MAKSGRENSE: Det nye utestedet Eighteen Bar i Sarpsborg satser på unge fra 18 år, og ønsker ikke et klientell eldre enn 30 år, forteller eier Ann Merete Marberg. Foto: Privat

Har maksgrense på utested: Vil unngå klåfingrede over 30 år

Et nyåpnet utested i Sarpsborg er kun for de mellom 18 og 30 år. Eieren ønsker å verne ungdommen mot klåfingrede eldre.

Det nyåpnede utestedet Eighteen Bar ligger i Sarpsborg, og er kun for de under 30 år.

– Vi gjør dette for å bevare ungdommen. Det går på at vi har et ansvar for de unge, og at det alltid finnes dem som liker å se og klå på de yngre.

Det sier eier og driver Ann Merete Marberg.

Hun åpnet utestedet for å tilby unge sarpinger et utested, noe som har vært en mangelvare i Østfoldsbyen.

I aldersgruppen 18 til 20 år er det kun ett tilsvarende tilbud i regionen - og det ligger i nabobyen Fredrikstad, skriver Sarpsborg Arbeiderblad, som omtalte saken først.

les også

Her promilletester politiet folk på byen

Diskriminering? – Håper på forståelse

Utestedet åpnet forrige fredag, og måtte allerede da nekte noen få inngang fordi de var for gamle.

– Hvordan reagerte de på avvisningen?

– De reagerte greit, og det ble ikke noe ut av det. Vi har foreløpig ikke fått noen negative tilbakemeldinger på det, men jeg regner med det kan dukke opp, sier Marberg.

– Noen kan jo oppleve dette som diskriminerende, hva tenker du om det?

– Jeg håper de har forståelse for at dette skal være et trygt og godt sted for ungdommen å være. Det blir ikke noe moro for dem om det kommer en på 60 år, sier Marberg.

Mulig lovbrudd

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm sier hun forstår intensjonen til utesteder som velger slik praksis, men samtidig er det helt uakseptabelt å skjære alle menn over en viss alder, over en kam.

Hun peker på at det i forarbeidet til likestillings- og diskrimineringsloven heter følgende:

«Øvre og nedre aldersgrenser for å komme inn på utesteder vil som utgangspunkt anses som ulovlig forskjellsbehandling etter det foreslåtte aldersdiskrimineringsforbudet, med mindre aldersgrensen har grunnlag i grensene for alkoholservering»

– Dette betyr, slik vi ser det, at det er vanskelig å se noen saklige formål for å forskjellsbehandle på grunn av alder, bortsett fra alkoholgrensene, sier Bjurstrøm.

Pressekontakt i Diskrimineringsnemnda, Ashan Nishantha, bekrefter at de har mottatt noen saker som omhandler aldersdiskriminering på utesteder.

En av sakene gjaldt aldersdiskriminering ved at personer over 35 år ble nektet adgang til et utested i Oslo. Nemnda konkluderte med at klager var utsatt for aldersdiskriminering.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder