MER KONTROLL: Om få dager må justisminister Anders Anundsen trolig skjerpe grensekontrollen av alle som kommer fra land utenom Schengen. Foto: Trond Solberg , VG

Varsler strengere id-kontroll
når du reiser utenfor Schengen

Det kan bli lengre køer i passkontrollen når Norge og de andre Schengen-landene skjerper dokumentkontrollen også for sine egne borgere som krysser yttergrensene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Justisminister Anders Anundsen (Frp) varsler nå strengere kontroll av reisedokumenter, også for europeiske borgere, på Schengens yttergrenser.

– Det ligger an til at kontrollen skjerpes for Schengen-borgere som krysser yttergrensene. Dersom det blir vedtatt torsdag, så vil det komme på plass veldig raskt, sier Anundsen til VG.

Dette er et av en rekke tiltak for å få kontroll over trafikken over yttergrensene i Europa. EU har anslått at så mange som 1,55 millioner mennesker tok seg over de ytre grensene til Schengen i løpet av 2015.

KAN BLI STENGT: De selvbetjente passkontrollene på Gardermoen kan bli stengt når Schengen-landene skjerper dokumentkontrollen, Foto: Oslo Lufthavn ,

Strammer til

Tiltaket kommer i tillegg til unntaksregelen om indre grensekontroll som Norge nå har i effekt på alle ankomster med båt fra utlandet, og som nylig ble forlenget til 15.mars.

Les også: Disse landene tar imot flest flyktninger

Justisministrene i EU og Schengen-landene Norge, Island og Sveits skal møtes i Brussel på torsdag for å jobbe videre med ulike tiltak rettet mot flyktningkrisen.

Nå er landene innbyrdes enige om å skjerpe kontrollen også av egne borgere som returnerer fra land utenfor Schengen.

Reisende på vei hjem fra Storbritannia, USA, Russland og andre land utenfor Schengen, vil dermed bli stoppet og kontrollert ved yttergrensen.

Alle skal kontrolleres

– Mange steder har det vært mulig å bli viftet rett igjennom kontrollen, dersom du passerer i en kø for Schengen-borgere. Men om kort tid vil regelen være at alle skal kontrolleres. Reisedokumentene blir sjekket mot personen, og de skal også sjekkes mot forskjellige registre, forklarer Anundsen.

Les mer her: EU vil ha overnasjonal grensevakt

Det er uklart om dette betyr slutten på elektronisk kontroll gjennom selvbetjente porter, som mange flyplasser har tatt i bruk.

– Kontrollene må nok i stor grad gjøres manuelt. Poenget er uansett at de nye reglene sier at alle skal kontrolleres, sier justisministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder