PST-SJEF: Hans Sverre Sjøvold kom fra stillingen som politimester i Oslo da han i mars i år ble sjef for Politiets sikkerhetstjeneste. Foto: Trond Solberg

Spesialenheten har opprettet sak mot PST-sjefen

Spesialenheten bekrefter at de har opprettet en sak etter VGs avsløring av at PST-sjef Hans Sverre Sjøvold oppbevarte våpen ulovlig i flere år.

– Det er besluttet på bakgrunn av mediaoppslag å opprette en sak for å avklare mulig iverksettelse av videre etterforskning, sier etterforskningsleder Kari-Anne Hille Valla i Spesialenheten for politisaker til VG.

– De innledende undersøkelsene vil avklare hvilke andre nødvendige etterforskningsskritt som skal tas. Vi må undersøke de opplysningene som er kommet frem i mediene, sier hun videre.

VG avslørte i går at PST-sjef Hans Sverre Sjøvold over flere år oppbevarte minst to håndvåpen ulovlig i flere år.

– Vi er i den helt innledende fasen, sier Hille Valla.

Politidirektoratet uttalte i dag at regelverket for våpen også gjelder politimestere. Sjøvold var politimester i Oslo før han ble PST-sjef og de aktuelle våpnene ble oppbevart mens han var politimester.

– Regelverket er klart og gjelder for alle, også for politimestre, skrev Ellen Katrine Hætta, avdelingsdirektør i POD, i en e-post.

HOVEDKVARTER: Her er lokalene til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Nydalen i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Vil ikke svare mer

Sjøvold fortalte i et intervju med VG i går at han tok i mot to eller tre våpen fra en enke i Vestfold etter hennes mann døde i 2008.

Han bekreftet da at våpnene ikke hadde vært lagret hjemme hos ham selv, men han ville ikke svare på hvor våpnene hadde vært.

VG har i dag stilt Sjøvold nye spørsmål, blant annet om hvor våpnene lå lagret de aktuelle årene han oppbevarte dem.

– Spesialenheten har nå opprettet sak og derfor ønsker jeg ikke å besvare flere spørsmål, uttaler Hans Sverre Sjøvold i dag gjennom sin kommunikasjonsavdeling i PST.

– Enken kom til meg og lurte på om jeg kunne ta vare på de våpnene, og det gjorde jeg. Og så ble de nok liggende en periode. Så ble det våpenamnesti og da fikk jeg levert de inn, sa Sjøvold til VG i går.

Første mulige våpenanmesti etter Vestfold-mannens død var mellom 1. mars og 31. mai 2017.

POLITITOPPER: Hans Sverre Sjøvold i 2013 sammen med daværende statsminister Jens Stoltenberg, daværende politidirektør Odd Reidar Humlegård og Benedicte Bjørnland, tidligere PST-sjef og nå ny politidirektør. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Besittelse av uregistrerte og ulovlige våpen

Advokat Pål S. Jensen, som jobber spesielt med saker som omhandler våpenloven, pekte på et det kunne være et lovbrudd.

– Står man overfor flere års oppbevaring uten tillatelse, som her, så kan mye tilsi at dette må anses som et erverv av våpnene etter våpenloven § 7, og dermed besittelse av uregistrerte og ulovlige våpen. Dette vil være Politidirektoratets oppfatning, uttalte Jensen.

Norsk politi er opptatt av å få kontroll på våpen fra dødsbo. Så sent som onsdag morgen la Sør-Øst politidistrikt ut en pressemelding hvor det sto:

«Alle våpen skal være registrert, og eieren av våpen skal ha tillatelse til å eie disse. Mange sitter imidlertid på våpen som de har arvet, uten å melde inn dette til politiet. I praksis betyr det at arvingene eller andre som har overtatt et våpen besitter våpenet ulovlig.»

Jeg har sett på detaljene her, så det kan godt hende det er gjort noen mindre formalfeil. Men det er vel sånn som glipper i den store sammenhengen, sa Sjøvold i går.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder