DØDE HER: Høsten 2015 ble en middelaldrende mann liggende et døgn uten hjerte. Han døde en måned senere, og sykehuset mener årsaken er donorsvikten. Men hendelsen meldte de aldri fra om til politiet. Foto: Frode Hansen , VG

Donorsvikten: Rikshospitalet meldte ikke dødsfallet til politiet

Den fatale svikten som førte til at en mann ble liggende uten hjerte et døgn, ble aldri anmeldt til politiet.

  • Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Høsten 2015 skulle en svært syk, middelaldrende mann gjennomgå en hjertetransplantasjon ved Rikshospitalet. Men først etter at legene hadde fjernet mannens hjerte, oppdaget de at donorhjertet var sendt til en annen akutt syk pasient.

Sykehuset vurderte det dithen at hans gamle hjerte ikke kunne settes inn igjen, og han ble koblet til en hjerte- og lungemaskin. Et døgn senere ble et nytt donorhjerte operert inn.

En måned senere døde den middelaldrende mannen. Helsetilsynet og sykehuset har ikke konkludert i saken, men Fiane har tidligere uttalt at mannen trolig døde som følge av at han ble liggende et døgn uten hjerte.

Men Rikshospitalet anmeldte aldri forholdet til politiet.

Overlegen om donorsvikten: – Har aldri skjedd før

– Der det er mennesker blir det gjort feil

– Det jeg tror har skjedd her, er at man ikke har meldt det som unaturlig dødsfall da hendelsen skjedde, fordi personen først dør en måned senere. Hadde døden inntruffet mens personen lå på operasjonsbordet, eller umiddelbart etter operasjonen, så ville vakthavende lege rutinemessig ha meldt saken til politiet som unaturlig dødsfall, sier overlege Arnt E. Fiane, som leder hjertekirurgisk avdeling på Oslo universitetssykehus.

Avdødes samboer til VG: – Jeg har ikke mistet tilliten til systemet

Fiane sier til VG at sykehuset rutinemessig melder alle unaturlige dødsfall til både Helsetilsynet og politiet. I dette tilfellet meldte sykehuset bare fra til Helsetilsynet i forbindelse med den akutte hendelsen.

ANSVARLIG: Overlege Arnt Fiane er leder av hjertekirurgisk avdeling på Oslo universitetssykehus. Til VG sier han at han burde ha sjekket om dødsfallet var meldt til politiet eller ikke. Foto: Frode Hansen , VG

I ettertid har Fiane selv – flere uker etter hendelsen – vært i kontakt med politiet. Hendelsen er ikke anmeldt, og ifølge overlegen er ikke kontakt med politiet loggført da hendelsen skjedde.

Videre sier overlegen at man anså det som et naturlig dødsfall da han døde en måned senere på grunn av multiorgansvikt.

Men deretter endret de oppfatning. Mannen ble påført ekstra risiko og døde trolig som følge av den primære donorsvikten. Det ble ikke lenger vurdert som et naturlig dødsfall.

Har du fått med deg denne saken? Nesten 1 av 3 sier nei til organdonasjon - Andreas (26) døde i organkø

– At en pasient blir liggende et døgn uten hjerte er sjokkerende nok, men hvordan kunne dere unngå å anmelde hendelsen til politiet?

– Bak ethvert system så er det enkeltindivider, og der det er mennesker blir det gjort feil, og i helsevesenet blir det gjort feil hele tiden. Poenget er hvordan man erkjenner og analyserer feilene, og hvordan man bearbeider og lærer hvordan det kan unngås.

Etter den fatale feilen i fjor høst, fikk kirurgene og teamene som jobber med hjertetransplantasjoner ved Rikshospitalet en ny og mer detaljert sjekkliste.

Politiet: – Uventede dødsfall skal anmeldes

– Akutte uventede dødsfall skal meldes til politiet av sykehuset, sier politiførstebetjent Stina Sjo ved finans- og miljøseksjon i Oslo politidistrikt.

Hun ønsker ikke å kommentere den spesifikke hendelsen, men bekrefter at det har vært kontakt mellom politiet og sykehuset etter fjorårets donorsvikt. Men ifølge Sjo er ikke hendelsen anmeldt.

– Overlegen sier hendelsen kan komme under betegnelsen unaturlig dødsfall, faller det da innunder forhold som sykehuset skal anmelde til politiet?

– Ja, uventede dødsfall skal anmeldes, sier Sjo.

Politiførstebetjenten sier til VG at hendelser som dette ofte går i to spor – både som tilsynssak og som straffesak.

Helsetilsynet ble tidlig varslet etter donorsvikten i fjor høst. De har vært på stedlig tilsyn på Rikshospitalet, og saken er nå til behandling hos dem.

Har du lest? Pasient fikk hjertestans – ambulanse rykket til feil sykehjem

– Vi var av den oppfatning at når Helsetilsynet var inne med stedlig tilsyn, så hadde de direkte kontakt med politiet, sier Fiane.

– Hvorfor var dere av den oppfatning?

– Nei, vi oppfattet det slik at det var tilstrekkelig at Helsetilsynet og politiet har kontakt i slike saker, og at det gikk begge veier. Saken ligger åpenbart under Helsetilsynet, men det var ikke åpenbart at det var meldepliktig av behandlingsansvarlig da personen døde en måned senere, sier overlegen og legger til:

– I ettertid så burde jeg nok som leder ha medvirket til at legen som sist behandlet pasienten, meldte dødsfallet til politiet. Slik ble det dessverre ikke. Vi ser frem til å få en viktig gjennomgang fra Helsetilsynet som er de som skal konkludere i saken.

Les også: Beruset kirurg opererte pasient

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder