80 BARN HVER DAG: Årlig får Norge 30.000 nye skilsmissebarn, ifølge tall fra SSB. Noen flytter mellom mor og far, andre holder fortet mens foreldrene flytter inn og ut, mens atter andre bor kun hos den ene. Foto: Illustrasjonsfoto:Sara Johannessen,NTB scanpix

Advarer mot delt foreldrerett for barn under tre år

Først etter fylte tre år begynner barnet å bli robust nok til å tåle en 50/50-ordning, mener norske psykologer.

 • Stein Østbø
 • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over fem år gammel

«Hver dag har jeg dårlig samvittighet for at Luca ikke får vokse opp i ett hjem», skriver den tidligere moteredaktøren Vanessa Rudjord (38) i et blogginnlegg.

Datteren Luca på seks år bort halvparten av tiden mellom Rudjord og eksmannen. I VG i dag går 38-åringen ut og forsvarer en 50/50-ordning. Forskere har kritisert ordningen for å skape rotløse og stressede barn, mens Rudjord trekker frem fordelene: Et like sterkt forhold til begge foreldre, og i flere tilfeller bonusfamilier.

Halvparten av alle norske ekteskap ender i skilsmisse, og hver dag får Norge 80 nye skilsmissebarn, ifølge SSB. Det er diskusjon rundt hva som er den beste løsningen for barnet når mamma og pappa ikke vil leve sammen lenger. Men noen ting er forskerne enige om:

Fraråder to hjem for de minste

Psykologspesialist Gunnar Ekeid sitter i Foreningen for sakkyndige psykologer (FOSAP) som blant annet har utarbeidet brosjyren «Samvær 0–3 år». Der advares det mot å sende små barn ukentlig mellom to hjem.

LES OGSÅ: Skilsmissebarn har dårligere karakterer

– De fleste eksperter advarer mot å dele barnet for tidlig. Foreningen for sakkyndige psykologer mener at man skal være forsiktig med en delt ordning før barnet er tre år, sier Ekeid til VG, og presiserer at han uttaler seg på generell basis.

Det er psykologspesialist Grethe Strand Rolfsen ved Familievernkontoret Asker og Bærum (Bufetat) enig i.

– Små barn trenger ro. Hvis et lite barn blir flyttet veldig ofte mellom to bosteder, kan barnet bli stresset. Større barn er mer robuste og tåler dette bedre. Samtidig handler det ikke om å skyve vekk den andre forelderen – han eller hun er kjempeviktig, selv om vedkommende ikke bor med barnet, sier Strand Rolfsen.

Begge fremholder at det ikke finnes en fast oppskrift på hva som er best for skilsmissebarn. Enhver sak er unik.

LES OGSÅ: Eksperter: Slik blir julen best for skilsmissebarn

Forsvarer 50/50

MORSKJÆRLIGHET: Vanessa Rudjord, blogger og tidligere moteredaktør, koser seg stort når det er hennes uke med datteren Luca (6). Foto:Privat,

Vanessa Rudjords datter var tre år da foreldrene skilte seg. Siden har seksåringen flyttet hver mandag mellom mor og far. Rudjord sier alderen kompliserte situasjonen ytterligere.

– Så klart gjorde den lave alderen hennes det enda vanskeligere, men alternativet tror jeg ville ha vært verre for alle. Barnet mister utvilsomt noe med en 50/50-ordning, men det kan også få noe. Derfor skrev jeg innlegget. For frykten man får ved å lese om 50/50-løsninger gjør en uutholdelig situasjon enda vanskeligere. Jeg ville si at det ikke måtte være så ille, sier hun til VG.

HAR DU LEST DENNE? En lekse lært for Vanessa Rudjord (VG + krever innlogging)

Slik blir det best for barna

Dialog, samarbeid og barna først. Det er måten å få barnefordelingen til å fungere – uansett hvilken ordning foreldrene velger, skal vi tro Gunnar Eikeid i FOSAP.

– Det som vi kan si sikkert er at det viktigste for barnet er at foreldrene er enige og kommer til en løsning. Barnas problem er ofte at foreldrene ikke kan bli enige, og da oppstår det en lojalitetskonflikt hos barnet. De blir involverte, enten de vil eller ikke, og foreldrene klarer ikke å skjerme barna fra sin egen uenighet. Jeg pleier å si at man klarer aldri å lure barn på følelser, sier Eikeid.

Han får støtte av psykologkollega Grethe Strand Rolfse i Bufetat.

– Foreldrene må finne ut hva som er best for dem, de må ha god kommunikasjon og de må ha en god avtale som ikke er skrevet i stein, men som åpner for at forholdene kan endre seg etter hvert som barnet vokser til. Da må også avtalen endres, og med tiden er utfordringen hvordan man kan bringe barnets egen stemme inn – vise og få barna til å forstå at de også blir hørt i avgjørelser som tas, sier Rolfsen.

Hun roser Vanessa Rudjord for å ha delt sin skilsmissehistorie.

– Jeg har stor respekt for at hun deler sin personlige historie i cyberspace. Som fagperson er jeg glad for at hun også tør å si noe om de såre sidene ved dette. Å innrømme dårlig samvittighet, er en veldig sterk følelse å dele, mener hun.

Mer om

 1. Oppvekst
 2. Barn og unge

Flere artikler

 1. Pluss content

  Forsvarer 50/50-ordningen

 2. Skilsmisse-sorgen: «Jeg klarte ikke å se for meg hvordan jeg skulle leve uten henne halvparten av tiden»

 3. Venstre vil gi skilsmissebarna rett til huset

 4. Det lykkelige skilsmissebarnet

 5. Det vanskelige valget

Fra andre aviser

 1. To hjem er bra

  Bergens Tidende
 2. Vil kvalitetsvurdere sakkyndiges arbeid i saker om barnefordeling i retten

  Aftenposten
 3. Aftenposten mener: Sakkyndiges arbeid må kvalitetssikres

  Aftenposten
 4. Psykologene imøtegår kritikken: – De fleste barnefaglig sakkyndige gjør en god jobb.

  Aftenposten
 5. Jeg lever et liv på besøk

  Aftenposten
 6. Kort sagt, onsdag 19. juni

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder