Foto: Statens Vegvesen

Stort snøskred mellom Hol og Aurland

Et større snøras har gått i Hol kommune i Hallingdal. Redningsmannskaper har trukket seg tilbake på grunn av fare for flere ras, men de mistenker ikke at noen er tatt av skredet.

 • Martha C. S. Holmes
 • Yasmin Sfrintzeris

Alle nødetater rykket ut til et snøskred på fylkesvei 50 ved Urevassbotn i Hol kommune i Hallingdal. Skredet har gått ved utløpet av en Geiteryggtunnelen.

– Det er et kjempestort skred. Hele tunnelåpningen er lukket av snø, sier operasjonsleder Trond Egil Groth i politiet til VG klokken 20.15.

Da hadde politiet akkurat kommet til stedet.

– Vi fikk melding fra Vegtrafikksentralen som hadde fanget det opp på sitt kamera. Vi har ikke noen flere opplysninger om det foreløpig, sier han.

Fare for flere skred

Kort tid etter, klokken 20:34 melder politiet på Twitter at redningsmannskaper blir trukket tilbake. Dette fordi et redningshelikopter har fløyet over skredet en tid, og melder at det er stor fare for nye skred på grunn av skavler som henger ut flere steder.

– Alle nødetater er på stedet, men vi har trukket oss tilbake i sikker posisjon, sier Groth til VG.

Redningshunder (NHR) har meldt om at de bistår med tre lavinehunder i søket.

Skredet har gått ved utløpet av en Geiteryggtunnelen, omtrent 100 meter vest for tunnelåpningen. Omfanget skal være ca 70 meter bredt og 150 meter langt, og det inneholder store snømengder.

Mistenker ikke at noen er tatt av skredet

Politiet skriver på Twitter at det har blitt observert skispor inn i skredet. Politiet har nå vært i kontakt med aktuell person, som bekreftet å ha gått på ski i området tidligere i ettermiddag

– Han og hans turkamerat var i god behold. Øvrige spor inn i skredet kunne han med sikkerhet si var gamle, skriver politiet.

Groth sier til VG at politiet fortsatt er på stedet, men at de på grunn av faren for flere skred ikke har aktive søkestenger inne i skredet nå.

– Vi er fortsatt på stedet med redningshunder og gjør tiltak, sier han.

Politiet har ingen mistanke om at noen er tatt av skredet, skriver de på Twitter klokken 21:07.

Alle redningsetater på stedet avslutter derfor søket - det er for farlig å sende inn redningsmannskaper i skredet på grunn av faren for flere skred, skriver de.

Veien er helt stengt. Vegtrafikksentralen overtar ansvaret, og vil sammen med entreprenør og geolog vurdere om veien skal ryddes tidligst fra i morgen av.

Like i nærheten av der skredet har gått ligger Geiterygghytta, der det egentlig skulle vært avholdt stjernekikking i regi av Turistforeningen fra lørdag til tirsdag. Arrangementet er avlyst på grunn av coronakrisen, men Marit Wøllo og noen av hennes kolleger i Turistforeningen er tilstede på hytta i tilfelle noen ikke har fått dette med seg.

Nå er de stengt inne på hytta av skredet.

– Vegen er sperret av og stengt. Men det betyr ikke så mye for oss, for vi blir her inne. Ingen steder er bedre å være enn her oppe nå, og vi har mat og godt skiføre, sier Wøllo til VG.

Mer om

 1. Hol
 2. Skred

Flere artikler

 1. Gikk et ras like utenfor døra: – En vegg av snø

 2. Passasjerer må sove på tog etter snøskred på Bergensbanen

 3. Uværet herjer i Sør-Norge

 4. Seks bygninger og en hund tatt av flere jordras i Alta

 5. Lastebil-brann i tunnel i Sogn

Fra andre aviser

 1. Aurland – Hol åpnet etter snøras

  Bergens Tidende
 2. Leteaksjon avsluttet etter stort snøskred i Valdres

  Bergens Tidende
 3. Passasjertog kjørte inn i skred på Bergensbanen

  Bergens Tidende
 4. Bil kjørte inn i steinras – E16 var stengt i Vaksdal

  Bergens Tidende
 5. Passasjerer tilbrakte natten på tog – Bergensbanen stengt på ubestemt tid

  Aftenposten
 6. Eidfjord ble isolert etter at snøskred og uvær stengte veiene

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder