Dombås kirke i flammer i natt: – Det er så trist, så trist

Flammene sto i natt fra taket på Dombås kirke. Dovre er i sorg over brannen i den nyrestaurerte kirken, som var et samlingspunkt i bygda.

Brannvesenet fikk kontroll på brannen i Dombås kirke i sekstiden i morges.

– Det er så trist så trist, jeg kjenner tårene sprette. Kirken er samlingspunktet vårt, huset som følger oss i sorg og glede livet igjennom, sier leder for kirkerådet i Dovre Guri Ruste til VG.

Brannvarslingsanlegget ble utløst omkring klokken 03.30. En stund var det åpne flammer der taket går over til spiret. Ifølge politiet er det store skader innvendig.

Startet innvendig

– Vi antar at brannen startet på innsiden, nær hovedinngangen, sier operasjonsleder ved politiet Innlandet Per Solberg.

– Er det mistanke om at brannen er påsatt?

– Vi holder alle muligheter åpne, men har ingen opplysninger som går i den retning, sier Solberg.

Brannsjef Åge Tøndevoldshagen opplyser at det ikke var slukkeanlegg i kirken. Bare 12 prosent av norske kirker har slukkeanlegg.

FULL FYR: Det brant kraftig i overgangen mellom taket og spiret på Dombås kirke i natt. Foto: Politiet

Da brannvesenet kom frem, var det åpne flammer inni kirkerommet. Brannen ved inngangspartiet ble slukket etter kort tid, men brannvesenet fikk ikke umiddelbart kontroll over flammene i resten av kirken.

– Det var helt ubeskrivelig å stå i våpenhuset og se inn i kirkerommet i dag tidlig, sier kirkeverge i Dovre Elin Marit Andgard, som fulgte slukningsarbeidet i natt.

Med bare en lykt inn i mørket kunne hun ikke danne seg en oppfatning om skadeomfanget.

– Men det var veldig sterkt å se døren som er pent malt mot våpenhuset, var svart på andre siden. Det er helt uvirkelig. Det som har skjedd, er tragisk, sier kirkevergen til VG.

Korskirken fra 1939 er tegnet av arkitekt Magnus Poulsson. Kirken er murt av en sandstein som lokalt kalles Jøndalsstein fra Gudbrandsdalen. Dombås kirke har 300 sitteplasser.

Nyrestaurert kirke

– Kirken er fantastisk vakker. Dette er så vondt for alle. Kirken er et kulturbygg, uansett om du er religiøs eller ikke. Og kirken på Dombås er svært populær, sier kirkerådets leder.

Ruste opplyser at Dombås kirke er nyrestaurert. Arbeidene har pågått i mange år og ble ferdigstilt for ett år siden med stor innvielseskonsert.

– Det pågikk ikke bygningsarbeider der nå, opplyser Guri Ruste.

Hun sier at kirkens ansatte har stort fokus på sikkerhet og følger opp alle kontroller.

– Det vesentligste av det elektriske anlegget ble skiftet under restaureringen. Ved siste kontroll av el-anlegget i kirken mener jeg å huske at det ikke var avvik i det hele tatt, sier kirkeverge Andgard.

Berømmer brannmannskapene

Dombås kirke har direkte varsling til brannvesenet, som ble utløst i natt.

Hverken kirkevergen eller kirkerådets leder vil spekulere om brannårsaken.

– Vi må bare berømme innsatsen til brannmannskaper og politi. De gjorde en kjempejobb. Vi hadde ikke været på vår side, vinden økte i løpet av natten og det var surt og kaldt, sier Andgard.

Brannsjef i Lesja og Dovre Åge Tøndevoldshagen gir også full honnør til egne mannskaper og nødetatene.

– Det ble gjort en formidabel jobb i natt, sier Tøndevoldshagen.

Dombås ligger øverst i Gudbrandsdalen.

NYRESTAURERT: Dombås kirke er bygget i Jøndalsstein med skifer på taket. Arkitekt er Magnus Poulsson og kirken ble oppført i 1939. Foto: Halvard Hatlen

Kirkeverge Elin Marit Andgard sier i morgentimene i dag at kirken utenfra ikke ser så annerledes ut enn hva den har gjort de siste åtti årene. Spiret står og skiferhellene dekker taket som før, men flere vinduer er knust.

– Dette er helt tragisk. Kirken er et viktig samlingspunkt og et historisk bygg, sier ordfører Astrid Skomakerstuen Ruste i Dovre kommune til NTB.

Store ødeleggelser

I 04.30-tiden ble det meldt om mye røyk fra spiret. En halvtime senere hadde brannen spredt seg til utsiden av kirken, der det valmede taket går over til spiret.

I 05.30-tiden varslet politiet at det begynte å se bedre ut. En halvtimes tid senere var det ikke lenger åpne flammer utvendig eller på taket.

Politiets operasjonsleder Per Solberg opplyser i 08-tiden at kirken har fått omfattende brann-, sot- og røykskader.

Bilder innenfra kirken viser forkullede kirkebenker.

– Innvendig i kirken er ødeleggelsene store, sier Solberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder