Erna Solberg: Stenger flyplasser og havner

Klokken 08.00 mandag morgen stenger Norge flyplasser og havner for utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge og innfører utstrakt grensekontroll. Innenriksflyvninger vil fortsette.

 • Catherine Gonsholt Ighanian
 • Emil Mogård
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Eirik Røsvik
 • Eiliv Frich Flydal

Artikkelen er over 78 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

SISTE! Justisdepartementet sier at flyplassene likevel ikke stenger. Les mer her

Det opplyste statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse lørdag rett etter klokken 18.

Regjeringen vil stenge grensen for utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge. De vil bli bortvist fra grensen med hjemmel i smittevernloven. I tillegg blir det innført midlertidig inn- og utreisekontroll på indre Schengen-grense, opplyser Justisdepartementet.

– Disse siste dagene har vært helt uvirkelige for meg og det har det sikkert vært for alle dere andre, sa Solberg.

Hun presiserte at situasjonen er alvorlig.

– Og den kommer til å kreve mye av oss fremover. Dette rammer hverdagen vår, helsevesenet og økonomien vår. Mange opplever at hverdagen er snudd på hodet. Jeg takker alle i førstelinjen, i helsevesenet, men også alle andre, sa statsministeren.

AVSTAND: TV 2s reporter Magnus Braaten holdt god avstand under intervjuet med statsminister Erna Solberg etter pressekonferansen. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Hun sier det nå tas fem nye grep:

1: Stenger flyplasser, havner og vil ha ustrakt grensekontroll langs grensene våre. Dette vil ha virkning fra mandag klokken 08. Innenriksflyvninger vil fortsette.

Ifølge Statsministerens kontor er dette en instruks for å bortvise personer fra Norges grenser. Det betyr at innenriksflyvninger fortsetter, men de minner om at Helsedirektoratet fraråder alle fritidsreiser.

2: Det er utløst beredskapsressurser. Personell fra heimevernet og sivilforsvaret for bistå med tiltak og ivareta grensekontroller og samfunnskritiske funksjoner. På flyplasser, hvor de samarbeider med lokalt politi i arbeidet med kontroll, transport og karantenehåndtering

3: Undersøker muligheten for om Norwegian og SAS har mulighet til å frakte smittevernutstyr fra Kina til Norge, hvis det åpner seg muligheten for det.

4: Utenriksdepartementet har gitt nye reiseråd, hvor de fraråder å reise til nye land som ikke er strengt tatt nødvendig. Reiserådene gjelder fra og lørdag til over påske.

5: Ber hyttefolk om å komme hjem. Dette fordi dette setter kommunenes kapasitet til å ivareta egne på prøve. Om nødvendig vil regjeringen be sivilforsvaret oppsøke og minne folk om å at de bør reise hjem.

KONTROLL: fra mandag morgen vil det bli strengere grensekontroll blant annet her på grensen mot Svinesund. Lørdag kveld gikk trafikken som normalt. Foto: Thomas Andreassen, VG

– Ingen får reise inn i Norge, og alle vil bli avvist ved grensen. Kun de som har kritisk grunn til å komme til Norge, skal få det. Men det er ingen hermetisk stenging. Nordmenn som er på reise i utlandet, skal få komme hjem, sa Solberg om tiltakene.

Kan ikke hente alle hjem

Statsministeren forteller at UD nå har frarådet å gjennomføre reiser utenfor landets grenser som ikke er strengt tatt nødvendig. Solberg anmodet også alle nordmenn som befinner seg i utlandet om å komme seg hjem

– Vi ser på mulighetene for å hente hjem nordmenn fra utlandet, men vi ser nå at flyplasser stenger ned, og at dette kan bli vanskelig.

Hun vil ikke gi noen garanti for at norske myndigheter vil klare å få alle nordmenn hjem igjen.

– Det er i utgangspunktet slik at man selv må forsøke å komme tilbake, så vil vi se på de stedene hvor det er flest nordmenn og se om det er mulig å sikre avtaler for å få de hjem. Vi kan ikke garantere at vi kan hente nordmenn over hele verden.

les også

Fortvilte nordmenn måtte kjøpe «svindyre» billetter for å komme seg hjem

Nordmenn i utlandet oppfordres til å kontakt med sine respektive reiseselskap og flyselskap for å kunne returnere til Norge, mens nordmenn som bor fast i utlandet, bes forholde seg lokale myndigheter.

Myndighetene er også i dialog med Norwegian og SAS om muligheten for at de kan frakte smittevernutstyr fra Kina og bistå med å hente nordmenn utenfor landet.

les også

Hyttekommuner fortviler: Kan kollapse

Det skal holdes ekstraordinært statsråd mandag for å vedta de nye retningslinjene.

Om hyttefolk

Solberg oppfordret i tillegg alle til ikke å reise på hytta, som flere har gjort de siste dagene, tross klare advarsler fra helsemyndighetene.

– De som reiser på hyttene nå, gjør det vanskelig for kommunene å opprettholde sin virksomhet. Jeg oppfordrer alle på hytter om å reise hjem. Den kommunen du hører hjemme i, er der du bør være nå.

Statsministeren poengterte at ting nå skjer fort, og at tiltakene må vurderes fortløpende basert på erfaringene de gir. Hun er klar over at næringslivet er hardt presset.

– Vi forventer titusener med permitterte de neste ukene. Frilansarbeidere og andre får inntektsgrunnlaget revet bort over natten. Vi er i gang med nye milliardtiltak. La det være helt klart - vi er villige til å gjøre alt som trengs for å sikre norsk økonomi og bistå næringslivet.

Solberg oppfordret til å vise omsorg på andre måter enn å være fysisk til stede. Hun nevner spesielt sykehjemspasienter som nå må unngå besøk.

– Vi vet ikke hvor lang tid dette tar, men jeg mener at vi har stamina til å klare dette sammen. Vi gjør nå en ekstra dugnad i samfunnet for alle som er utsatt og ikke vil tåle dette viruset.

På spørsmål fra VG på pressekonferansen om hvor lenge Solberg ser for seg at tiltakene må gjelde, svarte Solberg:

– Vi vil vurdere tiltakene etter hvert og se hvilke erfaringer vi får. Vi vil få flere som er syke. Det at vi tar kraftig til nå, gjør at vi muligens kan løfte på andre ting etter hvert.

Solberg sier at Stortinget viser vilje til konstruktivt samarbeid.

les også

Ansatt i Helsedirektoratet coronasmittet – deler av toppledelsen i karantene

Ansvaret for å informere turister i Norge overlates til lokale myndigheter, sier Solberg.

Solberg påpeker også viktigheten av at barn av helsepersonell i barnehager, må sikres mot smitte, så helsepersonellet kan gå på jobb.

Solberg fikk spørsmål om hvorfor ikke flere testes.

– Vi har testet svært mange. Når det nå rasjoneres, selv om vi har økt kapasiteten betydelig, så er det fordi vi må konsentrere oss om de som er i de mest samfunnsviktige rollene, og de som har de tydeligste symptomene, svarte statsministeren.

Fra nå er det Justisdepartementet som har det overordnede ansvaret for beredskapen som følge av coronakrisen.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Helse
 3. Grensekontroll
 4. Erna Solberg

Flere artikler

 1. Flyplassene stenger ikke

 2. Slik er den nye virushverdagen

 3. UD fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige

 4. Erna Solberg: –  Portforbud vil ikke løse situasjonen

 5. Midlertidig passkontroll på grensen – gods går som før

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder