PÅ RÅDHUSET: Frode Jacobsen (Ap) foretrekker skikkelig kontorstol på kontoret i rådhuset fremfor spisestuestolen på hjemmekontoret. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Varsler nei til hjemmekontor i Oslo: – Krever bedre forberedelse

Høyres forslag om at ti prosent av Oslo kommunes 53.000 ansatte kan jobbe hjemmefra, blir trolig nedstemt i bystyret onsdag. Byrådspartiene er positive til mer hjemmekontor, men vil forankre det hos ansatte.

 • Frank Ertesvåg

– Vi kommer ikke til å stemme for dette forslaget i bystyret onsdag, sier Frode Jacobsen (Ap), leder av Oslo Ap, leder av finansutvalget og gruppeleder i Aps bystyregruppe til VG tirsdag ettermiddag.

Han er imidlertid tydelig på at coronatiden representerer et tidsskille for bruk av hjemmekontor i Norge, også for en god del ansatte i Oslo kommune.

Men Jacobsen, Ap og byrådspartiene MDG og SV er ikke enig med Høyre og forslagsstiller Nicolai Øyen Langfeldt i at en andel av kommunens ansatte på rundt ti prosent bør kunne jobbe hjemmefra.

les også

Advarer mot å la hjemmekontor bli permanent

– Vi ønsker å starte i en annen retning enn Høyre, og vil innlede en dialog med de ansattes organisasjoner. Et arbeidsliv der en så stor andel ansatte jobber hjemmefra, er en omveltning som krever bedre forberedelse enn Høyres forslag, sier Jacobsen til VG.

Han minner om at en viktig del av bakgrunnen for hjemmekontor-løsningen under coronaen var å unngå bruk av kollektivtrafikk.

– I fremtiden blir nok situasjonen noe annerledes. Noen foretrekker å jobbe på hjemmekontor, andre har ikke fullt så gode erfaringer. Dette er noe vi må finne ut av sammen i tiden fremover, sier Ap-toppen i Oslo.

les også

Urolige for hjemmekontor: – Regelverket er mangelfullt

– Telenors konsernsjef Sigve Brekke la vekt på en rask videreføring av hjemmekontor i konsernet for å beholde effekten etter coronaen. Hvorfor gjør ikke Oslo kommune det samme?

– Jeg ser poenget hans. Men finner det likevel riktig at folk etter hvert kommer tilbake til arbeidsplassen sin. Så må vi sammen med de ansattes organisasjoner finne ut av hvordan ansatte kan veksle mellom vanlig arbeidsplass og hjemmekontor, sier Jacobsen, som minner om at blant andre omsorgspersonell, skoleansatte og renovasjonsarbeidere er utelukket fra å jobbe på hjemmekontor – av naturlige årsaker.

les også

Familieminister Røse: Gi tillit til mer hjemme-jobbing

Arbeiderpartiet i Oslo er også opptatt av at det sikres et forsvarlig arbeidsmiljø på hjemmearbeidsplassene. Jacobsen mener det er en del spørsmål som fortsatt er uavklart her.

– Jeg har selv sittet hjemme på en spisestuestol i tre måneder. Ryggen liker det ikke, erfarer Jacobsen.

LIKE GJERNE HJEMME: Nicolai Øyen Langfelt (H) har også sin ordinære arbeidsplass i Oslo rådhus, men veksler gjerne med hjemmekontoret. Foto: Frank Ertesvåg, VG

Nicolai Øyen Langfeldt (H), som fremmet hjemmekontor-forslaget på vegne av Høyre, er redd Ap og de andre byrådspartiene lar seg styre av de ansattes organisasjoner.

– Det høres litt sånn ut her. Først gir man tommelen opp ved klimabyråden, deretter tar man en u-sving etter at organisasjoner som Fagforbundet har uttrykt skepsis, sier Langfeldt til VG.

Han føler seg imidlertid sikker på at ansatte i Oslo kommune, en av landets største arbeidsplasser, ikke vil si nei til mer fleksibilitet i arbeidshverdagen. Høyre-talsmannen føler seg trygg på at en fornuftig dialog mellom partiene og de ansatte i kommunen vil føre frem til en løsning.

les også

Kampen for kontortilværelsen

– Heller ikke Høyres forslag tar sikte på at en bred hjemmekontor-løsning blir innført i august 2020. Men vi bør utnytte det vakuumet som oppstår etter coronaen – og komme frem til en fornuftig løsning der ansatte kan veksle mellom hjemmejobbing og jobb på arbeidsplassen, sier Nicolai Øyen Langfeldt.

Han varsler at Høyre vil komme tilbake med et nytt forslag til høsten.

Mer om

 1. Arbeidsmiljø
 2. Hjemmekontor
 3. Arbeidsliv
 4. Oslo kommune
 5. Sigve Brekke
 6. Politikk

Flere artikler

 1. Høyreforslag om hjemmekontor i Oslo nedstemt: – Krever bedre forberedelse

 2. Oslo Høyre vil ha hjemmekontor-dager som fast ordning

 3. Urolige for hjemmekontor: – Regelverket er mangelfullt

 4. Familieminister Røse: Gi tillit til mer hjemme-jobbing

 5. Astrup: Sikker på økt bruk av statlig hjemmekontor

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder