke at hun skulle være bli igjen alene. Da fikk jeg en energi tilbake, som gjorde at jeg slo tilbake, at jeg stakk av og hoppet ut fra bussen, sprang alt det jeg hadde med angriperne hakk i hæl, og at jeg gjemte meg i et ras. Jeg takker høyere makter for at jeg hoppet ut av bussen, fordi fem sekunder etter så kastet de en granat eller noe annet eksplosivt mot den, så den tok full fyr, forteller Windstad til et samlet pressekorps.

Les også: Livsfarlig å være regimekritiker

LANDET PÅ NORSK JORD: Det ble et sterkt gjensyn mellom journalist Øystein Windstad og hans kone, Wojoud Mejalli, fredag kveld. Foto: Frode Hansen , VG

– Han er en helt

Mejalli, selv en Jemen-født aktivist og journalist, mener ektemannen er en helt.

– Ord kan ikke beskrive hvordan jeg føler det. Øystein er hjemme. Han er en ekte helt, sier Mejalli.

Hun mener det gjør vondt å høre om hva ektemannen ble utsatt for.

– Det er vondt. Det skulle ikke være sånn. Han skulle ikke blitt utsatt for den risikoen, når jobben hans er å spre informasjon og verne om ytringsfriheten. Øystein er født journalist - og det er en av grunnene til at jeg elsker ham, sier hun.

Nord-Kaukasus er kjent som et urolig og farlig område, og UD har siden 2013 frarådet nordmenn å reise til området med mindre det er strengt nødvendig.

Vil tilbake til Tsjetsjenia

Windstad mener at han hadde tatt nødvendige forholdsregler i forkant av angrepet.

– Ingenting er uten risiko når du reiser til en sånn plass. Men jeg føler vi gjorde nøye sikkerhetsvurderinger i forkant, ved at jeg var med en rekke andre journalister og menneskerettighetsaktivister, forteller han.

Ny Tid: Avviste asylsøkere ble torturert og drept i Tsjetsjenia

Det bildet deler også Truls Lie, redaktør for avisen Ny Tid som Windstad var på jobb for.

– Jeg mener at når han reiste med en så stor gruppe, så var dette bra nok. Dessuten har denne gruppen operert i Tsjetsjenia og Ingusjetia i lang tid, og vet mye om området. Hadde han spurt meg om å dra helt alene, så hadde jeg sagt til ham at det måtte han ikke finne på, sier Lie.

Han mener angrepet på Windstad motiverer avisen til å dekke uretten som skjer i området i enda større grad. Og hovedpersonen selv melder at den dramatiske hendelsen ikke vil hindre ham i å reise tilbake til Tsjetsjenia.

– Men først skal jeg være sammen en god stund med de menneskene jeg bryr meg om.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder