KRAV FRA LOs STØRSTE FORBUND: Leder av Fagforbundet, Mette Nord, vil fremme et konkret forslag på LO-kongressen om vel en uke, som kan være begynnelsen på en prosess for å innføre 6-timerdag i Norge. Foto: Terje Bringedal VG

LOs mektige forbundsleder: Ber LO-kongressen ta steg mot sekstimersdagen

Forbundsleder Mette Nord sier de har som ambisjon å få LO-kongressen med på et vedtak som gjør at de kan begynne å fase inn sekstimersdagen om fire år.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over tre år gammel

I innstillingen til LO-kongressen anbefales det at arbeidet med sekstimersdagen de neste fire årene best skjer ved at man viderefører ordningen med prøveprosjekter.

– Det mener vi er for passive. Vi mener vi på årets LO-kongress må komme endel steg videre. Vi må gå fra forsøk til handling. Vi har derfor foreslått at det fattes et vedtak om at det skal lages en plan for fremtidig arbeidstid, hvor vi har som ambisjon at vi kan begynne innfasing av sekstimersdag fra 2021, sier forbundsleder Mette Nord i Fagforbundet.

Vet du det egentlig? Derfor har du fri 1. mai

– Vil modne

Hun leder LOs desidert største forbund, med over 350.000 medlemmer, som har en tredjedel av delegatene på LO-kongressen, som foregår fra 8. til 12. mai.

Nest største forbund, Fellesforbundet, har til sammenlikning 140.000 medlemmer og 42 delegater.

Les også: Alle var lønnstapere i fjor - disse fikk minst

– Jeg vet at det foreløpig er liten forståelse for å redusere arbeidstiden, men det er såpass mange forhold i fremtiden som vil trekke i den retning, at jeg er sikker på at tanken om sekstimersdag etterhvert vil modne. Derfor mener jeg vi må begynne nå, slik at vi kan ha en ramme om arbeidslivet vårt, som er tilpasset fremtidens behov.

– Hvilke forhold?

– Det er flere. Vi står foran store endringer med roboter og ny teknologi, som vil gi høyere effektivitet og produksjon: Arbeidsplasser blir overflødige og vi kan stå overfor et sysselsettingsproblem. Da vil det være behov for å dele på arbeidet og sekstimersdag vil kunne bidra til at flere får jobbe.

Les også: Den nye LO-sjefen sier nei til EU

– Altfor tøft

– Så er det slik at arbeidslivet for mange er altfor tøft; med krevende vaktturnuser og tunge løft. Det er mange som har behov for en kortere arbeidsdag.

– Vi er også opptatt av at kortere arbeidsdag vil kunne gi flere tilgang til arbeidsmarkedet; folk som sliter med å komme inn i dag; unge, folk med lidelser eller handicap. En arbeidstidsreform vil kunne gjøre det lettere for dem å bli inkludert.

Les også: Sekstimersdagen kan bli politisk bombe for Støre

– Og, sier hun:

– Det er ikke sikkert det samlet blir færre arbeidstimer i Norge. Vi lever stadig lenger og vil måtte stå lenger i jobb før vi blir pensjonister.

– Hva konkret vil dere gjøre for å løfte inn sekstimersdagen?

– Vi ønsker at vi i den kommende kongressperioden på fire år, skal utrede og legge til rette for at vi kan løfte en stor sosialreform fra 2021 og utover, hvor vi trinnvis innfører sekstimersdagen over flere år, kanskje i løpet av neste tiår. Det er 30 år siden den ble justert forrige gang og det er på tide å legge til rette for et moderne og fremtidig arbeidsliv, sier Mette Nord.

Hun sier de legger til grunn at innføring av seks timers arbeidsdag skal skje med full lønnskompensasjon.

– Så får vi se om sekstimersdagen skal implementeres gjennom lov eller gjennom forhandlinger.

Vanlig arbeidstid i Norge for ansatte med tariffavtale er 7,5 timer dagen: 37,5 timers uke.

Seks timer om dagen vil gi 30 timer i uken.

Les også: Den ukjente LO-dronningen har lagt en plan for å gi deg sekstimersdag

Positiv

Forbundsleder Erna Hagensen i Arbeidsmandsforbundet og forbundsleder John Leirvaag i Norsk Tjenestemannslag er positiv.

– Vi har hatt forsøk innen bergindustrien, som har vært vellykket og som har fått ned sykefraværet. Jeg er for sekstimersdagen, men den passer nok ikke i alle bransjer: Innenfor renhold tror jeg det vil være veldig bra, men innen for anleggssektoren, hvor mange bor avgårde på brakker, tror jeg ikke det vil fungere, sier Hagensen.

Les: Mette Nord trekker opp linjene

– Vi er på samme spor som Fagforbundet; det er bra at de legger opp til et langsiktig løp hvor 6-timersdagen kan innfases økonomisk over flere lønnsoppgjør. Det må til for å få til full lønnskompensasjon. Jeg tror både produktivitetsutviklingen og ny teknologi vil forsterke behovet for sekstimersdag, sier Leirvaag.

– Vi har ikke råd til å la være

Leder Mimmi Kvisvik i Fellesorganisasjonen er entusiastisk.

– Motstanderne sier vi ikke har råd. Til det vil jeg si - tvert imot - vi har ikke råd til å la være.

Hun punkter opp argumenter:

** Miljø - vi kan ikke fortsette å øke inntekter og forbruk, som ligger an til en tredobling mot 2060.

** Ledighet - kortere arbeidstid kan bidra til at arbeidet deles på flere.

** Det vil gi flere på heltid, det er bra blant annet utifra et kjønnsperspektiv.

** Flere kan stå lengre i jobb.

** Reduserer sykefravær.

Les: Den nye LO-sjefen sier nei til EU

Advarer kraftig

Motstanden er stor i privat sektor.

– Fellesforbundet vil advare mot slike urealistiske krav som også vil øke spenningen mellom LOs medlemsforbund mer enn det allerede er i dag, advarer lederen i det største forbundet i privat sektor, Jørn Eggum, i Fellesforbundet.

– Det er mange andre ting vi også ønsker oss som krever produktivitetsforbedringer; økt rett til etter- og videreutdanning, bedre permitteringsrettigheter, tette hull i AFP-ordningen, for å nevne noe.,

Han sier kortere arbeidsdag vil legge press på utvidelse av normalarbeidsdagen med flere skiftordninger. (Teksten fortsetter under bildet)

DRIVENDE UENIGE: Leder Jørn Eggum i Fellesforbundet advarer mot å kjøre frem 6-timersdag, fordi det kan splitte LO-familien. Her sammen med leder Mette Nord i Fagforbundet. Foto: Tore Kristiansen VG

– Den faktiske arbeidstid i Norge regnet som årsverk er lavere enn gjennomsnittlig arbeidstid i de fleste av våre konkurrentland når vi regner med ferie, helligdager, permisjonsrettigheter i forbindelse med fødsel m.m.

– Ja, men ikke nå

Forbundsleder Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor sier de er for sekstimersdag, men at de ikke vil tidsfeste slik Nord gjør.

– Vi har vedtak om at sekstimersdagen er et mål, men nå er det langt viktigere å jobbe for at folk faktisk har får jobb med stillingsbrøker som gjør at de har ei lønn å leve av. Og jobbe mot en regjering som har åpnet for at folk kan jobbe ti timer dagen. Da blir kamp om seks timers dag litt feil, akkurat nå.

Les: Mette Nord, den ukjente LO-dronningen

Negativ Støre

Ap-leder Jonas Gahr Støre svarte slik da vi spurte ham om sekstimersdagen første gang vi omtalte Fagforbundets sekstimers-ønske:

– Det er bra at vi har en sterk og konstruktiv fagbevegelse som kjemper for arbeidstagernes rettigheter og vilkår. Det er avgjørende for den norske modellen. Jeg tror ikke dette er riktig tidspunkt å løfte krav om sekstimersdagen, når vi har store utfordringer i deler av norsk arbeidsliv og rekordhøy arbeidsledighet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Les også

 1. Derfor har du fri 1. mai

  De fleste vet at 1. mai er en rød dag, men husker du hvorfor vi feirer og flagger i dag?
 2. Så mye koster du Norge

  Her kan du se hvor mye du koster samfunnet gjennom ditt livsløp. Og hvor mye du bidrar med.
 3. Den nye LO-sjefen sier nei til EU

  Mannen som etter alle solemerker blir nye LO-sjef i mai, Hans-Christian Gabrielsen, har snudd og sier nå nei til EU.
 4. Kan skape hett lønnsoppgjør i vår: Alle var lønnstapere i fjor – oljetoppene ble de største taperne

  Lønningene steg mindre enn prisveksten i fjor. Det gjør alle til lønnstapere. Oljetoppene er de største taperne.

Mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Landsorganisasjonen (LO)
 3. Lønn

Flere artikler

 1. LOs mektige forbundsleder: Ber LO-kongressen ta steg mot sekstimersdagen

 2. Vi må jobbe mer - ikke mindre

 3. Sekstimers svermeri

 4. Sekstimers svermeri

 5. LO-topp vil verne Lofoten - men ikke i år

Fra andre aviser

 1. Sanner om kortere arbeidstid: – Glem det!

  Fædrelandsvennen
 2. Støre varsler tøffere linje mot sosial dumping

  Aftenposten
 3. Fagforbundet utelukker ikke samarbeid mellom Ap og MDG

  Aftenposten
 4. Grønn kamp om kortere arbeidsuke

  Bergens Tidende
 5. Kvinnekamp om plassen i LOs nye ledelse

  Aftenposten
 6. Fagforbundet blar opp millioner til rødgrønn valgkamp

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder