TYSFJORD: Pågripelsen av mannen i 40-årene var den første som ble gjort i Tysfjord-saken. FOTO: ANNEMOR LARSEN / VG

Overgrepssiktet Tysfjord-mann løslatt fra varetekt

Mannen i 40-årene som er siktet for fem voldtekter i forbindelse med Tysfjord-saken, er løslatt fra varetekt.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Politiet ba i går om å få varetektsfengsle mannen i ytterligere åtte uker, men Salten tingrett ga ikke medhold i begjæringen. Derfor ble han løslatt samme dag, opplyser Nordland politidistrikt torsdag.

Politiadvokat Charlotte Marie Ringkjøb opplyser til VG at de vil anke rettens kjennelse. Politiet har imidlertid ikke bedt om at mannen holdes i varetekt inntil lagmannsretten har behandlet anken, og dermed er han per nå løslatt.

Mannen i 40-årene ble 6. desember i fjor pågrepet og siktet for fem voldtekter, samt for å ha utnyttet sin stilling,- tillits- eller avhengighetsforhold. Dagen etter ble han varetektsfengslet.

5. januar i år ble varetektsfengslingen mot mannen forlenget med fire nye uker. Da var også siktelsen utvidet med tre nye punkter og en ny fornærmet, opplyser politiet.

I alt er fem kvinner mellom 18 og 81 år fornærmet i saken. To av de fornærmede skal ha vært under 16 år da de straffbare forholdene skjedde. Politiet mener også det kan være flere fornærmede i saken enn de som er kjent så langt.

Til tross for løslatelsen onsdag, opprettholdes siktelsen mot mannen og han er ilagt besøksforbud mot de fornærmede i saken.

– Siktede erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen og er heller ikke enig i politiets beskrivelse av hvordan han har opptrådt. Det er ikke grunnlag for å forlenge varetekten av siktede og jeg er fornøyd med at retten var enig med meg i det, sier mannens forsvarer, advokat Tarjei Ræder Breivoll.

Da mannen ble pågrepet i desember, var han ifølge politiet den første personen som ble pågrepet i forbindelse med overgrepssakene i Tysfjord kommune i Nordland som VG skrev om et halvt år tidligere.

VG hadde fått kjennskap til 47 historier fra kvinner og menn, som hevder å ha blitt utsatt for overgrep i barne- og ungdomsårene i en og samme kommune. Mange av sakene dreier seg om forhold som ligger tilbake i tid, der de eldste skal ha skjedd helt tilbake på 50-tallet.

Advokat Ræder Breivoll reagerer på sin side på at saken mot mannen i 40-årene knyttes til Tysfjord-sakskomplekset og mener den har svært liten tilknytning til dette.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder